Най-суровите зимни маратони

0

Началото на ноември е, времето се развали, денят е съвсем кратък и като прибавим към това температурите, които в следващите няколко месеца ще вървят само надолу, получаваме една далеч не толкова идеална картинка за бягане. Тези условия наистина могат да откажат много хора от тичането за сериозно време.

Но има и хора, за които лошото време не е никаква пречка. Ние от 5kmrun го усетихме в последното октомврийско бягане.

То обаче, сравнено със следващите няколко състезания, си е направо като разходка по брега на морето по залез слънце – ненатоварващо и приятно.

Така че вадете си шапките и ръкавиците, облечете се дебело, сложете си кубинките и си направете списък къде може  да отиде, за да се подложите на едни най-тежките зимни изпитания.

1. Маратонът на Северния полюс

Маратонът на Северния полюс или както го наричат организаторите „най-свежия маратон на света“ се провежда на Северния полюс. През 2014 година 40 смелчаци – 35 мъже и 5 жени, са участвали, като е трябвало да изминат класическите 42 километра по лед с дебелина от два до три метра и под зоркия поглед на норвежки войници, които са ги пазели от нападения на бели мечки.

Ако и вие искате да участвате в това състезание, то имате достатъчно време да се подготвите. Изданието през 2015 година ще е на 9 април,  а таксата за участие е малко под 12 000 евро.

2. Еверест Ултра

Еверест Ултра не е типичното зимно състезание, но провеждайки се в Хималаите на надморска височина от над 5 100 метра, спокойно може да го класифицираме като зимно. Трасето е с дължина от 65 километра и е най-високото, на което се провеждат състезания.

3. Последното състезание

Когато организаторите на тази проява са я кръстили „Последното състезание“ не са имали предвид, че е нужно да умирате на нея. Името идва а покаже, че този маратон е четвъртото от 4 изпитания през някои от най-големите и сурови пустини на Земята.

„Последното състезание“ започва в Ушуая, Аржентина (най-южния град в света) и продължава на Антарктида.  На ледения континент маратонците трябва да изминат 250 километра в рамките на 7 дни при температури от -20 градуса по Целзий.

Интересното за това състезание е, че се провежда веднъж на две години, а изданието през 2014 г. тъкмо започна и може да бъде проследено през следващата седмица.

4. Маратонът на полярния кръг

Състезанието е разделено на две -класическа дисциплина от  42 километра полумаратон. Провежда ежегодно в Гренландия в края на октомври. Температурите по това време на годината са малко под нулата, но трудността в състезанието идва това, че в първите си километри то е върху ледник.

Победителят през тази година Робърт Цептиц от Австрия спечели с време от точно 3 часа и 30 минути.

5. Сибирският леден маратон

Естествено че няма как да минем темата за зимните състезания без да споменем Русия и в частност най-студеното място там – Сибир. Сибирският маратон от мнозина е определян като най-тежкото еднодневно бегаческо състезание. Той се провежда през март всяка година в близост до езерото Байкал при температури от около -40 градуса по Целзий. До финала успяват да достигнат по-малко от 10 процента от стартиралите, което прави шанса Ви да завършите надпреварата сравним като проценти с този на кандидатствал в Харвард гимназист да бъде приет.

6. 6633 Ултра

Сигурен съм, че не всички от вас са били впечатление от това да се състезават между бели мечки или при минус 40 градуса, затова на помощ ми идва и най-трудното състезание, което човек е измислял – 6633 Ултра.

Състезанието се провежда на две дистанции – къса и дълга. Късата е 120 мили (почти 200 км), а дългата – 350 мили (над 560 км). 6633 Ултра  започва в Ийгъл Плейн,  Юкон откъдето състезателите се отправят на Север към Северно ледовития океан. В осемте етапа на надпреварата трябва да бъдат преминавани планини, замръзнали реки и безкрайни равнини. Ако това ви изглежда лесно за постигане, можете да се запишете за състезанието през 2015 година, което ще бъде през март. В последните 6 издания само 9 души са успели да изминат всичките 350 мили.

В следващата част очаквайте: Най-тежките пустинни маратони

снимки: интернет

автор: Георги Крумов

Георги Крумов

Георги Крумов

Редактор at Running Academy
Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година
Георги Крумов
Share.

About Author

Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година

НАПИШИ КОМЕНТАР