Методи Георгиев: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Име: Методи Георгиев

Възраст: 32 г.

Общ брой бягания: 231

Къде те заварва това интервю? Вкъщи разбира се, както повечето хора предполагам.

С какви мисли в главата? Най-вече мисля кога ще приключи всичко това и какви ще бъдат последиците, с какво ще се промени светът оттук нататък.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? Като планове за пътуване – точно сега трябваше да съм в Италия. В бегаческо отношение – като на повечето колеги тук – пролетните състезания са доста, а и зимата беше перфектна за бягане и подготовка (за разлика от първите дни на пролетта). Но това може да ни направи само още по-силни за есенните маратони!

Как поддържаш физическата си форма? С бягане най-вече, гледам дори да вдигна обема, доколкото е възможно, за да компенсирам по-малкото ходене и движение. Липсва ми фитнесът, гледам с подръчни средства у дома да компенсирам и да тренирам цялостно тялото, особено горна част, кръст, корем.

Какъв хранителен режим си създал? Не съм създавал някакъв специален режим, не обичам да се ограничавам. Гледам да ям повече плодове и зеленчуци. Единственото, което се промени може би е това, че гледам да пазарувам по повече, за да не чакам на безумни опашки.

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? Имам щастието да мога да продължа да работя от къщи и това, което правя за почивка е да си практикувам хобито – да бягам когато мога.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Държа на него по принцип, не само в сегашната ситуация. Ако говорим генерално как го опазвам – като подбирам внимателно на кого и какво споделям. Конкретно в новата ситуация – спазвам това, което се препоръчва и ни се повтаря всеки ден – социалната дистанция, ограничаването на контактите и така нататък, без никакво вманиачване и параноя.

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Не мисля, че има някаква зависимост между двете, винаги се намира баланс.

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Личната ми позиция е, че е нужно усилията да бъдат насочени към опазване на хората, за които има евентуален пряк риск от усложнения при зараза с COVID-19 – възрастните хора, с хронични проблеми като сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, диабет и т.н. Положително ще е, ако тези мерки изградят навик и рефлекс у нас да се замисляме и пазим другите. Опитвам се и да филтрирам цялата информация, с която ни заливат медиите. Всички тези  извънредни включвания, брифинги, патосът, с който говорят новинари и журналисти, всяват едно излишно напрежение и паника у хората, в търсене на сензации и висок рейтинг. Надявам се всичко това да приключи по-скоро, защото в икономически план последиците ще са по-тежки със сигурност.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Не се наемам да отговоря на този въпрос, тъй като не съм експерт. Това, което мога да направя, като един лаик, е да си задавам някои въпроси за себе си: Това единствената такава епидемия, или пандемия ли е, на която сме свидетели? Имаме ли такова стриктно следене и изследване на заболеваемостта и последствията от обикновен грип например? Ами епидемията от свински грип – колко са заболелите, излекуваните, починалите – ако числата са сходни и развитието е било също така експоненциално, защо не е обявена епидемия, карантина и т.н.?

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Ще съм доволен голяма част от хората да променят навиците си и да спазват елементарни хигиенни правила – да си мият редовно ръцете и когато са наистина болни, да си стоят вкъщи и да се възстановяват, вместо да излагат на риск другите, особено най-уязвимите групи – възрастните.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Ще кажа изрично, че спортуването навън е ок, стига да е поединично и по „разрешените“ към момента места.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? Честно казано, не съм мислил, липсва ми бягането в група, 5кмрън в събота, спокойното излизане, срещите за бира с приятели, пътуването, нормалното ходене на работа. Вероятно първите неща, които ще направя след края на извънредното положение ще са тези. Както и плануване на някое състезание, разбира се.

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Спомням си първия уикенд след обявяване на извънредното положение – неделя сутрин бягах в парка и срещу мен вървеше възрастна двойка, носеща чадър, защото валеше леко. Когато се разминахме, пак спазвах дистанцията от 1,5-2 м, мъжът насочи отворения чадър срещу мен, като щит вероятно. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно, но чувството за самосъхранение, паниката и параноята не са за подценяване хич…

Благодарим ти Мето, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР