Защо “Световният ден на тоалетната” е толкова важен?

0

Почти всеки човек мечтае за нов дом, нова кола или пък нов телевизор, но колко от нас някога са искали да си купят тоалетна? Обикновено тя не попада в списъка с желанията, защото за нас тоалетната е даденост, но не и за 2,5 милиарда души по света.

Липсата на нормални санитарно-хигиенни условия са причина за смъртта на много повече хора отколкото на починалите вследствие на ХИВ, малария и туберкулоза взети заедно. 1,1 милиард е броят на хората, които са принудени да облекчават своите нужди на открито. Това води до замърсяване на водата, а от там и до десетки  болести и зарази, една от които е диарията, виновна за смъртта на над 800,000 деца под 5-годишна възраст.

Тези катастрофални и стряскащи данни са накарали сингапурския бизнесмен Джак Сим да основе Световната тоалетна организация през 2001 г. Само година по-късно е честването на първия Световен ден на тоалетната на 19 ноември, който бе официално признат от ООН за такъв едва на 24 юли 2013 година.

За места като Субсахарска Африка и Южна Азия, където процентът на хора без достъп до тоалетна е най-висок, мобилните тоалетни биха били от първа необходимост. Мобилната санитарна техника (еко тоалетнимобилни писоари и мивкисанитарни WC и душ контейнери) в дадени райони е единственото средство за осигуряването на санитарно-хигиенните условия.

Важно е повече хора да разберат, че думата тоалетна не е срамна. Санитарно-хигиенните условия са от изключително значение за околната среда, глобалната икономика и личностното развитие. Достъпът до тоалетна е предпоставка за здраве, образование, благополучие, равенство и достойнство

Знаете ли, че?

  • Темата на Световния ден на тоалетната през 2017 г. е „Отпадни води“
  • 9,1 % от болестите по цял свят могат да бъдат предотвратени, ако човек има достъп до чиста вода и нормални санитарно-хигиенни условия
  • От 1990 г., 2,1 млрд. души са подобрили санитарно-хигиенните си условия, а 2,6 млрд. са получили достъп до питейни източници
  • Почти 1000 деца умират всеки ден вследствие на диария, причинена от липсата на вода, тоалетна и хигиена
  • Необходимо е да удвоим усилията си, за да може до 2030 г. да няма хора, които да облекчават нуждите си на открито
  • Последните 200 години тоалетните са добавили 20 години към средната продължителност на човешкия живот.

 Информация за Urgent Run 2018:

Що е то Urgent Run?

  • Urgent Run или “Спешното бягане” е събитие, инициирано от Световната Тоалетна Организация (WTO), което се провежда веднъж годишно, за да се отбележи Световният ден на тоалетната (19 ноември). Идеята е да се привлече общественото внимание и да се вземат спешни мерки за справяне с глобалната санитарна криза.
  • Първото събитие Urgent Run е било организирано през 2013 г. от Световната Тоалетна Организация в Сингапур.
  • Оттогава са се състояли над 63 събития в 42 страни.
  • EKOTOI и сдружение 5kmrun ще се присъединят към инициативата по повод Световния ден на тоалетната, като организират тематично бягане на 17 ноември от 10 часа в Морската градина в Бургас.

Регистрация и още инфо за нашето събитие, от тук:

 

Подробна информация за Световния ден на тоалетната, може да откриете на сайта на ЕКОТОЙ, от тук:

Share.