Сила

0

Понятието за сила е може би най-размитото понятие за двигателно качество в спорта въобще. Това се дължи на факта, че има значителен брой видове сили:

  • Максимална
  • Динамична
  • Силова издръжливост
  • Относителна сила

Всеки отделен спорт се възползва повече или по-малко от силата, като във всеки е застъпен в по-голямата си част определен неин вид.

Какво представлява силата?

Дефиницията за сила в учебниците е много интересна и объркваща, затова аз предпочитам да разглеждам силата като способността на човек да премести тежък предмет от точка А в точка Б.

Как става преместването на предмет от точка А, в точка Б?

Мускулното усилие и системата от лостове в човешкото тяло са основните отговорни лица за това действие и съответно част от факторите влияещи на силата.

За да може да се генерира по-голяма сила от човешкия организъм на лице трябва да има няколко предпоставки:

  • По-голям брой бели мускулни влакна
  • По-добра вътремускулна и междумускулна координация
  • По-добро разположение на усилията в лостовата система и по-съвършена лостова система

Броят на белите мускулни влакна е нещо, което е генетично предопределено и трудно може да се повлияе, но за сметка на това, вече наличните, спокойно могат да хипертрофират, така че да могат да генерират повече сила.

По-добрата вътремускулна и междумускулна координация означава по-добро използване на по-голям брой мускулни влакна, в по-координирано движение, което води да по-ефикасно използване на наличните ресурси. Всъщност това е първото нещо, което се подобрява при начинаещи в спорта. Ако сте се занимавали с фитнес, сте забелязали, че в началото не трупате особено много мускулна маса, но пък ставате по-силни, всъщност и в бягането е същото, по-добрата вътремускулна и междумускулна координация е първото от нещата, които ви позволяват да бягате по-бързо.

Ах, лостовата система, много може да се говори за нея, част от нея е генетично предопределена (аз, да речем, имам много дълги крайници и не ставам за щангист), а останалата е въпрос на техника на изпълнение. Такава техника, че съпротивлението при извършването на движение да е минимално и да се постига максимално пестене на мускулни усилия.

Защо ни трябва повече сила при бягане?

Колкото повече сила можем да влагаме по време на бягане, толкова по-бързи ще сме, колкото по-силни са мускулите, толкова повече време могат да издържат на силово натоварване и да спомогнат за добрата техника на бягане (тук говорим за силова издръжливост).

Всичко в човешкия организъм е навързано и върви ръка за ръка, като историята за яйцето и кокошката, но специално за мен, като терапевт и персонален треньор, яйцето в тренировъчните режими, особено при начинаещи, е силовата тренировка. Добрата силова подготовка дава възможност за изключително надграждане в последствие и добри предпоставки за тренировка на останалите двигателни качества, както и на техниката при бягане.

Как се тренира за сила?

В зависимост от вида на силата има различни средства и методи,  чрез които тя да се подобрява и за които ще говорим в следващи статии. В голямата си част (с известни изключения), те покриват следните изисквания:

  • Голяма интензивност (съпротивление, тежест)
  • Малко повторения
  • Големи почивки

Какви други плюсове има тренировката за сила?

Освен подобряване на вътремускулната и междумускулната координация и силовите възможности на мускулите, тренировката за сила има още един огромен плюс, особено за бегачи. Тя оказва значителен ефект върху тялото във времето след тренировка, като стимулира хормоналната система и градивните функции на организма, което е пълна противоположност на действието на дългите леки бягания, върху тялото ни. Може би сте слушали истории за намалено либидо при бегачи на дълги разстояния, колоездачи и състезатели от всякакви спортове за издръжливост? Аз самият скоро попаднах на историята на един триатлет, който буквално е съсипал хормоналната си система с целогодишни тренировки за издръжливост и му е отнело почти година да я върне „обратно в релси“ чрез силови тренировки.

Следващата седмица ще поговорим за гъвкавостта и за това дали тя вреди или помага на резултатите ни в бягането.

Калин Стоянов

Калин Стоянов

Калин е физиотерапевт и персонален треньор. Завършил е НСА "Васил Левски“ и е работил с национални състезатели от различни видове спорт.
Калин Стоянов
Share.

About Author

Калин е физиотерапевт и персонален треньор. Завършил е НСА "Васил Левски“ и е работил с национални състезатели от различни видове спорт.