„Пейсъри – темпо водещи“ на 5kmrun с подкрепата на Garmin

0

Сигурно неведнъж сте опитвали да подобрите резултата си на 5kmrun, но все не ви се получава? Не се предавайте, в тази специална събота, ще имате шанс да го направите. Ние от 5kmrun също се вълнуваме от вашите лични постижения! Ето защо ще поканим няколко опитни доброволци, които ще бягат за вашия резултат. „Темпо водещите“ или т.нар. „пейсъри“ ще бъдат със специална лична „маркировка“, указваща конкретното време… А вие просто трябва да ги следвате.

Какво е да си „пейсър“ в бягането?

Пейсърите или темпо-водещите са част от бегаческата култура на всички нива – от 5 км до международни маратони и ултрамаратони. Те често са използвани и за постигане на рекорди на световно ниво. Такива бегачи влизат в състезанията не, за да ги печелят, а за да помогнат на другите да бягат по-бързо. Добрият темпо водещ е последователен бегач, който се фокусира върху поддържането на скоростта си и помога на другите да реализират своите цели. Той проверява времето си редовно и прави необходимите корекции в темпото си. Може да очаквате от „пейсъра“ да ви насърчи или мотивира да бягате по-бързо.

Любопитни факти за „пейсърите“

Наемането на „пейсъри“ с цел подобряване на световни рекорди се оказва доста ползотворно. Точно така британецът Роджър Банистър поставя рекорда си през 1959 г., когато на състезанието в Оксфорд изминава една миля за 3:59.4 минути. Първата половина от разстоянието Банистър изминава за 1:58.2 с помощта на „пейсъра“ Крис Брашер, а втората за 2:01.2 с Крис Чатауей.
Някои големи, конкурентни маратони или други дълги състезания също наемат „пейсъри“ за най-бързите бегачи. Те обаче често не могат да изминат цялата дистанция с дадено темпо и отпадат около средата на състезанието, а елитните бегачи продължават напред сами. Според някои обаче „пейсърите“ пречат на надпреварата. Организаторите на Бостънския маратон например отказват да използват темпо водещи. Маратонът в Ню Йорк пък прекъсва практиката през 2007 г., защото се губел тактическият елемент в състезанието, тъй като най-добрите бегачи просто изчаквали „пейсърите“ да отпаднат, преди да започнат истинската надпревара.

Намерете своя темпо-водещ

Ако средното ви време на 5км е 26:20 минути, а постижението ви е около 23:50 минути, не се опитвайте да постигате кой знае какви рекорди и да се измъчвате със свръхестествена скорост. Достатъчно е да бягате в своето темпо, т.е. да изберете „пейсъра“, с когото ще можете да изминете по-голямо разстояние, без да се изтезавате. За кратко време ще почувствате прилив на сила и ще можете да увеличите скоростта си, а това всъщност се нарича напредък.

Не се опитвайте да изпреварите „пейсъра“

Ако сте избрали да тичате след „пейсър“ с номер 24, това не означава, че трябва да покажете резултат по-добър от 24 минути. Не е нужно да гоните някого, за да докажете колко сте добри! Както казахме по-рано, намерете темпото си и тогава ще почувствате прогрес. В края на краищата, да увеличи скоростта си може всеки, но колкото му позволява здравето. Независимо дали сте опитен бегач, или сте начинаещ, който иска да подобри времето си, можете просто да се възпозлвате от помощта на нашите „пейсъри“. Просто трябва да следвате „водача“ си, да се фокусирате върху бягането и да слушате тялото си.

Пожелаваме ви успех!

Виртуален пейсър

Знаете ли че часовниците Garmin поддържат една много удобна функция за виртуален партньор – пейсър?

Как работи: избирате си определен пейс (минути за 1 км) и го задавате. На вашият часовник се появяват двама бегачи – единият сте вие, другият е виртуалният ви партньор. След натискане бутон „Старт“ – на екрана и двете човечета се забягват успоредно. Когато избързате или се забавите спрямо зададеното пейс време, часовника отчита изместването в секунди, което ви подсказва дали да намалите или да увеличите темпото, за да се изравните с вашия виртуален партньор… На екрана също се вижда кое от двете човечета изостава и кое избързва 🙂

Ето как може да си настроите часовника:

Using Virtual Partner

Your Virtual Partner® is a training tool designed to help you meet your goals. You can set a pace for the Virtual Partner and race against it.NOTE: This feature is not available for all activities.

  1. Hold MENU.
  2. Select Settings > Activities & Apps.
  3. Select an activity.
  4. Select the activity settings.
  5. Select Data Screens > Add New > Virtual Partner.
  6. Enter a pace or speed value.
  7. Start your activity (Starting an Activity).
  8. Select UP or DOWN to scroll to the Virtual Partner screen and see who is leading.

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)