Стилияна Буковска: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Име: Стилияна Буковска

Възраст: 51 г.

Общ брой участия: 146 (бягане 136/ доброволец 10)

Къде те заварва това интервю? В къщи, опитвам се част от времето да работя дистанционно.

С какви мисли в главата? Много и различни мисли, равносметки, мечти – типично за периода на тези необичайни обстоятелства. Много ми липсват близките ми в родния Русе, приятелите, отбора, съботните събирания в Западен парк.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? В началото на годината много ме терзаеше това, че все още нямам конкретни планове – на кое състезание да се регистрирам, къде да пътувам (защото много обичам). Обикновено знам за себе си това още преди края на предходната година. И всъщност след като най-накрая направих няколко регистрации, се появи извънредната ситуация. Отмениха всичко и сега просто няма да правя никакви планове. Да се надяваме всички да сме живи и здрави. След това ще мислим планирано или непланирано да действаме.

Как поддържаш физическата си форма? Може би на всички им се иска да чуят: Тичам, правя упражнения. Всъщност – опитвам се, но физическата ми форма (за тези, които знаят как изглеждам) изисква и храна. И не разочаровам себе си, хапвам си. Сега съм много повече време в къщи и се изкушавам да готвя, да пека сладкиши и т.н.

Какъв хранителен режим си създала? Всъщност въпреки закръглените си форми, аз се храня доста здравословно. Ям основно плодове и зеленчуци и то сурови. Месо – много рядко, от дете съм така. Избягвам храните, които имат консерванти, доколкото мога. Но си обичам хляб и сладки неща и въпреки, че консумирам такива от по-здравословен вид, нарушавам всички правила за правилно хранене на спортисти.

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? Освен тичането, други хобита са ми народните танци и ходенето в планината. И тъй като в момента няма как да ги практикувам, потропвам някое хорце пред компютъра и чета книги за пътешествия. Току-що завърших „Пътеписи за душата на България“ на Ивинела Самуилова и няма да скрия, че няколко пъти се появиха сълзи в очите ми, докато тя описваше места, където преди месеци съм била с приятели.

Всъщност понякога пиша и стихове – не сериозни, по-скоро малко закачливи. Мога да ви споделя един от тази зима:

Познавате ли Жоро Атанасов

бегач голям, непоправим левскар

на къмъръна е организатор

велик човек и планинар.

В началото на новата година

традиция – изкачва Мусала.

Нагоре води весела дружина

и заедно щурмуваме върха.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Мисля, че съм много социален човек и лесно допускам до себе си. В момента това е изпитание, или може би урок за мен. Уча се да стоя на дистанция от хората, да съм предпазлива – все неприсъщи за мен неща.

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Възпитана съм така, че когато има хора, поели отговорността за дадена ситуация (например водача в планината), то всяко взето решение от тях  трябва да се изпълнява, без значение дали ми харесва или не. Смятам, че това е правилно, както и в момента при извънредното положение в страната. Имало е случаи, в които аз съм била това отговорно лице и повярвайте, трудно се взема решение, когато си на такава позиция. Никой няма представа дали решението е правилно, но има човек, който го взема и поема пълната отговорност за него. Затова трябва да му се доверим. До сега никога доверяването в такива ситуации не ме е подвеждало.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Иска ми се да съм оптимист и все още съм – надявам се, че българският народ е здрав и издържлив и ще се пребори бързо с тази болест. Освен това мисля, че всички, които спортуват, ще преминат през изпитанието леко. Надявам се и отговорно.

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Смятам, че доста се поразглезихме през последните години. Приемахме много неща за даденост. Мисля, че всичко, през което преминаваме ще ни отрезви. Ще ни напомни, че за да получим нещо, трябва да положим усилия. Че никой не ни е длъжен. Ще се научим да бъдем благодарни за простички неща – за това, че сме живи и здрави например.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Както казах и по-горе – мястото на ген.Мутафчийски е най-отговорното място в държавата в момента. Подкрепям всяко негово решение и си мисля колко му е трудно да застава пред цялата нация и да отстоява взетите от кризисния щаб решения. А в кръга на шегата – много ми харесват меметата с него и той наистина е един Годжи в униформа.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? Не правя планове. Но се моля кризата да приключи по-бързо. Имам приятели лекари, както и такива, които в работата си са в постоянен контакт с хора. Надявам се те да са добре.

А иначе отдавна ми се иска да пробягам трасетата на 5kmrun  в Пловдив и Бургас, където не съм била до сега. И да се запозная лично с Илияна Клявкова и Илия Василев, които много присърце организират от няколко години Коледното хоро на 5kmrun на тези места.

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? За сега ме разсмиват само някои мемета, като например: Кога излиза новия албум на Криско? Ген.Мутафчийски: Не излиза!

Благодарим ти Стили, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР