Милица Мирчева – момичето, за което тепърва ще говорят

2

Ако обичате леката атлетика, следите състезания по крос-кънтри отблизо или сте били на Софийския маратон в неделя, то вие със сигурност сте чували за Милица Мирчева. Но ако името и все още не ви говори нищо, то това със сигурност ще се промени в най-близко бъдеще.

Милица Мирчева / Militsa Mircheva - Лека атлетика - ЕП Крос Кънтри Самоков - 14.12.2014 © Copyright: Ilian Telkedjiev LAP.bg

Зад страхотните постижения на Милица обаче седят три много важни качества – упоритост, трудолюбие и скромност, които са съчетани с много, много талант. Милица започва с леката атлетика сравнително късно – през 2009 година, когато е на 15. Самата тя определя това като случайна среща. Но успехите и идват много бързо, след като тя започва да се готви под ръководството на Йоло Николов. През 2013 година са първите големи успехи на Милица. На държавното първенство за девойки старша възраст в Русе тя поставя национален рекорд на 5 000 метра с време от 16 минути, 35 секунди и 13 стотни. Няколко месеца по-късно, през октомври, тя печели първо място при дамите на ХХХ Софийски маратон в състезанието на 18 километра.

Milica Maraton
Година по-късно на европейското първенство в Самоков Милица взима сребърен медал при девойките до 23 години, а само две секунди я разделят от титлата. С постижението си тя се превръща в най-добре представилия се български състезател на престижното състезание.
2015-та също се оказва много силна година за състезателката на „Атлет“ Мездра. В началото на юни на Европейската купа в Каляри тя подобрява личното си постижение на 10 000 метра с повече от 20 секунди, за да го свали до 34:03.59. Само преди броени дни, в неделя, към богата си колекция от медали и рекорди 21-годишната бегачка прибави и държавната титла от ХХХII Софийски маратон. В първия класически маратон, в който бяга, Милица постигна време от 2 часа и 53 минути.

Милица малко преди финала на нощното бягане по бул. "Брюксел" в София

Милица малко преди финала на нощното бягане по бул. „Брюксел“ в София

На Милица Мирчева със сигурност и предстоят още по-големи успехи. Без значение дали в бяганията на писта, шосе или в крос-кънтрито. Затова за нас във 5kmrun е огромна чест, че състезател от нейния ранг идва на нашите бягания. Милица направи дебюта си на нощното бягане в София на 17 септември, където спечели с лекота първото място при дамите. Разбира се, не бихме имали нищо против да идва и да ни „преподава“ всяка събота сутрин в парка, стига програмата и да го позволява. Защото хора като нея са вдъхновение за всеки, който обича бягането.

снимки: 5kmrun.bg, Константин Коцев, atletikabg.com

Георги Крумов

Георги Крумов

Редактор at Running Academy
Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година
Георги Крумов
Share.

About Author

Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година

2 коментара

  1. Много се радвам да научавам все повече за бягането. Ще е много полезно ако бегачи като Милица споделят с нас нещо повече относно режима който спазват и други хитринки, които и помагат по време на бягане.

  2. Pingback: Running Academy Милица Мирчева: Не талант, а мотивация и трудолюбие са зад успехите ми - Running Academy

НАПИШИ КОМЕНТАР