Три стъпки към успеха на Симеон Велков

0

simeon[message_box title=“В името на успеха…“ color=“red“]е още един начин да помогнем на начинаещите бегачи да взаимстват от опита на успешните, да последват техния пример и да се изкачат на почетната стълбичка.[/message_box]

Симеон Велков е добре познат сред бегачите на 5kmrun. Той е сред фаворитите в съботните ни бягания в Южния парк както по брой участия, така и по добри резултати. Към момента личното му постижение на 5kmrun e 17:05, има 107 бягания, от които 40 са първи места. За първи път Симеон сподели опита си с бегачите на Running Academy през 2014 година.

За него успеха е резултат на съвкупност от фактори и обстоятелства, които носят благополучие в дадена сфера от живота.

Отсяването на точно три от факторите с най-голям принос не е лесна задача, защото нямат количествен измерител. Опирайки се на опита и вътрешния ми усет, намирам за най-важни следните стъпки за успех в бягането:

Първа стъпка: Дългосрочно отношение

Общата черта на всички успели в каквото и да е, е мисловната нагласа за дълга и продължителна работа, която ще продължи неопределено дълго време. Опитите за скоростно „стягане“ за лятото от февруари до май може да са полусполучливи до една възраст, но след това липсата на режим води до провал. Дългосрочният подход започва с формирането на убеждението, че трябва да се поддържа физическата култура и в частност да се бяга, защото това е необходимо не по-малко от съня и храната! С такава умствена нагласа оправданието, че няма време за спорт не съществува. Има много излишни и безсмислени дейности, които могат да се съкратят за сметка на спортни занимания.

Дългосрочното отношение е фундаментът за успеха.

Втора стъпка: Планиране

Големите цели са сложни и следователно ни плашат да се заемем с постигането им. За да преодолеем това трябва да помним, че всяка голяма цел е съвкупност от няколко малки. Малките цели са по-разбираеми и по-лесни за постигане. Един бегач трябва да работи на няколко фронта систематично:

• Да подобри техниката си на бягане, като периодично научава нещо ново;

• Да подобри работата си на тялото, като се храни здравословно, не приема алкохол, не пуши, не пие кафе, не приема преработени храни, да обогатява непрекъснато знанията си по въпроса. Аз съм започнал този процес преди 20 години и въпреки че рядко откривам нещо ново, не живея със стари лаври, а продължавам да се уча.

• Да следва тренировъчна схема, която да е около възможностите му, в случай че амбицията му е да тренира за здраве. Ако иска спортни постижения, тялото влиза в опасен режим за претрениране и контузии и ако няма знанията, да се обърне към професионален треньор.

Разписаният план е проектът за успеха.

Трета стъпка: Проследяване, самонаблюдение и самоанализ

Да приемем, че сте прочели всичко по темата и се опитвате да го приложите. Ще установите, че има противоречиви твърдения и указания. На кого да се доверите? Тествайте двата варианта в практиката си и вижте какъв е резултата! Бъдете новатори и открийте какво работи при вас! Например аз открих за себе си, че на гладно бягам най-добре даже 24 часа след последната консумация. Със сигурност има физиологично обяснение (като това, че глюкозата за мускулите е складирана, а не се извлича от кръвта), но е важен резултатът.

Критично мислене, експериментиране и самонаблюдение са творческата съставка по пътя към успеха.

simeon-velkov

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".