Петър Петров: Треньорът не е само треньор, той е учител, възпитател, ментор

0
Неделя с XLkmrun

Неделя с XLkmrun

За редовните бегачи в 5kmrun и Running Academy треньорът Петър Петров няма нужда от представянe. За другите ще кажем, че по-голямата част от живота си той е посветил на спорта и е познат като дългогодишен състезател по спортното ориентиране. Решава обаче да помага в пътя на другите и избира треньорското поприще. В момента води Вечерната група на Running Academy , а от 5-ти април се заема и с Дневната група в Борисовата градина. По-скромните му възпитаници в момента се подготвят за лични постижения на 5kmrun. Другите, с по-големи стремежи, ще бягат на маратона в Пловдив, в Рига, на ултрамаратона в Трявна и дори на ултратрейл Монблан.
Независимо от натоварения си график днес Петър Петров любезно се съгласи  да отговори на ред въпроси за любителите на бягането.

Поглеждайки назад, трудно ли ти беше да започнеш да се занимаваш с треньорство? Какво те подтикна да тръгнеш по този път?
Всичко се случи лесно и спонтанно. Имам възможността да работя с хора, от които може да се научи много. Всичко започна от клуба по ориентиране, първоначално се занимавахме само с деца, постепенно броят на клубните членове нарасна и това даде друг хоризонт. В момента епизодично присъствам на занимания на клуба по ориентиране, изключение са тренировките, на които водя желаещите от Running Academy .

В началото на треньорската професия кое ти беше най-сложно? 
В тази професия всичко е много просто и адски сложно, защото се работи с жива материя и 2+2 не е 4. Всичко се променя динамично, на различни хора по различен начин им се отразяват натоварванията, в различна степен възприемат и на практика осъществяват корекции в техниката си, което за момента се явява най-сериозното предизвикателство.

Западен парк - XLkmrun

Западен парк – XLkmrun

Намери ли решенията на тези проблеми?
Готови решения няма, но се старая да подхождам гъвкаво.

Много хора казват – за какво ми е треньор, мога да бягам и сам. Какво би им отвърнал?
Тъй като аудиторията е предимно от бягащи на 5kmrun, ще им кажа: Застанете на финала и внимателно наблюдавайте финиширащите след вас. Ще видите измъчени физиономии, мятащи се ръце, ситнещи крачици и т. н. Първо хората трябва да изпитват удоволствие от бягането и да забравят за резултати и култови постижения. Всичко това ще се получи, когато имаме прилична двигателна култура и техника на бягане. След това ще дойдат и резултатите, естествено като функция на търпение, положен труд, систематичност на натоварвания, развитие на определени качества и здрава психика.

Считаш ли, че предавайки знанията си, учителят трябва постоянно да се самоусъвършенства? Правиш ли го и как точно…
Задължително. В момента, когато си повярваш, че си страшен фактор, значи, че си приключен. Чета много, експериментирам някои неща върху себе си и обменям мнение с по-опитни от мен.

krasi pepi

С капитана на отбор „Running Academy“

А могат ли и „учениците“ да научат нещо своя учител?
Процесът е двупосочен и винаги има какво да се научи.

Какъв процент според теб победата на спортсмена се дължи на неговите лични качества (има способности, упорства в тренировките), и какъв – на неговия треньор?
Може би 50 на 50. Освен чисто физически дадености, са необходими и развитие на доста други качества. Треньорът не е само треньор, той е учител, възпитател, ментор, в голяма степен би могъл да повлияе на формирането на даден състезател като личност, особено при подрастващи. На възрастни би допринесъл за по-фините настройки, които да направят разликата.

Вникваш ли в някакви лични проблеми на учениците си, или вашите отношения се ограничават с темите на спорта? Възможно ли е приятелство между треньора и спортистите, или е нужна известна дистанция?
За да бъдеш добър треньор, трябва и да си добър психолог, да си наясно с мотивите на отделните хора, да успееш да определиш ендокринния им профил, за да знаеш на кого какви са му възможностите. В Running Academy цари непринудена атмосфера, където всички са добронамерени един към друг, постарах се да организирам и някои културни мероприятия, за да променим обстановката и темите за разговори.

Купа "Кюстендилска пролет"

Какво би посъветвал родителите при избора на спорта за децата си? Разкажи и за личния си опит – повлия ли на децата си какъв спорт да изберат?
Бих посъветвал родителите да оставят децата сами да изберат с какво да се занимават или търпеливо да насочат детето, но да не се опитват да налагат мнението си. Децата трябва да изпитват удоволствие от това, с което се занимават, в противен случай е въпрос на време да се откажат. На моите деца се постарах да дам различни опции, но крайното решение си е тяхно – синът ми се занимава с фитнес, а дъщеря ми с художествена гимнастика.

Различен ли е принципът на треньорската работа с деца и с възрастни?
Разликата е огромна, но освен всичко, за което се сещате, най-същественото е, че при децата трябва да бъдем на тяхното ниво на разсъждение и да обясняваме всичко на достъпен за тях език.

Мъжете и жените също имат различна психология. Играе ли това някаква роля в треньорската работа?
Има разлика и ми прави впечатление, че жените са по-амбициозни от мъжете.

petrov 5kmrun

Събота с 5kmrun

Как успокояваш „ученика“, преживял поражение? Какво според теб може да го стимулира да не се отчая, а да направи правилните изводи и в следващото състезание да победи?
Няма рецепта, към всеки е необходим индивидуален подход, но някоя удачна шегичка винаги разведрява обстановката. Следва обстоен анализ с последващи корекции.

На какви състезания се явяват твоите „първенци“?
Вече записахме и първи участия на ориентиране. От регулярните участия всяка събота, през по-дълги бягания в пресечен терен до маратони и ултрамаратони.

Какво би посъветвал начинаещите бегачи?
Имайте воля и търпение, усилията винаги се възнаграждават. Поставяйте си разумни, достижими цели, без да рискувате здравето си, всяка контузия ще ви връща месеци назад. Научете се да познавате тялото си и да го слушате.

За какви успехи мечтаеш – за себе си и за твоите възпитаници?
Най-големият успех е да съхраним здравето си, а като спортно измерение има първо място и всички останали.

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".