5 камаран на седмицата: Емел Махмуд

0

Професия/ Работа? Журналист – професия, която не е харесвана от много хора, но пък е моя сбъдната детска мечта.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Емел Махмуд, от малкото родопско градче Джебел, но вече 17 години живея в Бургас. Обикновено казват, че хората от зодия Овен нямат нужда от представяне, а е достатъчно да кажат, че са от този зодиакален знак. Шегувам се, разбира се. Но съм горд представител на тази зодия, тоест инат, избухлив, но изключително чувствителен човек съм. Обичам адреналина, приключенията и да съм заобиколена от хора, които са на същата вълна.

От кога бягаш? Запалих се по лека атлетика още когато бях ученичка. Участвах в разни училищни състезания, но на къси дистанции – обикновено 400 м. След това с годините спрях, бягах много рядко за поддържане на форма. Редовно тичам от 3 години – 2020 година. Месец преди да обявят пандемия отказах цигарите, а след като обявиха и локдаун и бяхме принудени да се затворим по домовете, спрях всякакви активности и това ми се отрази доста зле. Реших да променя начина си на живот. Започнах да тичам всяка сутрин, първо по малко, после по 5 км на ден, а след това и повече. Така се запалих тичането и го превърнах в начин на живот. Сега не мога да си представя да не бягам. Просто няма да се чувствам пълноценна.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Бях чула за 5kmrun от приятел, който редовно тича. Когато ми разказа за съботните бягания на Пантеона в Бургас, си мислех, че абсурдно е да се справя с такава дистанция. Смятах, че 5 километра са непосилни за мен и моите крака. Една сутрин вместо да бягам в Морската градина, реших просто да повървя. Прибрах се вкъщи, но като че ли тази съботна разходка не ми беше достатъчна. Имаше някъде около 40 минути до началото на 5кмрън. Запалих колата и отидох да се пробвам. Никой от присъстващите не познавах. Видях каква голяма общност се е събрала там. Много ми хареса, че всички бяха приятели, говореха си, бяха позитивни, усмихнати. Мен също ме посрещнаха с усмивка. На майтап се пуснах на 5кмрън да се пробвам дали ще успея да измина това разстояние без да си дам почивка. Направих го и то с рекордно тогава за мен време – малко над 24 минути. Гордеех се със себе си. Сега, като отида на 5кмрън, познавам всички и се радвам, че станах част от тази голяма приятелска общност.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun ме мотивира да си подобря бягането, както времето. Но за мен 5кмрън е много повече от бягане. Както казах и по-горе – там срещаш безценни приятели, които остават за цял живот.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Харесвам високите планини. А мечтата ми е да посетя Норвегия. Там ще ми е голям кеф да пробягам 5kmrun Selfie?!

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Смятам, че организацията е на ниво и не бих искала да променя нищо по нея.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се основно с напредъка си в бягането. До онзи ден да измина 5 км изглеждаха като невъзможна мечта, а днес вече бягам маратони за 3:37 ч. До онзи ден смятах, че планинското бягане не е силната ми страна, а днес виждам развитието ми, с което се гордея. Друго голямо постижение в личен план е изминаването ми на Ком-Емине. Да, не е скоростно, а в рамките на 18 дни. Но никога преди това не съм смятала, че съм способна да издържа, най-вече психически, на това изпитание. Е, успях! И съм щастлива от този факт. Вече знам, че поставя ли си цел, която е свързана с физическо постижение, няма какво да ме спре. (освен контузия)

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Най-запомнящото се бягане за мен беше през декември м.г., когато „празнувахме“ рождения ден на моя съотборник от отбора ни #НямаЧакай Христо Иванов. Празненството ни се състоеше от това да пробягаме годините му. След 25-ия км дойдохме на Пантеона и се включихме към 5kmrun. Бяхме толкова свежи и се забавлявахме, че неусетно сме изминали няколко км с доста бърз пейс. А чаят, с който след това ни почерпи Димитър Стоянов, беше най-хубавият!

Друга случка от преди – бягам си аз по крайбрежната алея, без да си давам зор и в един момент друг бегач ме задминава. След като финиширах, този същият човек дойде да ми се извини, че ме е изпреварил. На мен ми стана много забавно колко сериозно го каза и как взел присърце това изпреварване. В крайна сметка отиваме на 5кмрън да се забавляваме, а не сме на състезание, от което ни зависи животът.

Благодарим ти Емел за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)