5 камаран на седмицата: Витан Порязов

0

Професия/ Работа? Работя за голяма спедиторска фирма, длъжността ми е Бизнес развитие, т.е. полагам системни усилия за развиване и на дейността на компанията. Това е най-вече търговска работа – продавам транспортни услуги, търся, привличам нови и се грижа за вече спечелени клиенти. Цялата ми трудова кариера с кратки прекъсвания е в областта на транспорта и логистиката. Истински се гордея, когато успеем да въведем иновативни решения с голяма полза за наши клиенти, които ги правят по-конкурентни и улесняват достъпа им до световните пазари. Това е нашия принос за една по-просперираща България.

Представи се, кажи нещо за себе си? Роден съм и съм израснал в Пловдив. Учих и завърших УНСС в началото на 90-те. После вятърът или съдбата или нещо друго ме отвя в Германия с неясни планове за бъдещето, където живях, учих и работих над 10 години. Пристигнах с два куфара, малко спестени пари и желание да се развивам. След доста лутания завърших логистика в Техническия университет в Дортмунд. Без стипендия и без издръжка се оказа истинско изпитание, което ми отне много време и усилия. Но минах през него, а Германия оказа огромно влияние върху личностното ми развитие. Винаги ще съм благодарен, че тази нация ме прие като тяхно дете, даде ми възможност да уча безплатно все едно съм техен гражданин. След следването се завърнах в България. Кариерата ми стартира най-напред в София, после любовта и една добра възможност за работа ме върна обратно в родния град. В Пловдив създадох семейство, имам две прекрасни деца, които понякога искам да хвърля през терасата, но иначе много обичам и ме радват.

От кога бягаш? Започнах да бягам ден след навършването на 31 години. Тогава отказах цигарите. В този момент можех да изпия литър водка, да стана и да си тръгна прав, както с гордост казват склонните към алкохолизъм. Та отказах цигарите, този път изключително мотивирано, за разлика от предишни, неуспешни опити, като първа стъпка към тотална промяна на пътя си. На следващия ден реших да подкрепя не съвсем осъзнато скъсването със стария живот с малко спорт. Отидох във Вестфален парк, избягах сто метра и повърнах. Имах чувството, че умирам. Така започнах. 100 метра. Даже дали не бяха петдесетина. Като ученик тренирах много неща, но не и просто бягане. В Германия, дори след възраждането си, нямах нито време, нито възможност, освен да тичам от време на време в близкия парк.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? 15 години по-късно и вече трайно установен в Пловдив, редовно играех футбол с приятели, а понякога правех по една обиколка на Гребната с тичане. До тези „висоти“ стигнах сам, просто смятах, че това е повече от ОК за нормален човек, който не е спортист. Постепенно зарязах футбола и наблегнах на тичането. Един приятел, който редовно кара колело на Гребната в събота сутрин, пръв ми спомена за 5kmrun. Каза, че това събитие е тъкмо като за мен. Аз бях доста скептичен. Защо да ходя някъде в точен час и да се съобразявам с други хора? Нали и без това си тичам? Отне ми близо година, преди да разгледам сайта, да се запиша и да взема участие в първия ми 5kmrun. И така, първо бягане, ама състезателно, нали? На лицензирано трасе, с измерване и архив на резултата. Не просто за здраве. Хо, хо, хо. Още на първото бягане направих грешката, която правя абсолютно всеки път – поведох се по темпото на останалите. Отделно – дадох всичко от себе си. Така де, няма да се дам на някакви жени да ме задминават. На финала грохнах без въздух, но усетих прилива на адреналин и въобще онова прекрасно чувство, когато минеш през голямо физическо изпитание успешно.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Едно от най-важните неща – не мога да ги степенувам, е, че се научих да предизвиквам себе си, да търся още и още и още. Оказа се, че всъщност мога много повече. Че границите ми са по-надалеч, отколкото въобще някога съм си представял, че е възможно. Просто не съм имал подходяща среда, в която това да излезе на преден план, да го проумея. Попаднах сред съмишленици, които оказаха ползотворно влияние върху мен. Хората в 5kmrun са спортисти, някои професионалисти, други силно изявени, трети аматьори като мен, но всички са обладани от един и същи дух и любов към спорта, бягането, предизвикателствата. С такива хора до рамото си повдигаш планини.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? На плажа в Слънчев бряг, където съм в момента.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Ще наглася класирането да финиширам първи. Или най-малко втори.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се, че предизвиквам себе си да достигам неподозирани граници, че даже в един момент започнах да мечтая за участие в Iron Man. Гордея се приятелите от 5kmrun. Благодарение на тях започнах да участвам в маратони и ултра-маратони и открих цяла една нова вселена. Гордея се, че с малко просвета и със силата на волята надвих студа. Повлиян от собствени наблюдения и от Ледения човек Вим Хоф, започнах постепенно да се подлагам на студов стрес. На всяко бягане на 5kmrun съм гол до кръста, независимо от сезона и температурата на въздуха. В резултат – не помня последно преди колко години боледувах с температура и на легло. Редовния, премерен студов стрес потиска всякакви възпаления. Ако въобще карам нещо, то ще е на крак, може и въобще да не усетя. Ако някой реши да последва, препоръчвам предпазлив, постепенен и гъвкав подход. Всеки трябва да чува, усеща сигналите на собственото си тяло и да ги уважава. Няма универсално правило, дето важи за всички хора. Например – нямам проблем да се потопя в ледена вода до шията, но бих пазил главата.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Когато колегата Иван Петров падна на финала и ставайки каза, че намерил там 5 лева.

Благодарим ти Витане за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)