5 камаран на седмицата: Григор Тодоров

0

Професия/ Работа? Занимавам се с Риск мениджмънт в банковата сфера вече над 12 години (след завършването на университета). Ръководя малък екип, като обичам работата с цифри, аналитичността и добрата организация на работния процес, но и общуването и споделянето на общи цели с хора в екип, без които крайният резултат няма значение и стойност 😊

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Григор Тодоров, на 35 години. Роден съм в гр. Варна. Учих Финанси в Свищов, живея и работя в София от 2010 г. Извън очевидната страст към бягането, обичам да чета книги (в последно време по-скоро да ги слушам), да се развивам личностно, харесвам хаус музиката и хубавите сериали. Обичам морето, плуването, топлото време, да пътувам и да прекарвам време с най-близките си хора. Като цяло се наслаждавам на спокойствието, което в днешния забързан свят с много информация и предизвикателства, не е лесно постижима цел 😊

От кога бягаш? Първите ми по-съзнателни спомени, свързани с бягането са от тийнейджърските ми години, когато бягахме с баща ми (и понякога по-малкия ми брат) от вкъщи до Морската градина. Като цяло винаги съм възприемал бягането като начин за поддържане на форма и разтоварване от стреса. А и е лесно, тъй като не ти е необходима някаква сложна организация с различни хора и напасване на графици. Можеш да го направиш винаги, когато ти се прииска 😊 В заключение бих казал, че по-скоро не съм бягал супер редовно преди да започна да бягам с 5kmrun.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Ако трябва да съм напълно откровен, не мога да се сетя как научих за 5kmrun, но първото ми бягане беше през далечната 2014 година. Спомням си, че избягах дистанцията под 25 мин. и беше доста готино преживяване. След това отново покрай повече работа и нощни излизания, намалих спорта и минаха почти 3 години преди да дойда отново да бягам с 5kmrun. От 2017 досега обаче съм доста редовен, а в последните няколко години (покрай по-малкото пътувания и пандемията) почти не изпускам бягане, което ме прави доста горд, защото съботното бягане вече се превърна в традиция за мен. Мотивацията винаги е била да живея по-здравословно и да се движа, защото работата ми е изключително заседнала и има дни, в които наистина почти не мърдам от бюрото, което не е окей. Бягането на дистанции от порядъка на 10 и 21 км ме учи на дисциплина, някаква вътрешна борба със себе си и преодоляване на граници, което ми помага и в живота да не се отказвам толкова лесно при трудности.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun ме накара да повярвам, че мога да се справям добре с бягането, да подобрявам времената си, да стана по-издръжлив в различни времеви обстановки и терени. Постепенно събуди някакъв глад за малко по-големи дистанции и след 10 км през 2017 г. успях да стигна до полумаратони. Имам за цел да избягам и маратон някой ден.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Selfie основно бягам в кварталния или в Южния парк в събота. Може би ще бъде забавно да избягам 5 км на екзотична дестинация като Тайланд, Бали или някой подобен остров 😊 Тук вече започнах да звуча сигурно като някой инфлуенсър, но в момента не ми хрумва нищо по-нестандартно като отговор. В крайна сметка Селфи бягането вярвам, че е доста по-полезно за хора извън основните градове, за да се чувстват част от тази готина бегаческа общност (макар и през приложението).

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Със сигурност се възхищавам на енергията и ентусиазма на всички организатори и най-вече на Жоро за страхотната идея, реализация и постоянство да е винаги на линия събота след събота в продължение на толкова години. Това е масивно постижение. Всичко ми харесва, не мисля, че бих променил нещо, по-скоро бих продължил традицията и ритуалите 😊

Tи си един от „патроните“ (регулярните дарители) на 5kmrun! Какво те накара да станеш патрон и всеки месец, да изпращаш своя малка сума в подкрепа на 5kmrun? Знам колко много значи това за мен и колко ме е мотивирало да спортувам и искам да продължи да я има тази организация и инициатива и за всички хора. Светът вече е силно финансово ориентиран и трябва всеки един от нас да отделя и някаква малка сума регулярно, за да могат да се покриват разходите. Моето мнение (без да искам да генерализирам) е, че в България хората като цяло още не са стигнали масово до мисълта, че за да получиш нещо, трябва да дадеш насреща. Вярвам и се надявам, че все повече хора ще започнат да даряват редовно малка сума пари, за да го има нашето любимо съботно бягане. А иначе аз превеждах дребни суми още преди да я има самата инициатива с патроните, просто защото ми беше супер странно само да взимам нещо безплатно без да давам насреща, гледайки целия този труд от малък кръг от хора организатори.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Преди пандемията успях да сваля бягането си под 22:00 за 5км и 1:41 за полумаратон в София, което за мен е сериозен успех и се гордея с тези резултати. След пандемията като че ли позагубих ритъм, но въпреки това вече имам 9 полумаратона (2 извън България) и съм решил да започна подготовка за маратон.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Май нямам някаква супер смешна случка или нещо запомнящо се, което да споделя с аудиторията. Единственото, което ми хрумва е, как малко след Ковид карантините през лятото паднах като пингвин по корем и нос напред. Явно си мислех, че успявам да си вдигам краката повече от реалността, в следствие на което се спънах на един завой и се бях ожулил сериозно на скулата и брадата 😀 Историята със сигурност ще е по-смешна за останалите, отколкото за мен, но добрата новина е, че се разминах с нещо по-сериозно от това падане 😊

Благодарим ти Гриша за това интервю и дългогодишната подкрепа!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)