Един ден от живота на състезател в лагера Капчорва

0

В този материал за NN Running Team ви представяме Стивън Киса и Джоел Айеко, които ще ни разкажат как протича един тренировъчен ден в Капчорва – тренировъчната база на професионалния отбор в Уганда.

Кои са Стивън и Джоел?

22-годишният Стивън израства в окръг Тегерес, Капчорва, заедно с петте си сестри. Тичането открива в училище през 2011 г. Кариерата на Стивън като бегач започва ударно през 2017 г. с класирането му за угандийския национален отбор и 52-рото му място в Световния шампионат по кроскънтри в Кампала, Уганда. Същата година участва и в дисциплината 5000 метра на Световния шампионат в Лондон.

Джоел е най-малкото от десетте деца в семейството си. Започва да бяга още в ранните си ученически години. Той се радва на големи успехи като планински бегач, печелейки и златото при младежите на Световния шампионат по планинско бягане в България през 2016 г. В последно време се концентрира върху различен тип трасета от планинските, като кроскънтри и шосейно бягане. Личният рекорд на 20-годишния Джоел за 10 километра шосейно бягане е 29:06.

Ето как протича един ден от живота на състезателите…

5:30 ч. – Събуждане

Стивън Киса (С.К.): Ставаме и се приготвяме за първото ни лесно бягане за деня. Не ядем нищо преди него, но пием вода.

6:00 ч. – Първо лесно бягане

С.К.: Това бягане е между 10 и 15 километра. Понеже дистанцията е къса и не толкова уморителна, можем да се наслаждаваме на гледките и природата на Уганда. В тренировъчния лагер сме около 20 състезатели, но като прибавим атлетите, които не са от лагера, достигаме до 50 човека.

Джоел Айеко (Д.А.): Говорим си с приятелите ни и понякога се опитваме да ги разсмеем. Абел Сиково, който е един от състезателите в групата, е много забавен. Обича да дава прякори на всеки. Моят е Kapkwoma Lady и съм кръстен на един музикант.

7:15 ч. – Закуска

С.К.: След тичането си вземаме душ и отиваме да закусваме всички заедно. Най-често ядем хляб, чапати (вид тънък индийски хляб, приготвен от пшенично брашно, без мая) и пием чай.

8:30 ч. – Почивка и възстановяване

След толкова ранно начало на тренировъчния ден, идва времето за спане и качествена почивка на тялото.

С.К.: Зависи, но най-често спим между 1 и 2 часа.

10:30 ч. – Време за разтоварване и забавление

Слушане на угандийска музика и игра на известната настолна игра „Лудо” са от най-популярните начини за разтоварване между атлетите.

Д.А.: След като съм си починал, много обичам да играя „Лудо”, защото е доста оспорвано.

13:00 ч. – Време за обяд

Групата се събира още веднъж за второто ядене за деня.

С.К.: Често за обяд ядем ориз, говеждо, боб и зеленчуци.

14:00-16:00 ч. – Разходка в града

Много от атлетите си правят разходки в центъра на Капчорва, за да си купят плодове и зеленчуци, и за да прекарат време с приятели преди втората част от тренировъчния ден.

С.К.: Центърът на града не е много голям, но там можем да се срещнем с приятели и да пием по чай или сода.

Хората от градчето проявяват голямо уважение към състезателите на NN Running Team.

Д.А.: Когато ни видят, местните хора често ни питат как и те могат да станат бегачи. Ние им казваме, че е доста трудно и изисква отдаденост и бързо адаптиране към нашия начин на живот. Те ни уважават.

16:30 ч. – Второ лесно бягане за деня

След първото бягане, второто добавя още няколко километра към общите за деня. То е под ръководството на треньора Ади Руитер.

С.К.: Това е доста лесно бягане и понякога е само 4-5 километра.

17:00 ч.- Време за малка следобедна закуска

След смяна на дрехите, групата взема по нещо малко за следобедно хапване. Много често това е овесена каша.

17:30 ч. – Почивка и възстановяване

Играта „Лудо” се доказва като добро занимание и по време на втората почивка за деня. Много от атлетите на NN Running Team са също така фенове и на Английската висша лига, а тази почвика им дава възможност да гледат мачовете от кръговете ѝ.  Стивън е фен на Манчестър Юнайтед, а Джоел на Арсенал.

С.К.: Имаме доста забавни спорове с другите от групата относно футбол. Аз съм един от най-големите фенове в лагера.

20:00 ч. – Вечеря

На последното ядене за деня отново всички са заедно.

Д.А.: Ядем угали (вид овесена каша с царевично брашно), месо, зеленчуци и боб. Също така пием мляко.

21:00 ч. – Време за лягане

След двете тренировки атлетите си лягат към 21:00 ч., за да могат пълноценно да починат за следващия ден. Животът в лагера е труден и стриктно организиран, но играе ключова роля за подобряването на постиженията на атлетите от NN Running Team.

С.К.: Да живееш в лагера ти помага да се изолираш от всякакви външни фактори, които могат да те разсеят. Помага ти да останеш спокоен, а да си спокоен е важно качество за бегачи на нашето разстояние.

Д.А.: Лагерът ти помага да останеш фокусиран. Най-добрата част на това да живееш в лагера е, че ти дава възможността да си постоянно заедно с „братята си” (другите атлети).

Статията е предоставена за 5kmrun от NN Bulgaria

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)