Камелия Георгиева: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Име: Камелия Георгиева

Възраст: 29 г.

Общ брой бягания: 14

Къде те заварва това интервю? Вкъщи. Чак ми е странно като го пиша, защото откакто работя в УМБАЛ „Света Анна“-София, когато не съм дежурна в болницата, прекарвам времето си в планината, в парка или пътувам.

Сега се подготвям да се явя на изпит за специалност и уча отново (както знаете лекарите учат цял живот:)) ).

С какви мисли си в главата? Смесени.

От една страна ме налягат тъжни мисли за създалата се ситуация. Изведнъж света се обърна на 360 градуса – затвориха училища, детски градини, паркове, едни хора загубиха работата си, други – животите си.

От друга страна мечтая… когато това свърши, искам да направя толкова много неща. Да отида на малко пътешествие с колело, да обиколя няколко маршрута в планината и да стигна до морето, разбира се – идва лято, имам толкова рокли, които искам да разходя 🙂

Какви планове ти провали извънредната ситуация? Единственият ми план беше да се явя на изпит за специалност, който непрекъснато е отлаган, заради създалата се ситуация. Всичко друго е на заден план за момента. Чакам.

Как поддържаш физическата си форма? Бягам, когато ми се бяга, ей така за тонус, за кеф и да си „прочистя“ мозъка.

От време на време карам колело. Нямам време, сили и желание да се подготвям за някакви състезания, засега.

Какъв хранителен режим си създала? Не спазвам никакви хранителни режими. Ям повече свежи салати.

Какво правиш за почивка, отдих и хоби? Започнах да правя торти – чета блогове, експериментирам и се разтоварвам.

Гледам български филми от последните години, за които не ми е оставало време. Много ми хареса „Вездесъщият“, „Нокаут или всичко, което тя написа“, „Стъпки в пясъка“.

Чакат ме много книги, които съм си купила, но след часове четене на ден, определено сега това не е нещо, което ме разтоварва.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Пролет е, любимият ми сезон. Всичко се пробужда, всичко е зелено, свежо, красиво, цветно и прекрасно.

Бягам по булевардите и се стремя да спазвам максимална дистанция с хората. Нося маска, за да предпазя себе си и другите. Не ми харесва, но гледам да не мисля затова, а се фокусирам да търся нещо, което ще ми достави настроение, нещо цветно – оглеждам се за цъфнали дръвчета или красиви цветенца, спирам, любувам им се и така ми става по-хубаво и по-приятно.

Липсва ми да бягам в парка, да мина през някоя от малките пътеки, да вдигна глава нагоре и да видя величествените корони на дърветата, вплели клоните си в прегръдка. Липсва ми да отида в планината, далеч от шума на града, да усетя спокойствието и послушам нежната песен на птичките.

Ако постоянно мрънкаме и се ядосваме за създалата се ситуация, си създаваме допълнителни негативни емоции и още повече не се чувстваме добре. Мисля, че всеки трябва да намери нещо, което да му доставя щастие и да се съхрани психически.

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Страхотно.

Каква е личната ти позиция относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Създалата се ситуация е непозната, неприятна, а за някои – кошмарна. Смятам, че предприетите мерки са навременни. В сравнение с другите страни, които според мен закъсняха и сега плащат висока цена, България успява да държи едно сравнително ниско ниво на хоспитализирани и починали пациенти. За заразените не коментирам, те са много повече от съобщените, просто все още не са изследвани. Затова е нужна социалната изолация. Докога? Не знам.

Но смятам, че има и пропуски в наложените ограничения – забранен е достъпът до парковете, където е потенциално място за струпване на много хора, но пък хората в метрото или в БДЖ, например, могат да не спазват дистанция.

Силно се надявам да успеем с общи усилия да преборим тази пандемия, за да не се налага спорните ни зали, залите ни за концерти, училищата ни да се превръщат в полеви болници.

Какво е твоето мнение и виждане относно „Корона вирус“? Много се изписа, много се изговори от знайни и незнайни, и всезнаещи и многознаещи хора. Проучванията сочат, че вирусът засяга по-тежко хората с придружаващи заболявания, но не само възрастните. Има данни за бременни, деца и млади хора развили тежка клиника. Никой не е застрахован и никой не е безсмъртен.

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Опитвам се да намирам повече време за любимите ми хора.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Не искам нито минута да съм на негово място.

Смятам, че е професионалист и успява да се справи добре със създалото се напрежение.

Не можеш да съдиш никой човек, докато не влезеш в неговите обувки и не минеш по неговия път, защото лесно е да плюеш и да хулиш от дивана пред телевизора.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? Искам да прекарам време сред природата.

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяла за корона вируса? Трябва да изляза да свърша разни задачи и решавам да изляза с колелото, да раздвижа малко. Возя си се аз, пуснала съм си музика на слушалките и се кефя. И изведнъж виждам едни прекрасни цветчета. И си викам „“Леле, какви красотички! Трябва да ги снимам!“. „Бия“ спирачки, като не слизам от колелото, изваждам си телефона от джоба, дърпам слушалките и се нагласям за снимката. Обаче решавам, че този ъгъл за снимката не ме устройва и искам да мина по-напред. Бутам, ъъъ, нещо не мърда това колело. Като поглеждам – слушалките са ми се заклещили във веригата. Ееее, не!

Започва едно дърпане, ни напред, ни назад. След известно време мъка, успявам да ги откача! Правя снимките и газз. На връщане ме заваля и дъжд. Веднъж да изляза с колелото… 🙂

Прибрах се мокра, цялата омазана с масло като автомонтьорка, но с прекрасни снимки и си се посмях на късмета :)).

Бъдете отговорни и пазете себе си и другите.

ДОСКОРО виждане на старта на 5km run!

Камелия Георгиева, Д-р Ками 

Благодарим ти Ками, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР