5 камаран на седмицата: Васил Георгиев

0

Професия/ Работа? По професия съм строителен инженер. Преподавател съм в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия. Срещата с млади, амбициозни и позитивно настроени хора за мен е по-скоро удоволствие, отколкото работа.  В инженерната си практика се занимавам с проектиране на сгради и съоръжения, конструктивно усилване на стари сгради и още куп интересни дейности в тази сфера.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Васил Георгиев, роден съм в София, на 37 години. Дейна личност съм,  работя интензивно, често пъти много по-дълго отколкото е нормалния работен ден, но същевременно разпускам с активната почивка. Обичам спорта, бягам, карам колело, плувам, тренирам с тежести, от време на време практикувам и групови спортове. Харесвам преходите и разходките по планини и гори, обикновено колкото по-трудни и продължителни са, толкова по-паметни и незабравими спомени оставят в съзнанието ми.  Опитвам се редовно да чета литература, смятам, че това развива мисълта и обогатява речниковата ни култура, а слушането на  музика е неизменна част от ежедневието ми.

От кога бягаш? Първите ми по-систематизирани бягания са от лятото на 2012 година, имам предвид с отчитане на време, засичане на изминати километри, последователност при тренировките. Оттогава е имало години в които съм тренирал много интензивно и съм бил в добра кондиция, имало е такива през които съм спирал почти изцяло с бягането за да обърна внимание на друг вид хоби, имало е и такива при които спортната активност рязко е намалявала  заради ангажименти от личен и служебен характер. През последните две години се опитвам да бъда по-редовен и постоянен в тренировките.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? За 5kmrun в детайли научих от мой колега. Той ми разказваше за приятната атмосфера, колко много хора се събират в събота сутрин, как правят упражнения и гимнастика преди бягането, разказа ми за сайта, за еуфорията преди и след финала, за отчитането на време, за томболите с подаръци, за тениските с отбелязан на гърба брой бягания и.т.н. Преди това знаех, че съществува подобно събитие като организирано съботно бягане, но само това 😊.  В една съботна сутрин, през лятото на 2020-та направих своето първо бягане в Южен парк.  Няколко седмици по-късно преоткрих и бяганията в Западен парк.

С бягането човек може да се откъсне от действителността на ежедневието, да остане сам със себе си, да се разтовари и да си почине, особено в днешно време, когато една голяма част от нас прекарват деня си седнали пред компютъра. Харесвам ранните сутрешни бягания, действат тонизиращо на тялото и помагат за концентрацията през деня.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Направи ме по-мотивиран, даде ми енергията да ставам в съботите с мисълта за предстоящото събитие, независимо от метеорологичната обстановка навън.  В началото, когато започнах с 5kmrun, често пропусках бягания, поради различни анагажименти, докато през последните няколко месеца започнах да пропускам ангажиментите заради бягането в събота сутрин.

Не на последно място, покрай 5kmrun се запознах с много интересни и позитивни хора, срещнах съмишленици, с които мога да споделям не само положителните емоции от бягането, от обсъждането на подготовката, на състезанията, на резултатите, на условията за бягане, но и тези от наздравицата с по халба бира.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Много бих искал това бягане да е специално и запомнящо се, затова ще споделя и своята мечта – да бъде на някоя тясна, песъчлива трейл пътечка, високо над морското ниво, по билото на планината, а от двете й страни да има стръмни, почти отвесни склонове, да не се вижда какво има след следващото спускане или изкачване, а леките пориви на вятъра да пораждат притеснение дали няма да излезеш от правилната траектория на движение … Реалистично погледнато много бих се зарадвал на едни 5км по трасето на UTMB Mont Blanc.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Искрено изразявам своите адмирации към организаторите, не само за начина, по който се случват събитията, но и за скрития им талант да мотивират толкова много хора да бъдат активни и да спортуват!  Не бих променил нищо, справяте се блестящо!  Понякога ми се иска бяганията в събота сутрин да са от по-рано, но осъзнавам, че има хора, които прекосяват целия град или дори идват от други населени места за да участват и тови би ги затруднило.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Не мога да изтъкна такова постижение, още повече в областта на бягането. За мен живота е един низ от ежедневни постижения, които не винаги оценяваме подобаващо, но през призмата на времето те придобиват стойност, променят мирогледа и ни издигат нагоре към осъществяване на заветните мечти и цели.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Най-забавната случка, която мога да разкажа е за моето първо бягане на 5kmrun, което така и не влезе в регистрите… Бях разбрал за 5kmrun, регистрирах се в сайта, разпечатах си на хартия баркода с индивидуалния номер (по това време още ня бях чул за приложението), прилежно го поставих под протектора на телефона, без реално да знам за какво служи. В петък вечер, обаче, получих служебно обаждане, уговарящо анагжимент за събота сутрин… не бях сигурен дали ще успея да направя своето първо бягане… За всеки случай облякох къси спортни панталонки, а полиестерната тениска и маратонките за бягане поставих в багажника. Ангажимента се проточи с времето, а донякъде и заради трафика, успях да паркирам в близост едва няколко минути преди 9,00. Наложи се да ми обясняват по телефона къде трябва да отида, доката бягам към парка, в крайна сметка успях да стигна до старт алеята в Южен парк, секунди преди сигнала. Останах приятно изненадан от броя на бегачите, които видях, не вярвах, че всички тези хора са се събрали за да бягат, хора от всякакви възрасти, с видимо различна подготовка.  Така с телефон в едната ръка, ключове и документи в другата, направих едно много добро бягане за моите възможности (по спомен под 25 минути). Но, както разбрах по-късно, бях изпуснал всички обяснения за начинаещите и бях направил едно бягане, следвайки всички останали, без изобщо да съм наясно с правилата. Знаех, че цялото събитие е напълно безплатно и свободно за всички. До този момент бях участвал в няколко състезания по бягане,  където през финала минават само регистрирани участници с номера, платени такси и така няколко метра преди финала, секунди преди да завърша, тези мисли нахлуха в главата ми необяснимо защо, изненадвайки себе си, рязко завих встрани от коридора на финиширащите. Няколко минути по-късно завърши моя колега, пита ме дали съм си взел номерче, дали съм се регистрирал…? реакцията ми беше – какво номерче? Обясни ми, каза ми – „вземи си, не е късно, мини сега през финала”… погледнах часовника, наближаваше 40-тата минута след старта и мислено си казах, няма да регистрирам такова време на моето първо бягане. Следващата събота отидох много по-рано, правих гимнастика за разтягане, изслушах внимателно обясненията, а след това  регистрирах и моето първо официално участие на 5kmrun 😊

Благодаря за възможността да се докосна до емоцията, наречена 5kmrun!

Благодарим и ние за това, че сподели за нас в това интервю Баско, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)