Разтежение на задно бедро

0

Разтеженията на задното бедро са изключително често срещани и доста болезнени. Най-често се проявяват при спортове свързани с бягане и скачане, особено, когато спортът е свързан и с голямо усилие при тези дейности, като при спринт.

Задно бедро

Задното бедро не представлява един мускул, всъщност това е една доста сериозна като размер и сила група от мускули и всеки един от тях може да бъде преразтегнат. Най-често това се случва на m. biceps femoris.

Преразтягането се усеща различно, според размера и степента. „Леко“ и дори „средно“ преразтягане могат да бъдат игнорирани и заради незначителна болка, но ако преразтягането е с по-сериозен характер, болката е внушителна и дори може да се стигне до невъзможност за движение на крака. Други симптоми са:

  • Внезапна остра болка по време на упражнение (може дори да има изпукващ звук)
  • Болка в задната част на бедрото или ниско под дупето при ходене
  • Повишена чувствителност в зоната
  • Кръвонасядане (синини и оток)

Защо и как се получава?

Има няколко основни причини за появата на тази травма, която, освен всичко останало, често рецидивира (особено в рамките на първите две седмици след първоначалната поява).

Неадекватната силна и моторен контрол на задното бедро е една от основните причини за появата на тази травма. Изследвания показват, че при разлика от 20% в силата на ексцентричното усилие на задното бедро, спрямо концетричното на предното, шансът за поява на разтежение на задното бедро се увеличава четири пъти.

Ексцентрично, концентрично, за какво говори този човек?

На кратко, по време на ходене/бягане, по време на маховата фаза, бедрото се свива в тазобедрената става и разгъва в коленната. Това движение се спира от противоположната, на четириглавия бедрен мускул, група от мускули, а именно, тези на задното бедро. Ако те нямат достатъчно сила за да спрат движението или закъснеят (при лош моторен контрол), шансът да стигнат до преразтягане нараства значително (както вече казахме), това важи особено, ако е налице втората причина за разтеженията на задното бедро:

Намалена гъвкавост на мускулите на задното бедро. Когато се опитаме да разтегнем нещо, повече, отколкото е възможно, резултатът обикновено е, че това нещо се къса. С мускулите на задното бедро е същото, ако не са достатъчно „гъвкави“, шансът да бъдат наранени при упражнения със спринтов характер, е значително по-голям.

Намалена гъвкавост на сгъвачите в тазобедрена става. Ок, това звучи абстрактно, тези мускули извършват противоположно действие на мускулите на задното бедро. Логично е, че ако са по-силни могат да преразтегнат задното бедро, но как това ще стане, в случай, че са с намалена подвижност (гъвкавост)? Отговорът е – контралатерално. Представете си крайната махова фаза при бягане, десният (да речем) крак е във въздуха, а левият на земята, но там някъде на левия крак има мускул, който е скъсен и ротира целия таз, като го накланя напред. Този наклон създава допълнително изискване към „гъвкавостта“ на задното бедро в тази крайна фаза, която, ако липсва (или не е достатъчна за да компенсира)… е, сещате се, разтежение!

Слаб глутеус – никога няма да ми омръзне да повтарям, че ключът, към добрата форма на бягане и по-малкия риск от травми е адекватната сила и контрол на глутеалните мускули. Ако те не функционират правилно, тялото търси компенсации, но няма как други по-малки мускули да компенсират и това да се случи без появата на травми.

Как се лекува?

Вече появило се разтежение се лекува първо чрез намаляване на болката с лед и противовъзпалителни, а след това с упражнения за разтягане и увеличаване на силата и контрола на задната група мускули на бедрото. Всъщност в това се крие и профилактиката, добър стречинг и силова тренировка, могат да спестят няколко седмици в бокса. Част от превенцията разбира се явява и постепенното натоварване (не прекалявайте с бягането, ако не сте готови, особено със скоростното) и добра подготовка на тялото преди тренировка. Друг важен момент е да прекратите тренировката, ако усетите болка или надвесващ се проблем.

В случаи, на разкъсвания на мускула (или откъсване на залавното място, което също е възможно), се налага оперативна намеса, затова не бъдете безотговорни и се предпазвайте.

Следващата седмица ще разгледаме и проблемите с вътрешната част на бедрото.

Калин Стоянов

Калин Стоянов

Калин е физиотерапевт и персонален треньор. Завършил е НСА "Васил Левски“ и е работил с национални състезатели от различни видове спорт.
Калин Стоянов
Share.

About Author

Калин е физиотерапевт и персонален треньор. Завършил е НСА "Васил Левски“ и е работил с национални състезатели от различни видове спорт.