Милен Калчев: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Здравейте, казвам се Милен Калчев от Бургас. На 48 години, по професия електроинженер, семеен с две деца. От няколко години по моя преценка активно занимаващ се със спортна дейност –до по-миналата година основно с бягане, като в последствие се запалих  и  за разнообразяване на активността си, започнах да практикувам и триатлон. До този момент  се опитвам и засега успявам да съчетавам спортната си активност с останалите ми ангажименти свързани с работа и семейство.

Общ брой бягания: 149

Къде те заварва това интервю? У дома, след работа.

С какви мисли в главата? Как ще премине остатъка от деня, как ще го разнообразя и с какво ще го уплътня.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? Житейски планове за мен лично няма, но доста планове поне в спортен аспект, особенно като  за началото на активния сезон. След осъществените зимни и  разбира се  редовни съботни 5кмрън, един полумаратон и триатлон в зала, последва провален старт на SPRING 360, който бях планувал за основно начало на активния състезателен сезон (а и  свързано с идването на по топлите месеци предполагащо по – висока физическа активност). В последствие през пролетта бях предвидил няколко старта на триатлони – в чужбина и в няколко от градските и планински маратони у нас. Наред с това и участия в  традиционните съботни 5кмрън (където се раждат и голям процент от плануваните стартове).

Как поддържаш физическата си форма? Към момента все още успявам да излизам да побягам (но вече не в такъв обем километри както досега), но в предвид затегнатите мерки  става все по трудно реализуемо. Успявам  да покарам и малко колело, разбира се по поляни и черни пътища. В процес на проучване съм на маршрути и терени даващи възможност за бягане или колоездене без създаване на предпоставка за грубо нарушаване на въведените ограничения. Да се стопля по-бързо, да се възползвам от това че съм на морето. В домашни условия велоергометър, гирички и ластци за ОФП.

Какъв хранителен режим си създал? Стремя се да подържам и досегашния си хранителен режим, но в предвид понамалената активност и калориен разход,  си налагам  ограничение на сладките изкушения.

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? До този момент като почивка и отдих беше излизането ми на разходки, срещи с приятели. Хобито ми извън спортната дейност е риболов на морето с лодка, но за него е все още малко рано. Не съм много домошар, нито  фен на  почивка пред екрана или с книга на дивана, предпочитам да извършвам някаква приятна за мен дейност, която да ми дава удоволетворение за „активна“ почивка.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Разбиранията ми за лично пространство за мен са да правя това което ми харесва и ми доставя удоволствие споделено с хора с които ни свързват тези интереси. Това обуславя начина ми на  общуването и обкръжението  около мен, всичко останало се игнорира и по възможност дистанцира,  поне от свързаното с любимите ми занимания.

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Засега всичко си е както преди, и както се казва „Любовта ще спаси Света“.А без секс няма да има подновяване на човечеството.

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? В предвид създалата се световна пандемична обстановка мисля, че е необходимо предприемане на мерки за ограничаване разпространението и затихване на заразата. Но прекалено много започнаха да се обсъждат и тиражират мерките. В еволюцията си човек е изградил едно наистина ценно качество – свободата и възможността да общува със себеподобните си. Това ни право сега се ограничава, придобива нова (електронна) форма и затова мисля, че действия с видим ефект са по необходими от непрестанни обсъждания (дела с ефекти трябват, а не думи).

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? За този момент едно малко предизвикателство за човешкият вид. Преходно заболяване, но не най-страшно и непреодолимо, което след време ще бъде само една статистика. В историята са известни и други пандемии и болести, няма да е последната. 

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Положителното е че хората ще осъзнаят колко са уязвими, от заобикалящия ни свят. Ще променят начина си на мислене, ще преоткрият ценности станали незабележими в нашето ежедневие, ще се научат да ценят и малките неща и според мен света ще се глобализира още повече.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? По принцип не си поставям глобални дългосрочни планове, предпочитам принципа с малки стъпки, но напред. Това ще определя може би и занапред нагласата ми, като начало да се върне добре познатия живот (естествено с нови нюанси), с нови предизвикателства, с удоволетвореност и хармония.

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Най-много се забавлявам на меметата свързани със забраните поставяни от кризисния щаб. Като пример ще посоча: Червената шапчица с кошничка на пътеката в гората и съответно въпрос от ръководителя на щаба: “Ти къде ма?“.

Благодарим ти Милене, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР