Хората, които стоят зад успехите на NN Running Team

0

Спортното мениджърско дуо – Юри ван дер Велден и Валентин Троув, играе важна и донякъде невидима за по-широката общественост роля за феноменалното представяне на атлетите на NN Running Team. В разговор с тях ще изясним какво всъщност включва работата им и как те помагат на отбора да постига всяка своя цел.

Какво включва вашата работа?

Юри: Нашата главна задача на мениджъри е да подбираме и да ръководим атлетите, както и целия отбор, в ролята си на организатори, физиотерапевти и доктори. Също така работим и с организатори на елитни състезания, на които помагаме да изпълнят целите си чрез подбора на атлети.

Валентин: Моята главна отговорност е свързана с кенийските и етиопските състезатели. Помагам им да извлекат най-доброто от себе си и като индивидуални състезатели, и като отбор.

Кои са най-големите предизвикателства в работата ви?

Юри: Сега е много по-добре отколкото преди 10-15 години, когато комуникацията  е била сериозно предизвикателство. Малко африкански атлети са имали мобилен телефон в миналото, но с времето това се подобрява и днес над 90% от атлетите са лесно достижими.
В Уганда треньорството и физиотерапията остават предизвикателство. Имаме специално подбран датски треньор – Ади Руитер, който да ръководи отбора, но понякога може да е трудно да намерим правилните треньори, които да подкрепят Ади Руитер.
Също така се занимаваме с атлети от много други държави като Румъния, Ирландия и Швейцария. Пред всеки от тях стоят различни трудности и е наша работа да намерим индивидуални решения за всеки атлет.

Валентин: Не го възприемам за трудност, но за мен един от най-важните елементи в нашата работа е да допринесем за баланса и стабилността в живота на атлетите извън тренировките. В повечето случаи атлетите тренират сериозно, но ако животът им извън треноровките е нестабилен, то това може да им коства успеха. Ако успеем да намерим желания баланс, всичко е възможно.

Какви са качествата, които един добър спортен мениджър трябва да притежава?

Юри: Мисля си, че един добър мениджър трябва да работи със състезателите с идеята да им помогне да постигнат състезателните си цели. В нашата професия това трябва да е движещата сила, а не изкушението от парите и славата. В последните 12 години с Global Sports Communication сме постиганали много с атлетите ни и това ме кара да поглеждам оптимистично към бъдещето и намирането на нови таланти.

Валентин: Мисля си, че едно от най-важните качества преди голямо състезание е да останеш спокоен. Моята роля като мениджър е да премахвам малките притеснения и разсейващи фактори от атлетите, за да може стресът върху тях да е по-малък и това да им позволи да се фокусират напълно върху състезанието и целите си.

Кога чувствате най-голямо удовлетворение от работата си?

Юри: Първо, когато отиваме на състезания и работим с различни състезатели на различни трасета. Второ – отиването в държавата, където атлетите живеят и тренират е винаги привилегия; и накрая – трето –  работата с най-добрите ни състезатели по изпълнението на целите им. Всичко това ми носи удовлетворение.

Валентин: Нашите атлети се трудят много и всички имат индивидуални мечти и амбиции – може да е спечелването на олимпийска титла, тичане на маратон за определено време, поставяне на национален рекорд или друга цел, но това да помогнеш на един атлет да я изпълни е моето удовлетворение от работата като мениджър.

Какъв е процесът на подбор на състезанията, в които един атлет да се включи през годината?

Юри: Всичко се определя от главната цел на атлета и състезанието, което той смята за  най-важно. След като знаем това състезание, ние започваме да размишляваме върху това кои други състезания биха били добра разгрявка. Някои атлети може да искат да тичат бързо още от първия маратон, но други имат нужда от едно-две състезания, за да се мотивират. Освен тези съображения, при изработването на графика на състезанията от значение са и нашите отношения с организаторите.

Валентин: Това вероятно е най-важната роля на един мениджър, защото, за да държим един атлет мотивиран, ние трябва да намерим подходящите състезания за тях. Ако поставиш един атлет в състезание, което не е съвместимо с уменията му, мотивацията може да си отиде до година или две. Много е важно да разберем в коя фаза на кариерата си е атлетът, кои състезания го мотивират, кои са походящи за него и кои събития посрещат тези две нужди. Ако един атлет се състезава заради нас, вместо заради самия него, нищо никога няма да проработи.

Каква подкрепа давате на атлетите от NN Running Team през спортните уикенди?

Юри: Първо се  уверяваме, че всички основни неща, като подходящото спортно облекло и обувки, са на лице. После трбява да сме сигурни, че ако един атлет има контузия, то тя се лекува. Често използваме времето за общото хранене, за да си говорим с атлетите. Също така, като присъстващи на състезанието, имаме възможност да си говорим и с организаторите. Използваме времето си по различни начини.

Валентин: Нашата роля по време на един състезателен уикенд е да удовлетворяваме всяко изискване на атлетите и да сме постоянно около тях, за да може, ако се наложи, да обсъждаме всякакви проблеми или притеснения, които изскочат. Както споменах по-горе, важно е да премахваме всякакви разсейващи фактори и да внасяме спокойствие около атлета. Състезателите често се сблъскват и с много медийно внимание и част от работата ни е да се уверим, че те имат нужното самочувствие, за да се справят с подобна ситуация. Внимаваме да не ги изтощаваме с прекалено много покани за интервюта и участия.

Защо работите точно тази работа?

Юри: Защо не? Ако можеш да правиш нещо, което обичаш и което ти е страст, то тогава по-добра работа няма. Аз съм привилегирован да работя с алтети от такъв висок ранг.

Валентин: Много е стимулиращо да видиш собствения ти труд да пожъне успехи в лицето на атлетите, които осъществяват мечтите си. Да видиш тяхното израстване както извън, така и на терена, и да играеш малка роля в този процес – ето заради това си заслужава да работиш като спортен мениджър.

Източник: NN Bulgaria

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)