Седмичен бюлетин 23.10.2014

0

Здравейте,
Това е Вашата седмична порция информация, новини и интересни факти за и около нашето си бягане.

Показва се „“

Днешният Бюлетин започваме с малко повече информация заБлаготворителното бягане с Actavis за събиране на средства за хората или по-скоро децата с аутизъм! Бягането ще се проведе тази събота (25 окт.), едновременно в София, Варна и Бургас от 10:00 ч., а Пловдив ще стартира в 9:00 ч.
За тези, които не са се сблъсквали с това заболяване или по-коректно е да се каже състояние: Аутизмът представлява усамотяване, самоизолиране. Аутизмът е разстройство на развитието, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Повече за това психично отклонение тук:

„Сам, но не самотен“ – благотворително бягане в помощ на хората с аутизъм

На обичайните ни старт/финал зони ще има специално подготвени урни за дарение, а всеки който направи своето дарение (без значение на размера на сумата) ще получи специална рънинг фланелка, брандирана с мотото на благородната инициатива!
Даренията ще могат да се предоставят както преди, така и след самото бягане, а събраните средства ще останат за подпомагане на аутистите от конкретните градове.
Специализираните институции по градове са както следва:

София: Сдружение „Асоциация Аутизъм“;
Варна: Фондация „Карин дом“;
Бургас: Сдружение „Усмивка“;
Пловдив: Сдружение „Паралелен свят“.

И така, нека тази събота да поканим всички наши близки и приятели и заедно да изкажем нашата съпричастност към проблемите на тези хора и техните семейства, като им подадем ръка! Чувството и усещането когато даряваш е еднакво силно с това, когато получаваш!

Предварително благодарим на всички тези, които ще се отзоват, до събота:)

Показва се „“

По поръчка на община Пловдив и за нуждите на Гребната база, извършихме професионално измерване  на Трасето Гребен канал 2 (Пловдив), което ще може да се ползва за нашите си нужди, както и вече в официални състезания на 5 км.!

Защо професионално, нима Garmin не измерват професионално?

Международната Федерация по Леката Атлетика (IAAF) са създали свои правила и методика за измерване на трасетата за бягане, които се различават от другите видове измервания! Ето някои интересни моменти, за които и ние научихме сега, по време на това замерване:

* Измерва се температурата на въздуха, за да се прецени колко см. ще бъде отклонението от дължината на металната 50 метрова ролетка в следствие на температурното разширение;
* Измерва се една права отсечка от 500 м., която служи за калибриране на специално устройство – брояч, което се поставя на велосипед. Тази отсечка е най-важна и затова се мери 2 пъти (в едната и после в другата посока), ако има разлика повече от 3 см. процедурата се повтаря наново до падането под 3 см. разлика.
* Основното правило е, че трасето никога не може да бъде по-късо (по-дълго може) от определената дистанция и затова се избира най-краткия възможен път за преминаване на спортистите! Нещо повече:  правилата изискват презастраховане от по-късо разстояние и затова се поставя по 1 м. на всеки 1 км., за гаранция, че трасето не е по-късо! Тук ние добавихме 5 м. ей така от сърце…:)

В заключение трябва да знаете едно: винаги, когато бягате по сертифицирано трасе, замерено за нуждите на състезателните бягания, вие със сигурност изминавате по-дълго разстояние от официалната ви дистанция!!! 🙂

Професионалното измерване на 5 км. Гребен канал 2 (Пловдив), беше извършено от Българската Федерация по Лека Атлетика:)

По традиция завършваме с интервюто от рубриката „5 камаран на седмицата“, но преди това който не е чел новините от последните бягания, може да го направи тук

До събота с новия час на старт!
5kmrun.bg 🙂

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР