5 камаран на седмицата: Бояна Папазова

0

Професия/ Работа? По професия съм учител по испански език.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Бояна. От Варна. Обожавам спорта и състезанията. От малка тренирам всякакви различни неща, което ми е създало и богатата спортна  култура.

От кога бягаш? Бягам още от ученичка. Преди училище, след училище по 6 километра в морската няколко пъти в седмицата. Тогава бягането не бе толкова разпространено и когато кажех, че бягам, повечето се учудваха „Бре, ама ти много бягаш“ „О, бягаш, и къде?“. И така моят порив да бягам не срещаше съмишленици и малко по малко притихваше, докато един ден няколко години по-късно вече студентка в Софийския университет след завръщането си от Испания (където учих известно време) си казах, че щом толкова много искам да бягам, трябва да потърся начин… и се записах на лека атлетика,“ на стари години“ хаха. Когато се върнах във Варна, майка ми, ми каза, че имало някакви бягания в морската градина – 2.5km и 5km. (iRun бяха това) точно за мен били да отида. И отидох, после няколко дни анализирах бягането си. Не след дълго, разбрах, че имало и друго такова бягане 5kmrun и отидох и на него. И всъщност, да, преди 7 години, лятото на 2014-та започна една нова одисея, която продължава и до ден днешен.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Хресва ми оживлението около събитието всяка събота. Исках да тествам още повече себе си. Харесват ми отборните бягания също. Преди 10 години нямаше и да ми хрумне, че в България биха се създали такива организации, с толкова хора, с които да споделям една страст, една емоция, на моята възраст и по-стари, а вече и по-млади, хаха.

Самото бягане за мен е мотивация. Да стана сутрин да си погледна gps часовника и да си кажа „Днес трябва да победя бегача вчера“.

Как 5kmrun промени твоето бягане? С 5kmrun бягането не е само индивидуално мероприятие, а отборна игра, мислиш освен за себе си, така и за отбора. Не бях много редовна на 5kmrun, но така се случи, че ме включиха в отбор и вече няма оправдания, студ, дъжд, леден варненски вятър, щом отборът чака единствената жена да финишира първа хаха.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Не планувам точно такова нещо. Не харесвам особено виртуалните бягания, но защо не в Барселона…

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Всичко си е точно така както трябва да бъде. Бих добавила и други дистанции, някой път.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Аз съм много самокритична и почти всеки път си казвам, че можех и повече, не натиснах достаъчно… Но има мигове, които не бих заменила, преживявания, които се случват един път. В началото дистанция от 11 километра ми се струваше дългата дистанция, а за 20 да не говорим. После за един месец от 8 км. най-дълго бягане се записах за цели 42…, и така в 4 часа сутринта пълен автобус с варненски ентусиасти пое към своята първа маратонска обиколка на Истанбул. Такива моменти спират дъха ти, оставят следа и след тях не можеш да спреш…Такива са също Маратона в Атина, Трансилвания…

Може би всяко начинание трябва да има водач или мотиватор или просто някой, който да даде начало, за да го последват и другите. Така и аз, без да съм подозирала, че ще продължи вече повече от две години, един студен мартенски четвъртък поех да водя безплатните тренировки на стадион Локомотив #Стадионафоревър. Просто за да се събираме и да тренираме заедно. Всеки следващ път знам, че ще дойдат още приятели и нови хора, което ме мотивира да надграждам и усъвършенствам всяка следваща тренировка 🙂

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Градим освен лични рекорди така и приятелства. Да побъбриш с някой за предстоящо състезание, за нови маратонки на чаша чай с ром или бира на плажа след бягане… Това е безценно! Всеки път случващото се е забавно. Но няма какво друго да е, щом това което ни води и събира е любовта към бягането! <3

Благодарим ти Бояна, че сподели за нас в това интервю, успех! 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)