5 камаран на седмицата: Бори Качамаков

0

Професия/ Работа? По професия съм корабоводител или по-просто казано „шофьор на кораб“ :). Но след кратко странстване из океаните, се установих на сушата и от доста време съм офис труженик в сферата на търговията.

Представи се, кажи нещо за себе си? На 40 години, семеен, с две настигащи ме по височина деца (едното вече и с участия на 5кмрън), и два домашни любимеца, а именно куче и котка, които идеално завършват семейната ни идилия.

От кога бягаш? Спортът винаги е бил част от мен, като се започне от детските ми години, когато почти всеки ден играехме футбол в квартала, минем през тренировки по най-различни спортове и завършим с редовното каране на колело. Бягането ми се отдаваше доста, но освен едно участие в ученическите ми години на градско и след това окръжно (както беше тогава) първенство, нямах други запомнящи изяви. И така се стигна до средата на 2015 година, когато един приятел ми предложи (вечно ще съм му благодарен) да отидем на 5 километрово бягане организирано от IRun. Не ми беше лесно, но се справих задоволително, предполагам благодарение на колелото, което не оставях на мира. С течение на времето ставах все по-редовен в тези бягания, започнах да се запознавам с други готини бегачи и неусетно бягането се превърна в страст. В началото на 2017 година  беше и първото ми участие на 5кмрън, като интересното е, че не беше във Варна, а в София. Оттогава започнах да се включвам и във варненските бягания на 5кмрън, които впоследствие станаха част от редовното ми раздвижване събота сутрин.

Какво ти харесва в 5kmrun? Готини хора събрали се в събота сутрин, за да прекарат 1 час заедно и споделяйки една 5-ца – всичко това е предпоставка за много усмивки и едно прекрасно начало на уикенда. Варненското трасе е много удачно направено, предлагайки паркова горска част и красива гледка на събуждащото се море. Освен това е сравнително равно и с малко завои, което дава възможност както за бързи, така и за приятни лежерни бягания :).

Как 5kmrun промени твоето бягане? Освен с приятните емоции, които ми доставя, станах част от най-якия отбор, а именно „Женени с деца“ (името казва всичко 🙂 ). Заедно с тях бяганията станаха още по-приятни, а освен това започнах да бягам по-редовно. Разбира се, появи се и състезателният елемент, който направи нещата още по-забавни. Ще си позволя да спомена имената им, защото те го заслужават: Здравко Славчев – Капитанът и главен организатор, Катя Дженкова – Шампионката (и Капитан под прикритие), Православ Миленков – Душата на отбора (и модна икона), Данчо Цингов –  Тактикът, Ани Карчева – Усмивката. Благодаря им, че ги има!

Чисто в персонален план на 5кмрън успях да подобря техниката си на бягане, а състезателната нотка,  ми позволи от време на време да правя доста добри бягания, като на няколко пъти успях да подобря личния си рекорд.

Какво мислиш за доброволчеството? С две ръце (и крака) съм „За“. Досега не съм бил част от доброволческия екип на 5кмрън, но обещавам да го направя :). Всъщност, досега на два пъти съм бил доброволец, като и двете състезания бяха асфалтови. Освен че ми допадна екипната работа по организационната част, установих, че много ми харесва да надъхвам участниците, особено тези, които вече изпитват трудности. За в бъдеще се надявам да имам възможност да съм доброволец на някое от по-дългите трейл бягания в България – мисля, че там ще усетя изцяло емоцията на това да си от „другата страна“.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Смятам, че всичко е перфектно в организационен план, за което ви поздравявам. Редовните инициативи, които провеждате също са прекрасни. Единственото, което ми се иска, е подобно на София да има детски бягания (да не са всяка седмица, но поне един път в месеца, особено през лятото), а също така да се води някаква лека загрявка. Въпреки че трасето много ми харесва, може да се помисли за някакво разнообразие – обръщане на посоката или изцяло нов маршрут. Нещо като мечта ми остава организацията на някакво кратко трейл състезание, за което смятам, че има подходящите условия.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Ще посоча две бягания, където трябваше да „преодолея“ себе си – завършването на първия ми маратон (Виа Понтика) и първия ми ултра маратон – Витоша 100. На първия се явих без подходящата подготовка, а на втория ми беше първото състезание с нощно бягане, а освен това в последните километри трябваше да се справям и с болка в десния глезен. Колкото и банално да звучи, тези две бягания ми показаха, че когато човек има достатъчно силна воля, той може да преодолява всякакви граници.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Може би по-скоро интересна, отколкото забавна. След едно отборно бягане, когато всички смятахме, че сме се представили като за първо място, при излизането на класирането с изненада установихме, че не само, че не сме начело, но не сме и на второ място.

Благодарим ти Боби за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР