5 камаран на седмицата: Десислава Любомирова

0

Професия / Работа? – Личен асистент в правния отдел на HP Inc. за Европа.

Представи се, кажи нещо за себе си? Ако трябва да опиша себе си с една дума, бих казала позитивна. Тъй като обаче съм винаги по дългата версия с много детайли, ще добавя, че съм от Балчик, но по документи със софийски адрес от 5 години. След по-малко от месец ставам на 33. Противно на очакванията за работата ми, нямам юридическо, а икономическо образование. В гимназията пък учих музика и пеене, и не помня случай, в който с компания да сме стигнали до караоке и да не грабна микрофона. В колата дори не ми трябва микрофон – евентуално тапи за уши за спътниците ми.

Винаги съм била много активна и отворена към всякакви спортове, тренировки или танци. Покрай ковид ситуацията, бягането се превърна в единственото „бягство“ от еднообразието, новините, статистиката и хоум офиса. Мислила съм си, че е изцяло индивидуален спорт и много години единствената ми компания е била музиката. Напоследък ми доставя голямо удоволствие да го споделям с други ентусиасти и посягам към слушалките все по-рядко.

От кога бягаш? Наскоро коментирах темата с приятел и изненадващо и за двама ни, се оказа, че бягам повече от половината си живот 🙂 Покриването на нормативите по физическо в гимназията, беше едно от нещата, които не постигах с лекота. В комбинация с показанията на кантара, които никога не са ме радвали, реших да се опитам да реша и двата проблема с по няколко обиколки в близкия парк. От тогава нещата май не са се променили особено, но сега избирам да се концентрирам повече върху удоволствието, емоцията и свободата, които ми доставя движението.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun?  Лятото на 2019-та година, Памела ми предложи да участваме в щафета в Северния парк, който по онова време беше „моят“ парк, тъй като бягам там от 2007-ма. Както винаги, почти пропуснахме старта, но времето ни стигна да се регистрираме, да закрепим стартовите номера и да тръгнем. При финиширане, Жоро ми каза: „Трета женска щафета!“ Беше колкото неочакван, толкова и щастлив момент – първи подиум в живота ми. След това ни попита дали ходим на съботните бягания в южен парк. Следобяд се регистрирах и оттогава с малки изключения, съм редовна. Все така в почти последната секунда преди старта, но там! 🙂

Приятел и колега в работата, с когото често си говорим за бягане и състезания – Ванката Йосифов, веднъж ми сподели как за него 5кмрън в събота сутрин e официалното начало на уикенда. Не бих могла да го опиша по-добре.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Когато започнах да бягам с 5кмрън в края на лятото на 2019-та, плановете ми се състояха в това да се „насилвам“ да излизам поне за 5км на седмица в лошото време, за да не губя съвсем форма в студените месеци и тази организация беше отличното решение. Трябва да призная, че есен и зима са далеч от любимите ми сезони, да не говорим за мъгла, дъжд или сняг. След известно време се замислих, че в събота последната ми грижа са станали метеорологичните условия. Посвещението на хората, които правят това възможно всяка седмица без изключение, все по-познатите и винаги усмихнати лица около старта, атмосферата и поздравите в края – без значение от това колко бързо или бавно си бягал, са колкото зареждащи, толкова и мотивиращи. Излишно е да казвам колко е лесно в този формат да предизвикаш себе си и да постигнеш цели, които преди време са ти се стрували невъзможни.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? С морето в сърцето – както обичам да казвам, бих се радвала да направя не едно, а много селфи бягания на гръцкия бряг.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Хм..не съм сигурна, че бих могла да направя нещо по-добре от това, което е в момента. Винаги се радвам, когато има музика в старт/финал зоната, а най-любими са ми празничните издания, когато освен бягането и подаръците, има танци и докато се завъртиш е станало време за обяд.

Личен успех или постижение с което се гордееш? За мен успех означава на първо място да финиширам здрава, на второ – да финиширам!

Помня крокодилските сълзи, които пролях след като се отказах в Ярлово при първия ми опит на В100 през 2015-та. За щастие, причината не беше контузия или болка, просто тръгнах без да знам в какво се забърквам, без реално никаква представа и подготовка за планински ултра маратон. Миналата година си взех реванш и това, с което се гордея, е че нямаше дори момент, в който да си кажа (редовно си водя монолози наум) „Добре, защо го правиш?“ или „Никога, никога повече!“. Дори частта с калта около язовир Студена не успя да ме пречупи. Беше ми важно само да вадя краката с маратонки на тях и да чувам гласове около себе си.

Другият ми голям личен успех е от март тази година, когато участвах в 6 часовото бягане на Spring360. Бях си поставила за цел да мина поне 50км и всеки следващ щеше да е бонус. Финиширах с малко над 60км и съм много щастлива, че в рамките на това време, не спрях да бягам нито за момент. Дали бих го повторила е друга тема. 🙂

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Всяка събота сутрин е равносилна на много смях. Не мога да се сетя за някой куриоз, въпреки че след всяко бягане се прибирам и винаги има какво да разкажа. Може би една от най-смешните случки е отново с Памела, когато решаваме, че ще бягаме в Западен парк, понеже в Южен бягането беше отменено заради нощното такова в същия ден. Аз, разбира се, „знам“ къде е стартът – да, този на XLkmrun… Отново в последните минути питам случаен човек дали е виждал бегачи наоколо и той със съжалителен поглед ми отговори: „Момичета, стартът е на километър от тук, закъснели сте….“. В крайна сметка успяхме да хвърлим раниците и да  тръгнем точно на сигнала, при това загрели – предполагам, че някои неща просто никога не се променят. 😀

Благодарим ти Деска за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)