Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Васил Динев – Главен Организатор на 5kmrun Бургас

Къде те заварва това интервю? Вкъщи разбира се, спазвам разпоредбите 🙂

С какви мисли в главата? С оглед на ситуацията, постоянно си мисля за наистина ценните неща в живота. Как ежедневието ни е обгърнало и как не обръщаме внимание на най-близките си хора. Свикнали сме да бягаме от проблемите, а сега няма как да се получи. Ще се наложи заедно да ги разрешим, за да постигнем успех. Това е може би най-същественият извод, до който достигнах.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? Плановете ми за тази година бяха изцяло насочени в професионален и личен план. Имах нужда от основно пренареждане на живота си. За съжаление извънредното положение и стресът, който се получи обърка професионалното ми развитие, но за сметка на това пък осъзнах доста други предимства в личен план. Състезанията и спортът по-скоро щяха да ми бъдат с второстепенна роля, не основна цел, както ми се е случвало предишните години!

Как поддържаш физическата си форма? В момента предимно тренирам на закрито, вкъщи само и единствено с една постелка. Още миналата година осъзнах, че за да подобриш физическата си форма и резултатите в бягането, не е необходимо само да засичаш изминатите километри. Необходимо е доста повече, подържането на общото физическо състояние и здраве не става само с тичане, необходим е цялостен подход, хранителен режим, тренировка на всички мускулни групи, въстановяване и разнообразие.

Какъв хранителен режим си създал? Хранителният режим е една от най-важните предпоставки за здраве, тонус и постигане на добри резултати!  Това е много трудно, особено когато човек е затрупан от работа, в почивката – тренира и няма почти никакво свободно време. Гледам да се храня разнообразно, бях вегетарианец почти четири години, но осъзнах че това не е моята единствена нужда от храна. Тогава наблягах на въглехидратите, растителните мазнини и фруктоза. Това неминуемо доведе до покачване на килограмите, въпреки безбройните часове спорт и активност. В момента се храня балансирано, поне 4 пъти дневно, като вечер избягвам въглехидратите, сутрин предимно белтъчини, междинна закуска може и само чаша протеин, обедно – въглехидрати белтъчини и зеленчуци, следобед – закуска с фибри и протеин, вечер белтъчини и зеленчуци. Задължително веднъж седмично риба и един ден без месо…

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? Много обичам да гледам кулинарни и други разтоварващи предавания, филми, чета и книги, но по-рядко. Харесвам до един българските сериали, забавляват ме, защото са направени на база същинският живот в България.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Личното ми пространство винаги е споделено, аз съм социално животно, самотата ме убива и не мога да стоя изолиран, а и имам досадно малко кученце 🙂

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Новата ситуация е склонна да сближава още повече хората, които имат партньор в живота, според мен любовта и секса са нещата, които ще спасят света и този път. Като се замисля, сексуалният живот е от особена важност за човека, влияе върху тонуса, метаболизма, физиката и хормоналният баланс. Това е лекарство за всяка болест, така че пийте си витамите, правете секс и обичайте близките си!

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? След всичко което ме облъчва отвсякъде, няма да крия, че съм малко объркан спрямо случващото се. Няма да крия и че ми е много трудно да се дистанцирам от близките, приятелите и свободата си, която винаги съм притежавал, но в момента спазвам всички препоръки на държавата. Доверил съм ѝ се и искам това да приключи колкото се може по-бързо! Сигурен съм, че повечето спортисти не се притесняват за здравето си, но със сигурност трябва да даваме добър пример и да мислим за останалите. Спортът на открито като цяло е сравнително безопасен и шанса да срещнеш някой и да го заразиш е нищожен, но всъщност всеки един от нас излизайки да спортува, преминава през зони, в които може да пренася или предаде заразата.  В момента, в който ни е казано да си стоим вкъщи, не е редно да излизаме по 10 пъти на ден, да обърсваме целия вход и да се срещаме с възрастните хора от блока или квартала, които едвам са си показали носа навън, за да си купят кисело мляко. Не приведствам и показното нарушаване на забраните и правилата, демонстрирайки някакъв вид свобода в парка или планината. Забраните НЕ са създадени, за да се нарушават! Всъщност си е егоизъм и дразнене на останалите, които не могат или не искат да си го позволят, стараят се и се изолират, заради всички нас. Сигурен съм, че може да се кротнем още малко, да спортуваме вкъщи и да покажем съпричастност.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Въпреки стряскащите статистики, които виждаме ежедневно, мисля че това не е нещо много по-различно от вирусите, които са сполетели човечеството и преди. Историята помни и други смъртоносни болести от миналото. Въпросът е да се доверим на лекарите и да се опитаме да си вземем урок. Корона вирусът според мен е поредното биологично оръжие, което този път свърши доста поразии, най-важното е да се държим стабилни и да не си докараме и други нелечими болести. Пандемията ще отмине и ние отново ще сме заедно! Сигурен съм, че и това ще мине….

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Според мен ще има доста ползи! Научихме се на по-добра лична хигиена, на пестеливост, на повече ред и възпитание. Научихме се и на това, да ценим малките неща и че не всичко ни е даденост. Светът може да се промени за дни, както и ние с него към по-добро. След като мине тази „война“, вярвам, че ще станем повече ХОРА!

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? Ще се опитам да продължа нормалното си съществуване, като със сигурност ще съм малко по-смирен и добър. Планове не правя от доста години, животът ме научи, че плановете са, за да се объркват 🙂

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Според мен хората стават све по-креативни, когато са затворени вкъщи,  безброй са смешните мемета с генерала, може би това ще е хитът за периода в изолация.

Благодарим ти Васе, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР