Никога пак

0

Беноа Льокомт малко след като е преплувал Атлантическия океан

„Никога пак!“

Тези думи изрича Беноа Льокомт, когато пристига на френския бряг  в ранния следобед на 25 септември 1998 година.

30-годишният тогава американски гражданин току-що бил извършил нещо невиждано по своя мащаб. Нещо, с което името му щяло да остане завинаги в историята. Льокомт станал първият човек в историята, успял да преплува Атлантическия океан без  помощна дъска. Воден единствено от силната си воля, желанието за успех и добрата си подготовка, плувецът изминал почти 6 000 километра само за 73 дни.

Невероятната история на живеещия в Тексас Льокомт започва през 1991 година, когато той губи баща си, отишъл си заради рак на дебелото черво. Льокомт си дава обещание, че ще направи всичко по силите си, за  да помогне на други, които  страдат от същата болест. Така той решава едновременно да отдаде почит на баща си – човека, който го е научил да плува, и същевременно с това да събере средства за изследвания, които да помогнат за намирането на лек за рака.

Три години са нужни на Беноа, за да успее да се подготви за голямото пътешествие. Три години, в които той плува по шест дни в седмицата между 3 и 5 часа на ден.

В крайна сметка целият този труд дава резултат и на 16 юли 1998 година той потегля от Кейп Код, щата Масачузетс.  Преди обаче да тръгне, Беноа предлага брак на приятелката си, която тактично отклонява предложението му, обещавайки му, че ще  даде окончателен отговор, когато го види на френския бряг.

Това подействало като още един стимул за Льокомт и дало своя резултат. 73 дни по-късно – изтощен, отслабнал с 18 килограма, измъкнал се от 5-дневно преследване от голяма бяла акула, преборил се с 6-метрови вълни, опазил се от всякакви морски създания и прекарал над 450 часа във водата, той достигнал заветната цел. При Киберон, в северозападна Франция, Беноа бил посрещнат от журналисти, развълнувани местни граждани и приятелката си. Която му казала „да“.

Льокомт изпълнил обещанието, което си бил дал, а успял да събере и около 100 000 паунда, които дарил на шотландска организация, изучаваща рака.

ben_lecomte_sm

Беноа Льокомт

Само че  плувецът е решил да се отметне от думите, които изрече преди 16 години. В края на тази година американецът ще се подложи на ново изпитание, много по-трудно предходното.

Сега Льокомт смята да преплува Тихия океан.

На 46-годишна възраст бащата на две деца се решава да стори нещо, което не е правило никое друго човешко същество.  И което, ако успее да направи, едва ли ще бъде повторено в близко бъдеще.

Льокомт планира да преплува над 8 850 километра между Токио и Сан Франциско.  За изпълнение на поставената цел, той смята да плува по 8 часа всеки ден и да бъде във водата в продължение на 180 дни. За постигането на този план тялото на американеца ще изгаря по 10 000 калории на ден.

Но както и през 1998 година, рекордът сам по себе си не е от значение. За Беноа най-важни са три цели:

1) да научи хората, че замърсяването на околната среда е сериозен проблем, чието решение е в нашите ръце;

2) да направи така, че образователните системи във всички страни по света да включат в програмите на учениците часове по устойчиво развитие и опазване на природата;

3) да вдъхнови и други.

Едва ли човек може да си даде реална сметка колко много са 8 850 километра. Аз, признавам си, не мога.

Но без значение дали Беноа ще достигне Голдън Гейт, той вече успя да постигне част от поставените си задачи поне що се отнася до последната точка.  Льокомт е легенда и е пример за всички ни, че ако човек си постави дадена цел, без значение колко голяма, колко чудовищна и колко непостижима изглежда, ако се подготви достатъчно усърдно и достатъчно добре и най-важното – не се откаже от нея, то тя може да бъде постигната.

Защото нищо на този свят не е по-силно от човешката воля.

 

автор: Георги Крумов

снимки: thelongestswim.com, uta.edu, typedad.com

Георги Крумов

Георги Крумов

Редактор at Running Academy
Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година
Георги Крумов
Share.

About Author

Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година

НАПИШИ КОМЕНТАР