5 камаран на седмицата: Деница Зайкова

0

Професия/ Работа? Архитект

Представи се, кажи нещо за себе си? Аз съм Дени, на 29 г., родом от слънчев Пловдив, а в последните 12 г. съм поредният кореняк-столичанин. Не ме свърта на едно място – танцувам, карам колело, плувам, бедствам в планината, изобщо обичам движението във всички форми. Пътуването ми е голяма слабост, заедно с хапването на всички торти и шоколади, които застанат на пътя ми.

От кога бягаш? 5kmrun-и бягам от дете. Покрай клуба по аеробика в училище започнах да бягам по обиколка на Гребната база и ми остана като навик, който си донесох с идването в София. И се почна едно мрънкане, никое трасе не ми беше толкова бързо, равно и красиво. Всъщност като казвам „бързо“, имам предвид 5км за 30 минути. Допреди две-три години не ми беше хрумвало, че може да бягам по-бързо, или по-дълго. Не знам какво се обърка.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun?  Усмивката до ушите да не ви заблуждава, аз съм много срамежлив и притеснителен човек. Затова като се случи първият 5kmrun в София, си казах „Ей, колко яка идея, аз и без това по толкова си бягам“ – и не дойдох 5 години. Притеснявах се какво ще правя без другарче, освен това знаете ли Южният парк колко е далеч? Прежалих се едва 2019 г. на вечерните бягания в Борисовата градина, когато вече познавах няколко човека от adidas Runners Sofia и за всеки случай дойдох в последния момент.

Та, не правете моята грешка ми е мисълта.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 15 години бягах предимно сама и изведнъж се изсипах на старта с 300 души, така че на бърза ръка трябваше да се уча – да се радвам на постиженията на другите, да пускам по-бързите отпред, да не сека онова завойче на изкачването в Южния… такива дреболии.

Освен това 5kmrun изгражда характер. Ако можеш да станеш събота в 7:00 и да бягаш в снега на -10 градуса, можеш да направиш всичко. 

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? С бягане обичам да разглеждам всеки нов град, в който отида. „Е, ти нямаш ли си друга работа като си на почивка?“ 

А следващия месец се надявам да запиша едно 5kmrun Selfie с трака от Атинския маратон.

Ако ти си Главният организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Нищо. Много скучен отговор и отворих да препиша останалите хора какво са казали – масово същото. Явно добре ви се получава

Би ми се искало да има повече гласност, спонсори и подкрепа, за да продължавате да развивате бегаческото общество с по-големи сили.

Личен успех или постижение, с което се гордееш? От гледна точка на бягане – не бих казала, че се гордея с нещо. Постиженията са ми в борбата със себе си и не ги меря с място в класирането. 

Много ще се радвам, ако съм успяла да мотивирам хората около мен да се движат повече.

Дени, ти си един от „патроните“ (регулярните дарители) на 5kmrun! Какво те накара да станеш патрон и всеки месец, да изпращаш своя малка сума в подкрепа на 5kmrun? 5kmrun наистина Е много повече от бягане. 5kmrun се развива – има тематични седмици, XL формати, сателити, Selfie, томболи, изненади. И ако ти можеш да си позволиш някоя дъждовна студена сутрин да останеш в леглото, някой от 5kmrun те очаква вяска седмица на старта независимо от условията. Така че това е най-малкото, което мога да върна като жест.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? В събота преди щафетата в Парк Дворец Врана реших да направя едни „леки“ 90км с колелото (никога не бях карала толкова, но какво може да се обърка). На втората обиколка се чувствах като Робокоп, а на третата не се чувствах изобщо. Май от отбора още не са ми го простили 😀

Благодарим ти Дени за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)