5 камаран на седмицата: Живка Стойнова

0

Професия/ Работа? По образование и по професия съм юрист.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Живка. Посветила със се напълно на децата и на работата си. Най-голямата ми страст през свободното време са туристическите преходи във високите планини. Обичам активния начин на живот, спорта  и забавленията.

От кога бягаш? Започнах да практикувам бягане в родния ми провинциален град през ученическите си години. Но тогава не възприемах бягането като вид спорт, а като разнообразие в ежедневието ми. Раснах в години, в които за съжаление не се стимулираше здравословния и активен начин на живот. Бягането в градския парк беше единственото лесно достъпно  и напълно безплатно спортно занимание.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Преди 3 години се записах за участие в едно състезание по планинско бягане. Всъщност  си мислех, че това е просто планински преход. Разбрах, че е състезание непосредствено преди старта. Много ми хареса атмосферата, еуфорията. Там се запознах с някои от участниците и те ми казаха, че бягат често с 5kmrun. Така преоткрих бягането в градския парк.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Със сигурност го подобри. Започнах да тренирам по-редовно и по-мотивирано. Станах по-дисциплинирана. Просто нямам никакво оправдание да не бягам поне 5 км всяка седмица. Организаторите на това прекрасно спортно мероприятие са на старта винаги – и в студ , и в пек, в дъжд и вятър. Винаги има още няколко стотин души, с които можеш да тренираш. От монотонно занимание бягането се превърна в развлечение. Вдъхновяват ме постиженията на другите бегачи.  Понякога ми е забавно, че аз още не съм финиширала, а най-бързите вече правят втора обиколка или се разотиват. Някои от спортистите са участвали стотици пъти в бяганията, което  само по себе си показва, че 5кмран е  прекрасно, вълнуващо  събитие.

Много приятно е, че през зимата се раздава чай и често се организират томболи с награди.  Вдъхновява ме подкрепата – ръкоплясканията след първия завой, музиката. Тематичните бягания, бяганията с кауза внасят разнообразие. 5кмран е невероятно социално събитие -събира хора между 3 и 83 години, обединени от общото желание да спортуват. Най-много ме впечатлява това, че всички са радостни, усмихнати. Никога не съм видяла някой намръщен и недоволен. Щастлива съм, че съм част от тази общност, която ме мотивира да се доказвам  и да се самоусъвършенствам.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Със сигурност в някоя висока планина, например Алпите.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Организацията на бягането е отлична. Не се сещам за нищо, с което може да се подобри. Но бих раздала и на възрастните от вкусните солети, с които награждавате участниците в детското бягане.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Най-доволна съм от това, че умело балансирам между работата си, която много обичам и грижите за семейството. Намирам време и за забавления. Подобрих резултата си в бягането на 5 км с 3 минути. Вече имам 50 участия  в 5 кмран. Надявам се, че ще стана още по-издръжлива и по-бърза.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Забавно ми е да говоря с другите спортуващи по време на бягането. Понякога се увличам от темпото на някой, който е много по-бърз от мен. Така или си подобрявам собственото време, или в някои случаи се налага да спирам , за да си почивам.

Благодарим ти Живе за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)