Основни правила и насоки за профилактиката на спортни травми

0

Днес, докато разглеждаме темата за: „какво трябва да правя, как трябва да го правя и какво не трябва да правя“ ще се опитам да бъда максимално кратък, забавен и не толкова банален.

Ето и основните правила-насоки, които аз бих дал и които използвам като основа в работата си с всички клиенти и пациенти:

1/ Винаги, винаги бъдете концентрирани! – когато излизате за тренировка, мислете за тренировката. Мислете за техниката на бягане, за скоростта, наблюдавайте околната среда. Бягането, вече сме споменавали, е спорт, който води до травми от хроничен тип, които се развиват бавно и с времето, но никога не е изключени да ви блъсне кола (да, дори в парка, въпреки че там съм се натъквал основно на багерчета и детски колички).

Груповите бягания, са едно от големите удоволствие, час-два лека тренировка със социален характер, съчетаваме полезното с приятното, но дори там, останете концентрирани върху основната дейност, гледайте си в краката и следете за правилната си техника на бягане. Не се заглеждайте по клиновете на бегачите от противоположния пол, защото: „секунда невнимание – цял живот страдание“

2/ Използвайте подходяща и здрава спортна екипировка – тук темата е дълга и широка, започва от „за и против калфите“, преминава през различните видове „чантички“ за дълго бягане и какъв аджеба GPS часовник е най-подходящ и стига до най-важната част – маратонките и ЧОРАПИТЕ. В следващи статии ще разглеждане подробно всеки един аспект от горепосочените, за сега искам само да ви напомня – ползвайте удобни за вас дрехи и ги използвайте докато са здрави, след това ги хвърлете или, ако сте били на няколко „ултри“ (или пък класически маратона) със съответния чифт обувки – закачете си го на стената (самият аз имам едни такива маратонки).

3/ Стигнахме до най-важната част:

Придържайте се към оптимален и подходящо изграден тренировъчен процес.

И най-обширната:

Тренировъчният процес е нещо строго индивидуално! Нещо, което работи при един, може да контузи друг и обратното. Това е огромна тема, на която ще наблегнем с времето за сега ви съветвам да се консултирате с треньори и да НЕ копирате тренировки на други бегачи. Не гледайте как тренират другите, шансът да „правят глупости“ е огромен, а дори да имат добри резултати, шансът и вие да ги постигнете по техния начин е почти минимален. Вярвайте ми (след управлението на Симеон Сакскобургготски, този израз някак загуби правилния си смисъл), пробвал съм да тренирам като „бате Арни“, на Мистър Олимпия дори не са чували за мен.

4/ Поддържайте баланс между сила и гъвкавост – бягането е дърварски спорт, цикличен, не изисква огромна подвижност. Или поне така изглежда на пръв поглед. Погледнете следните две картинки, сравнете ги:

Забелязвате ли разликата?

Сега ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че това се дължи на съвсем малка разлика в обема на движение в глезените стави на хората от снимките. Тялото е просто устроено, когато нещо не работи, както трябва, то намира компенсаторен механизъм, лошото е, че този компенсаторен механизъм не винаги успява да поеме цялото натоварване върху себе си и обикновено води до проблеми.

Обичате да бягате? Опитайте да комбинирате бягането с йога и/или фитнес, не залагайте сами на бягането. Тук трябва да намеся и други два спорта, който се дават, като алтернативи – плуване и колоездене.

Чудесни спортове, чудесен заместител на бягането, както и добавка към подготовката, но знаете ли, дори плувците тренират с тежести (всъщност най-вече плувците), а колоездачите са редовни посетители на йога занимания. Не залагайте само на един спорт и не използвайте останалите като заместители в „off season”- а, научете са да използвате елементи от повече спортове!

Йогата може да ви научи да използвате по-голяма част от белите си дробове или да подобри подвижността и контрола в част на тялото (нека ползваме горния пример с глезена), която да подобри цялостно механиката на бягане, а фитнесът и силовата тренировка могат да помогнат това да стане по-бързо и ефективно. Всичко е въпрос на правилно и систематизирано приложение на различни стимули върху тялото.

Усещам, че започвам да ставам досаден, но и това са неща, за които ще говорим в бъдеще. Всъщност ще започнем още следващата седмица, когато ще обсъдим влиянието на силовата тренировка и как тя може да ни предпази от контузии.

Калин Стоянов

Калин Стоянов

Калин е физиотерапевт и персонален треньор. Завършил е НСА "Васил Левски“ и е работил с национални състезатели от различни видове спорт.
Калин Стоянов
Share.

About Author

Калин е физиотерапевт и персонален треньор. Завършил е НСА "Васил Левски“ и е работил с национални състезатели от различни видове спорт.