5 камаран на седмицата: Емил Табаков

0

Професия/ Работа? Продуктов мениджър в софтуерна компания

Представи се, кажи нещо за себе си? На 33 години съм. Занимавам се с програмиране и от две години работя по мобилното приложение на 5kmrun за iOS с двама приятели.

От кога бягаш? Започнах да тичам преди около три години. Аз бях от тези хора, които винаги са твърдели, че „Аз не мога да тичам“, „Бягането е скучно“ и „Тичането не е за мен“. В училище 600м бягане ми беше най-неприятната дисциплина. Затова бях много изумен, когато опитах и видях, че всъщност ми харесва. Мотивацията стана още по-силна, след като видях, че започвам да бягам все по-дълги дистанции и все по-бързо. Много бързо това стана част от ежедневието ми и сега съм доволен, че съм добавил една активност към начина си на живот.

Какво ти харесва в 5kmrun? След като започнах да бягам, парковете около вкъщи много бързо ми омръзнаха и реших, че имам нужда от разнообразие. Тогава потърсих дали има редовни организирани бягания и попаднах на 5kmrun. Атмосферата, която се създава на всяко събитие, те мотивира още повече. Съботите ми станаха доста по-активни и енергични. Докато преди можех да се излежавам до 10 часа и остатъка от деня да прекарам на дивана, сега до обяд – вече съм спортувал и съм тонизиран за един активен почивен ден.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Откакто бягам с 5kmrun, започнах да обръщам много повече внимание на всичко, което правя. Загрявам много по-внимателно и хвърлям много повече усилия в самото бягане. Докато преди бягах само в слънчеви и топли дни, с 5kmrun се пречупих и съм тичал на студено, докато вали, в сняг и кал. Всъщност открих, че е много приятно да преодолееш себе си и да покажеш, че времето не е толкова страшно.

Какво мислиш за доброволчеството? Чудесно е! Покрай работата си върху мобилното приложение за 5kmrun, открих че да подпомогнеш кауза, която харесваш и в която вярваш със своите умения и усилия, е победа от много различни страни. Първо, ставаш част от една идея заедно с много други хора и заедно решавате проблем, който смятате за важен. Знаете, че българите сме от най-малко спортуващите нации в Европа и това, което организации като 5kmrun правят, за да стимулират хората да спортуват масово е страхотно. Второ, аз самия научих нови неща и умения, които са ми полезни и в работата. Накрая, когато видиш, че хората около теб оценяват и използват това, което си направил – това е най-мотивиращото нещо.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Може би бих помислил как да се даде възможност хора в други градове да се (само)организират и да бъдат част от 5kmrun. Мисля, че това е чудесна емоция, която всеки трябва да може да изпита.

Личен успех или постижение, с което се гордееш? Доволен съм, че през последните няколко години успях да премина от сравнително застоял офисен начин на живот, към по-активно ежедневие. Тичам поне веднъж в седмицата, използвам колело за придвижване до работа или разходка през почивните дни. Повече от 20 дни през зимата съм в планината, а плажовете разнообразявам със сърф. Всичко това ме презарежда с енергия и ме прави много по-пълноценен.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? На първото ми бягане в Западен парк, не бях добре ориентиран в трасето. В един момент изгубих бегачите пред мен и изтървах единия от завоите. За щастие едно момиче, което бягаше зад мен забеляза грешката и ме настигна, за да ме върне в правия път. Иначе кой знае в кой край на Западния парк щях да изляза. Трасето там е страхотно и през повечето време имам чувството, че бягам в планината, а не в 2млн. град.

Благодарим ти Емо за това интервю, както и за всеодайната и безкористна подкрепа по изработката и поддръжката на мобилното приложение на 5kmrun!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)