5 камаран на седмицата: Александър Благоев

0

Професия/ Работа? Строителен инженер. Имам интересна и динамична работа и се стремя строежите ни да са така добре организирани както съботните паркови бягания на 5 км рън.

Представи се, кажи нещо за себе си? Ами, какво? Винаги съм обичал движението, но имах дълги инертни периоди. Сега, на 40 години, съм в много по-добра физическа форма, отколкото на 28. Освен че не пуша от години, спортът е част от ежедневието ми, преди все се чудех как да намеря време.

Откога бягаш? Истината е, че открих редовното бягане точно с 5 км рън. А първото ми голямо бягане беше на маратона в Солун през 2014-а. Естествено, пуснах се на една от по-късите дистанции. Малко преди финала с бясна скорост ме задмина една около 65-годишна жена, още я помня. А аз нямах сили да дишам. Тогава разбрах, че не става въпрос за възраст, а за постоянство.

Какво ти харесва в 5kmrun? Организираното бягане е нещо страхотно. Събираме се много хора с обща цел и всеки подкрепя другия. Няма значение дали си бърз и колко пъти си идвал преди това. Много ми харесват и сандвичите с тахан и с фъстъчено масло, които предлагате на дългите бягания, също и чаят през зимата. Благодаря ви!

Как 5kmrun промени твоето бягане? Естествено, станах много по-издържлив. Ако не беше това организирано бягане, вероятно сега щях да тежа доста повече и да спя до много късно в почивните дни. Сега дори ми се случва да повтарям дистанцията по-късно през деня, ей така, за разтоварване. Започнах да тичам и на по-дълги дистанции – освен на неделните бягания съм тичал и няколко полумаратона. Този в Любляна през 2017 беше просто страхотен, а и го съчетах с концерт на Ник Кейв на следващия ден.

Какво мислиш за доброволчеството? Чудесно е, че хората могат да бъдат част от спорта и по този начин. Ако искаме повече хора да спортуват, трябва да си даваме сметка, че не всичко опира до това след колко минути ще видиш финала. Радваме се на атмосферата, но някой трябва да я създаде.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Харесвам идеята за щафетата. Играта увлича хората. Предлагам да има бягане наобратно по-често – например веднъж месечно.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се, че промених начина си на живот, без да ми се налага да правя някакви тегави избори. Бягането ме дисциплинира, ходя повече, старая се да се придвижвам с колело, ако е възможно. И не съм жертвал нищо.  Всичко става някак естествено.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Не е една, но най-ясно помня как през зимата няколо участници само по шорти разбиваха леда, за да се изкъпят в езерото в Южния парк. Беше жестоко. Ходя и в Южния, и в Западния парк. Познавам доста хора, както и те мен, знаем си навиците, знаем си темпото… Страхотно разпускащо и в същото време мобилизиращо. Ако се подхлъзна, докато ръми, ако падна в цял ръст в калта и си прецакам резултата, няма да се ядосвам. Ще го възприема за нещо забавно.

В допълнение – едно предизвикателство към всички вас от отбор Джедаи – знаете ли какъв е цветът на меча на Хан Соло? Позналите верния отговор ще наградим със снимка с отбора на следващата щафета 🙂

Благодарим ти Саше за това интервю, ще помислим върху предложението за „Бягането на обратно“ 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)