5 камаран на седмицата: Златина Костадинова

0

Професия? Икономист; Работа – Старши Експерт Кредитна администрация, отговарям за Корпоративния сегмент клиенти в ОББ АД.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Златина Костадинова на 45 г. от Пловдив. Завърших образованието си като Магистър по Макроикономика в Пловдивски университет с допълнителна специалност-Право на Интелектуална собственост. Почти целият ми професионален път минава във финансови структури в областта на услугите и кредитиране. Последните, близо десет години в ОББ АД, в частта корпоративно кредитиране и администриране. Именно работата ме доведе в София през 2019, така че направих рестарт в живота си в зряла възраст. Харесвам я и трудно бих променила заниманието си. Имам дъщеря на 25 г., с която сме по-скоро приятелки, отколкото в родителски взаимоотношения. С радост мога да кажа, че напоследък по-скоро аз се уча от нея. Обичам нещата, които ме докосват отвътре и действат като наслада за душата-музика, природа, книги и разбира се, не на последно място-спорта.

От кога бягаш? Започнах да спортувам по-интензивно, по мое мнение, доста късно, а именно преди около 13год. Като юноша в основното училище тренирах баскетбол, но това беше по-скоро заради инициативите по онова време да се привличат децата в спорта. После край… От 2010 започнах с народни танци и те отключиха в мен глада за движение. Скоро се оказаха недостатъчна активност и включих тренировки във фитнеса, походи в планината. Странно, но винаги съм се смятала за тромава 😊 (дори и сега) и доста плахо преминах към бягане-отначало на интервали с ходене, после по-смело цели дистанции. Началото беше трудно-30 минутно тичане са водили до усещане за припадък и така сама, да не нося срама пред други. Гребната база в Пловдив само по вода не съм я минавала-почти всеки ден, с колело или тичане, но не спирах.  За 5kmrun разбрах още през 2017 в Пловдив, но не съм си и представяла, че мога да се осмеля да тичам редом с водещи атлети и маратонци.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? За 5кмrun ме запали моя колежка покрай нейни приятели и така от края на 2020 тичам в Южен парк. „Ама то било хубаво, лесно и съвсем не толкова страшно, не беше въпрос на съревнование, а огромно удоволствие!“ Да си призная, не съм имала по-вдъхновяващо и окриляващо чувство. Привързах се към събитието от самото начало. Само при необичайни обстоятелства пропускам съботните бягания. Срещна ме с изключителни хора-ведри, жизнени, позитивни и стимулиращи. И така дойде куражът, а с него и увереността, че човек може да постигне немислимото. Зачестиха обиколките в паркове и стадиони, увеличиха се дистанциите, навиците се променят… и това много ме мотивира и стимулира. В есента на миналата година осъществих три полумаратона, което считам за голям  прогрес.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun ме направи постоянна и последователна. Преоткрих себе си по изумителен начин. Невероятно е как тялото се адаптира. Резултатите се подобряват и желанието се засилва. На същинските всеки път се стремя да давам всичко от себе си. Много силно се надявам това да продължи и да се чувствам все така страхотно и да изглеждам по-добре от всякога. „Да Бъде 5kmrun“, „За много километри!“ както се казва 😊.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Понеже съм доста начинаеща в това, и трасетата ми се броят на пръсти, ми се иска да тичам по крайбрежие в приятна компания. Крос по дълъг морски бряг би бил прекрасно изживяване. Във всички случаи компанията е важна, а не мястото, но това лято се надявам да реализирам такова Selfie.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Не мисля, че има нужда от промяна: всичко е перфектно. Организацията е безупречна, тълпата голяма, няма какво повече да се желае. Адмирации към екипа за всеотдайността!

Злати, ти си един от „патроните“ (регулярните дарители) на 5kmrun! Какво те накара да станеш патрон и всеки месец, да изпращаш своя малка сума в подкрепа на 5kmrun? Виждайки от близо как изглежда цялото събитие, впечатлена от организацията и всички изпълнени ангажименти, веднага си дадох сметка с колко хора, време и усилие е свързано всичко. Хората са там, забавляват се, но след това всеки с нетърпение чака качване на резултати, класиране, снимки… и си казах, че това трябва да се поддържа и подкрепя финансово, а начинът е именно чрез участниците. Знам колко трудно е да намериш спонсори и още по-неприятно да зависиш от тях. Не можем да причиняваме това на организаторите, те дават невероятно много.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Всеки ден, всяко излизане от къщи за бягане или друга активност приемам като лично постижение. Старая се да отхвърлям всички възможни оправдания да пропусна. Понякога просто трябва да се „избутам“ навън и след това се чувствам като преродена. Щастлива съм, че дори късно (но по-добре късно отколкото изобщо) придобих култура, отношение и виждане за здраве, движение, хранене и вътрешна хармония.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? На смешна не бих казала, че съм попадала, но винаги е забавно когато има интересни участници в различни костюми или гости. Много вълнуващо за мен беше неотдавнашното PeaceRun, на което имах късмета за кратък пробег с горящия факел в ръце.

Благодарим ти Злати за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)