5 камаран на седмицата: Добромир Димов

0

Професия/ Работа? Длъжността ми е Мениджър на отдел продажби във водеща европейска компания за продажба на облекло. Ръководя малък екип от млади, енергични и много талантливи колеги в един от софийските магазини. Гордея се, че взаимно научаваме един от друг много, не само за работата.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Добромир Димов, на 38 години съм. Роден съм в Добрич, но вече близо 20 години живея в София. Интересите и хобитата ми са най-разнообразни: обичам туризма и пътуването. Доставя ми голямо удоволствие да разглеждам и снимам старата архитектура в Европа, особено в страните от Скандинавия и Бенелюкс. Последните години отделям все повече дни за туризъм в планините – основно в България. Радвам се, че успях да достигна всички първенци на 39-те ни планини, както и всички върхове над 2700 м. и други подобни начинания.

От ученическите години досега, съм се увличал за кратко или за по-дълго по доста различни спортове: баскетбол, волейбол, лека атлетика, тенис на маса, бадминтон, снукър. Преди 2 години дори участвах на открит турнир по шахмат, обичам да се състезавам.

Не са ми безразлични музиката, изкуството и фотографията, но натам няма да се разпростирам.

От кога бягаш? Трябва да съм бил в 7-ми клас, когато с един съученик, след като направихме 2 или 3 бягания за удоволствие в парка, решихме да се запишем да тренираме при професионален треньор в залата в Добрич. Скоро след това, обаче, дойде време да се подготвяме за изпити и изоставихме тренировките. Макар че, тези тренировки продължиха едва няколко седмици и че е минало доста време оттогава, си ги спомням детайлно и до днес. След това през годините съм бягал доста рядко и спорадично, едва ли средно се събират повече от едно или две бягания на година. И така чак до първия Ковид локдаун. Тогaва бях притеснен от рязкото обездвижване и реших, че всяка втора нощ ще излизам за 5км бягане по алеята на Борис III. Този момент може да се отбележи като началото на сравнително редовното бягане при мене. Оттогава досега, интересът и страстта ми към този спорт непрекъснато нарастват.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Попаднах на клипче от 5kmrun в Южния парк в YouTube. Много ми хареса, веднага се опитах да разбера какво е това, кога и как се провежда. Регистрирах се моментално в сайта и едва дочаках да дойде събота. Това се случи през ноември 2021-ва. Месец преди това бях участвал на първото си състезание – полумаратонът в София. И идеята, че мога да имам подобна емоция всяка седмица беше завладяваща.

Признавам си, че ме е яд, че не съм разбрал за 5kmrun поне една година по-рано.

Как 5kmrun промени твоето бягане? В онези дни на локдаун, когато започнах да бягам сравнително редовно, се чувствах бърз, когато успявах да направя 5км с темпо 5мин/км. Сега при личния ми рекорд на полумаратон темпото е 4:03, а на 5км. е 3:40.

Това подобрение нямаше как да се случи без 5kmrun.

Това, че всяка събота имам на разположение едно контролно, или едно мини състезание, ми да дава спокойствието, бяганията през седмицата да са тренировъчни с фокус върху нещо конкретно като цел – например трупане на аеробен обем.

Знам, че може и да е любителски подход, но на 5kmrun, аз бягам винаги на максимум или много близо до него. Радват ме и другите бегачи, които бягат така, въпреки че има минуси и рискове при този подход.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Стана дума в предходен въпрос, че харесвам скандинавските страни. Посещавал съм Швеция и Дания повече от веднъж, но все още не съм бил в Норвегия. Едно бягане край старото пристанище на Берген, бих качил с удоволствие като 5kmrun Selfie.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Тук не мога да дам много оригинален отговор. Всичко е перфектно и аз, както и останалите бегачи, с които се познавам, сме много благодарни за целия доброволен труд и отдаденост, които стоят зад тази чудесна организация.

Но искам да допълня, че в София, и изобщо в България, много ни липсва възможност да се състезаваме в дисциплината 10 км. Ако дори веднъж на тримесечие има едно (платено) бягане на 10 км, вместо или заедно с петкилометровото бягане, би било перфектно. Дочувал съм, че е правен такъв опит преди време, но не знам как е протекло и защо не е било продължено.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Ще се придържам към темата за спорта. През октомври 2022-ва, на „Байк и Рън за Чепън“, успях да се класирам в тройката – първи подиум. Завърших на второ място в най-късата дистанция – 12км. И това ми напомня да споделя една мисъл, макар и да не е директно свързана с въпроса. Направило ми е впечатление, че има едно схващане, че колкото по-дълги дистанции бягаш, толкова по-добър си. Ако това беше съвсем вярно, то всички участници на 5kmrun щяхме да сме в пъти по-добри от Noah Lyles или другите световно известни спринтьори. Аз намирам най-голям смисъл да намеря най-подходящите дисциплини за мен и да се подобрявам в тях. За мен това са 5км., 10км, и 21,1км. И бягането, с което най-много се гордея е личното ми постижение от полумаратона в Кюстендил – 1ч.25мин.39сек. – бях добре подготвен, проведох добре часовете и дните преди самото бягане и успях да постигна целта си.

Така подиумът от Чепън, е може би най-приятният ми спомен, но спортното постижение, което за мене има най-голяма стойност, е полумаратонът в Кюстендил.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? За тази година и малко, откакто бягам на 5kmrun, не мога да разкажа някаква случка, която да разсмее читателите. Но това, което намирам за забавно е, че понякога се случва в последния километър да се състезаваме с други бегачи така амбицирано, че човек би решил, че разпределяме подиум на Олимпийски игри. Може да се видят изпреварвания и контра изпреварвания, финални спринтове. Удовлетворение, че съм се раздал има, дори и когато аз съм бил надбяган.

Благодарим ти Добри за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)