ОМВ Петром Букурещ полумаратон 14-15 май 2016, споделено

0

Или как се тичат 10к пред и около най-голямата сграда в Европа

от Sann Vean

Петото издание на Полумаратона в Букурещ се състоя в уикенд с извънредно слънчево време, с настроение на голям семеен спортен празник и литри румънска бира вода в продължение на 2 дни. Всичкото това, на фона на достолепния Палат на Румънския Парламент, старт и финал насред самия Площад на Конституцията, произнасяй Пияца Конституцией. Събитието включва форматите на Полумаратон (индивидуален,  щафета, инвалидни колички), индивидуално бягане 10,548 км, масовката 3,6 км , и отделно младежи и деца (0,85 км – 1,4 км – 3,6 км) в събота.

20160515_081233

Събитието събира повече от 11 000 участници, и интересът към него расте с всяка година заради цената (15 еur), достъпността и нивото на организацията. Благодарение на организаторите Bucharest Running Club (BRC) и Румънската Федерация по атлетизъм, се мобилизират повече от 20 благотворителни каузи и всеки тичащ може да си избере още при регистрирането коя от всички да подкрепи.

Като вече къмърънски тичащи (аз 5кмрънец на година и малко повече за удоволствие, половинката – придружаващ на семейните, специалните и Валентинките) решихме да не се излагаме от раз на XLkmrun се пробваме и на 10 км дистанция при съседите румънци в Букурещ. Тръпката си заслужава, не само да си докажеш, че можеш и повече, а и за да се почувстваш част от мега тълпата на развилите зависимост към тичането и да се потопиш в атмосфера на рънинг общността, сред хиляди потни, цветни, дишащи и тичащи човечета.

20160515_083452

До Букурещ се стига по-бързо отколкото до Разград, при все че минаването на Дунав мост може да се превърне и в изпитание само по себе си. Е, за догодина стискаме палци асфалтът да е гладък навсякъде, маркировките да са изсъхнали и еднопосочното регулируемо да е в миналото.

Спортната палата на Полумаратона с многобройните сцени, тенти и естради прилича повече на Интерекспоцентър на открито, отколкото на обичаен информационен център. Впрочем, казва се СпортЕкспо, и за който е ходил на (мега)концерти пред парламента на Букурещ, знае, че само от спирката на метрото Унирии до площада на Конституцията са около 2 цигари време плюс, и изглежда място като за няколко декара картофи. Естествено, в СпортЕкспото всички спонсори и официални и неофициални партныори са разположили щандове, където те вербуват и те подканват да си закупиш и да заплатиш за какво ли не. Дам, и бизнеса трябва да върви 🙂

20160515_095723

Редици за отпечатване на регистрациите няма, всичко върви гладко и бързо, напредваме от инфо пойнта към раздаването на пакетите. Скромен стартов пакет, на снимката липсва мострата гел за пране и останалата хартиена документация. Клинът и Атлетикфит гривната са лични.

20160514_215904

Прекарваме вечерта преди старта, без много стрес… Само 2 партии шах, и то блиц.

20160514_222750

Прилично инкогнито като за карнавал, 45 мин преди старта пристигаме в СпортЕкспото.

20160515_081004С вяра в сърцето, един банан с малко ядки в стомаха, и миши очички заради нощта в спалните чували на 8-ми етаж на блок досами оживен мега булевард (2х4 плюс локално), загряваме леко, сложили сме чиповете на маратонките, оставили сме личните вещи, и след ритуалното редене пред химическите, остават 2 минути до старта. Естествено, така сме се организирали без да искаме даже, че излизаме на коридора, в който са ни предвидили. От колоните звучи яка бодра техно-музика, броим последните десет на обратно и на румънски, и в леко подбягване пресичаме старта.

http://www.bucuresti21km.ro/live/

на минута 52:17 се виждаме след стартовата дъга : розовата тениска 5кмрън-слънчеви очила-оранжева лента за коса, и яркозелената тениска-слънчеви очила 🙂

20160515_083500

Хубавото на такова мероприятие, както беше и в Букурещ, са многото окуражаващи зяпачи зрители с плакати, свирки и импровизирани музикални инструменти (тенджери и капаци, празни кенчета с камъчета, пластмасови бутилки за барабани или пляс-ръчички), типичният румънски оркестър с цигулки, цимбалум и контрабас и 6 (шест) тонколони, кварталните бендове и музикални формации от типа на батукади, джембета или пък просто хорови “Оп-оп-оп-оп-оп-оп-оп…”. Поне те мотивират и ритмично те карат да възпроизвеждаш техниката ляв-десен-ляв-десен, вдишвай-издишвай на всеки две, три или четири крачки, според това дали си в тонус или затлачваш. На всеки пункт те зареждат с вода-изотонерна напитка или плодове, а последните два пункта предлагаха даже безалкохолна радлер бира марка URSUS COOLER ! Който успял, взел, а за останалите, на финиша (без майтап!). Трасето е равно, обикалящо пред Парламента и покрай река Дъмбовица, като изключим няколко стотин метра наклон по хълм по булеварда Викторией до Националния театър, но веднъж на обръщалото, тичането надолу е като песен.

20160515_095439

На осмия километър половинката се отделя напред с устрем, а аз впервам поглед да открия поредния пункт с напитки. Откъм южния бряг на Дъмбовица слънцето вече е високо и пече в очите, добре, че стартирахме в 8:30ч , ама дали не трябваше да се намажем с някой UV филтър…? Отговорът е пред огледалото вкъщи, няколко часа по-късно, където оглеждаме зачервените си носове.

И така, час по-късно, със схванати прасци и обилно потни, на финала получаваме обещаните медали, радлера и правим обичайните снимки за спомен. Медалите са с диаметър на капачка за буркан, а гравираните персонажи ни напомнят за нас на финала  😀

20160515_094328

Ние сме щастливи, че успяхме първите си 10К, и се поздравяваме с дебюта. На връщане в колата се питаме кога точно беше следващия  XLkmrun в парка Врана, че Марга вече се е записала и дали още можем да се запишем и ние. Еее, като филийка ще ги лапнем, само да сме си в София 😉

Къмърънски поздрави,

20160515_095612

Sann Vean (Милена) 🙂

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)