Три стъпки към успеха на Мая Недялкова

0

maya nedialkova[message_box title=“В името на успеха…“ color=“red“]е още един начин да помогнем на начинаещите бегачи да взаимстват от опита на успешните, да последват техния пример и да се изкачат на почетната стълбичка.[/message_box]

Мая Недялкова е от първенците в нашите бягания на 5kmrun и XLkmrun. Безспорен лидер – 60 бягания – 50 първи места. Бърза е не само на 5км, но и на по-дългите дистанции. Последният й успех беше юбилейното издание на „Витоша рън“ 2016. Мая беше първата жена, която покори Черни връх с време 02:05:56. И още: тя е включена в Националния отбор по лека атлетика за участие в предстоящото Световно първенство по планинско бягане в България следващия месец. Ето какво разкри Мая за нейните добри резултати:

Разбира се, успехът в тренировките зависи от много фактори. За мен трите може би най-важни са:

Първа стъпка: Слушай тялото си

Тялото ти постоянно ти дава сигнали и умението да ги разчиташ и да действаш разумно спрямо тях е ключово за постигането на успехи в бягането и в спорта като цяло. Това умение в голяма степен ще те предпази от травми, а при евентуално възникване на болежка ще ти помогне бързо да се възстановиш. Също така то ще ти помогне да преценяваш лесно кое е правилното за теб темпо по време на състезание или на тренировка.

Втора стъпка: Разнообразието

През годините съм открила, че разнообразието в тренировките действа позитивно върху психиката и мотивацията. В същото време то спомага за хармоничното развиване на тялото. За да разнообразиш тренировките си, те съветвам да сменяш дължината, скоростта и настилката и да редуваш планински и равнинен терен.

Трета стъпка: Забавлявай се!

Според мен най-важното условие за постигане на успехи, в който и да е спорт, е да го обичаш. Не забравяй, че основната причина да се занимаваш с бягане, е удоволствието. Така че, ако ти се бяга на макс – бягай на макс, ако ти се прескачат поточета – отиди в планината и прескачай поточета, а ако ти се бяга с приятни и усмихнати хора – знаеш къде да отидеш 😉

14159321_1063124253734629_2102840270_n

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".

НАПИШИ КОМЕНТАР