5 камаран на седмицата: Зорница Христова

0

Професия/ Работа? По професия съм хотелиер. Бях и отдадена близо 15 год. в областта на ресторантьорството, в най-хубавия столичен хотел, но настъпи време за промяна и скочих в корпоративния живот. През последните няколко години организирам корпоративните продажби на автомобили под наем.

Представи се, кажи нещо за себе си? Съпруга и майка съм вече 20+ години. Позитивна и пълна с енергия жена, едва ли ще ме видите някога намръщена и в лошо настроение. Израснала съм на село и съм “оперирана” от суетата. Благодарение на баба и дядо съм натрупала безценен житейски опит от точенето на баница до цепенето на дърва.

Като дете моята страст беше баскетболът, но сериозна контузия сложи край на амбициите ми за NBA. Оттогава не спирам да се предизвиквам. Това ме научи да не се отказвам и да се боря до край, когато искам да постигна нещо.

KrisoK Photography

Обичам да пътувам и това ми липсва най-много сега, изправени пред тази безпрецедентна ситуация.

Ранно пиле съм, обичам да ставам рано и да организирам деня си. Разбира се, най-продуктивният ден е този, който започва с бягане.

От кога бягаш? Бягам откакто се помня. Докато тренирах баскетбол, тичах рано сутрин преди училище на стадиона до нас, за да подобря скоростта си при контраатаките. В по-късен етап ме подгони собственото ми аз, но ме настигна и сега си бягаме заедно и разсъждаваме по различни теми.

Всъщност преоткрих бягането през 2016-та година, когато животът ме срещна с една приятелка. Казва се Лора – фитнес инструктор. Тренирах при нея, докато чаках дъщеря ми от тренировки по волейбол. Та, Лора се беше запалила по бягането и току-що беше избягала 42км на Spring 360. Още беше в еуфория и от разказите си и така подпали и моя фитил.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Супер щастлива съм да бъда част от едно уникално и автентично общество, което споделя философията на Asics – “Здрав дух в здраво тяло”. В края на 2017 г. се присъединих към най-мотивиращия отбор – Asics Frontrunner, обединяващ силни, интересни и вдъхновяващи личности от цял свят. Съотборниците ми имаха традиция да се събират събота сутрин в Западен или Южен парк. Традицията продължава и до днес и заедно споделяме своята страст към бягането с друга силна и енергична общност, каквато е 5kmRun.

Благодарение на тези две общности, се срещнах с най-различни хора – млади, стари, практикуващи различни спортове. Това мотивира и мен самата да подобрявам бягането си всеки ден. Вече имам над 50 бягания по трасето на 5kmRun и единадесет избягани маратона, а дистанцията от 42,195км, освен на крака ми е татуирана и на сърцето.

Разписала съм се и на няколко ултра маратона, а В100 си е по дефолт (3 пъти с колелото и 2 пъти пеша). Имам един завършен триатлон в Гърция от сериите XTERRA и едно 18км бягане с 32 препятствия в Мюнхен.

Мечтая си за маратон под 3ч. Наясно съм, че това е висока летва за любител като мен, но с труд, постоянство и отдаденост всичко е постижимо.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Участията ми в 5kmRun разшири кръга ми от свободно мислещи хора, сродни души и много приятели. Освен това осъзнах, че доста по-бързо бягам маратон (42,195км), отколкото 5км, но това е типична моя черта, да правя всичко наопаки.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? За съжаление пандемията промени значително ежедневието ни и света около нас и плановете ми напоследък са доста динамично променящи се. Мечтая си да бягам маратон в Сидни и задължително ще запечатам едно 5кm selfie гушнала коала.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променила? Поклон пред всички вас участващи в организацията на това достъпно за всеки, мотивиращо събитие. Погрижили сте се за всичко.

Ако съм организатор следващата седмица, бих я посветила на жената. Изцяло женско бягане, но без мъжете то не би било възможно. Те ще бъдат пейсъри. Целта – масово подобряване на женските времена и мотивиране на повече дами да излязат да бягат.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Понеже сме на тема бягане, бих искала да споделя колко съм горда с това, че всеки ден успявам да мотивирам голяма част от хората около мен да се движат и да се замислят върху това, с каква храна зареждат телата си.

Най-голямото ми постижение в бягането си остава първият ми маратон – София, 2016г. Този маратон постави началото на една по-силна, по-уверена и вярваща в себе си Зорница.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Всяка събота сутрин в парка е споделена с много весели и забавни моменти. През 2019г. имахме гости – Asics Frontrunner-и от няколко държави, по повод маратон София. Съботата преди маратона им организирахме участие на 5kmRun в Южен парк. Всички до един бяха впечатлени от атмосферата, емоцията и гостоприемството на събитието.

В разгара на женския месец бих искала да посветя няколко думи на нас, по-красивата половина на човечеството. Защото да си жена не е лесно. Ние изпълняваме много роли в живота като майка, съпруга, учител, лечител и с какво ли още не е изпълнено нашето ежедневие. Много жени почти не отделят време за себе си и са се оплели в сивотата на ежедневието със стандартното оправдание “нямам време”.

Мили дами сложете себе си на дневен ред поне в събота сутрин и елате в парка. Предизвикайте себе си на едно 5км бягане и почувствайте свободата на душата си. Направете първата крачка на едно по-добро и изпълнено с енергия утре.

Благодарим ти Зори за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)