5 камаран на седмицата: Ангел Христов

0

Професия/ Работа? Финансов мениджър във Виваком

Представи се, кажи нещо за себе си? На 20 г. според Garmin, иначе набор на маратонската дистанция, а все още нямам пробяган цял маратон.

Обичам предизвикателствата, както професионалните така и спортните. Понякога те са толкова много, че ме заболява главата, буквално. Така се случи преди около две години, когато бях приет в програмата на Телерик Академия за софтуерни инженери. През следващата половин година си причиних най-големия ултра маратон, но не в горите, а седейки пред компютъра. Редовните бяганията с 5кмрън ми помогнаха да се възстановя.

Като малък обичах бойните изкуства. Първоначално тренирах Карате, а след това открих силата на Айкидо. Излишно е да споменавам, че от тези спортове ако не внимаваш всичко може да те заболи. Не веднъж съм си тръгвал накуцвайки (но доволен) от тренировка. Като пораснах и „улегнах“ преминах на спортове като йога, тенис, но също така запазих тръпката учейки се да карам уиндсърф по язовири и морета. Като едно от най-трайните ми влечения обаче за момента остава бягането.

От кога бягаш? Тичам от малък. Като дете не пропусках да участвам в състезания по бягане. През студентските години ходих от време на време да тичам в НСА. Дори си спомням как след един пиано бар наскоро запознали се с жена ми продължихме купона в ранни зори с обиколна на Южен парк 😊

След дипломирането започнах работа, от която време за тичане почти не оставаше. Имах късмета да живея до Южен парк, където обичах да тичам по един и същи маршрут и да си засичам времето за да отчитам прогреса, защото тогава нямах с какво да измервам разстоянието.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? За 5kmrun научих от приятели преди няколко години. Бях много радостен, че има такава организация, където и времето ти мерят, и разстоянието, и винаги има с кой да се състезаваш, а ако си късметлия може и за прехраната ти да се погрижат с някое здравословно хлебче спечелен на томбола.

Бягам малко по-редовно от около 2-3 г., когато станах част от отбора по бягане на VIVACOM мотивиран за по-добро представяне. Събота, неделя, аз на състезание и така до първия за мен Spring 360. До тогава никога не бях бягал 2 часа без да спирам. Контузих се и разбрах, че ако ще се бяга това трябва да става правилно. Започнах да посещавам тренировките на спортен клуб Азимут както и тези на Адидас рънърс. Използвах всяко посещение и на 5кмрън да говоря с другите бегачи в опит да си изясня един или друг аспект от „правилното“ бягане.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5кмрън е не просто бягането всяка събота и XL-ите в една неделя от месеца. 5кмрън  за мен е нарицателно на всички хора, които се вълнуват от бягането, малки и големи, обединени от невероятната организация на една шепа хора, които си вършат работата с голяма любов и всеотдайност.

5кмрън ми даде най-ценното, увереност и подкрепа, че мога още, че мога по-добре и по този начин засили интереса ми към бягането.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Има едно място, на което бих искал да се върна и да бягам отново. За първи път го посетих през далечната 2000 г. когато бях на стаж в USA. Мястото е езерото Калхуун в Минеаполис, където бягахме с моя приятел Алън. Бягането там беше специално не само заради красивото езеро, но и заради чувството на лекота и липсата на всякаква умора, все едно че всеки момент щях да полетя.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Най-трудния въпрос! Аз обичам промяната, но тук каквото и да променя едва ли ще е за по-добро така че ще заложа на максимата: не поправяй това, което не е счупено.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Радостен съм, че успях да предам моята искра и да запаля към бягането цялото ми семейство, макар и този пламък на моменти да поугасва задушен от игрите на телефона.

Гордея се с успеха, който постигнах, най-вече над себе си в едно уникално състезание сред членовете на Адидас рънърс София, което се състоя от 22 до 28 март тази година, наречено Hi Energy Week. Целта беше да избягаме възможно най-много километри за една седмица, а резултата е 1-во място с избягани 258.8км измежду които почти един маратон на стадион (може би щеше да е цял маратон ако охранителя не реши, че точно тогава трябва да заключва).

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Това се случи в началото, когато все още нямах много участия на 5кмрън. Закъснях за старта с няколко минути и тръгнах директно да догонвам участниците, без дори да си свалям раничката от гърба. Тичам колкото мога, но никой не настигам. Дали не съм объркал пътеките, мисля си?! Изведнъж насреща ми се задават най-големите машини, малко след тях групата на преследвачите след което алеята се изпълва с бягащи хора. Тогава научих що е то бягане на обратно. До тогава си мислех, че бягане на обратно на 5кмрън означава да тичаме назад.

Кой знае, един ден може и такова да се проведе 😊

Благодарим ти Ангеле за това интерв, успех 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)