5 камаран на седмицата: Ивайло Атанасов

0

Професия? Бил съм учител, журналист, управител на магазин и пр., а сега съм съветник, така че по професия се считам за общ работник.

Кажи нещо за себе си? Старая се да живея скромно, да прекарвам повече време на открито, да се движа много всеки ден и да се занимавам с някаква творческа работа, особено ако в нея няма никаква перспектива. Избягвам асансьорите. Нашият вид не е еволюирал да се вози в асансьори и не мисля, че стъпката към тях е била добре обмислена.

От кога бягаш? Бягам от най-ранна детска възраст, още преди да проходя. После спрях за 15-тина години и още не съм преодолял напълно негативните последствия от този ход.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Преди 7-8 години, когато още бягах веднъж на няколко дни, на старите, днес вече изчезнали пътеки на кюстендилския стадион, си бях поставил за задача да покрия 5 км за 20 минути. Все не ми се получаваше и нямах представа защо, тъй като не знаех много за бягането и съпътстващите фактори на подготовката. Не ми хрумваше, че може би трябва да тренирам и през седмицата, когато съм на лекции в София. Все пак през пролетта на 2015-та вече тренирах по-редовно и бях уверен, че мога да бягам по-бързо. Но подготовката и представянето са две много различни неща. 

Само бях чувал за 5kmrun и една априлска събота реших за пръв път да остана в столицата – нещо, което Алеко твърдеше, че никога няма да ми се случи. Атмосферата и множеството пейсъри наоколо доведоха до мигновен резултат. Тогава не познавах никого, но от класирането виждам, че съм бягал с много от хората, с които бягаме и до днес. И пак съм бил малко зад Тодор, който не просто не пропуска бягане, но и винаги се раздава на максимум на 5kmrun.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Поначало, бягането за мен не беше непременно свързано с някакви резултати. Исках просто да излизам, когато ми хрумне, и да бягам час, два или пет. Да имам свободата да си харесам някой връх в Осоговието и да тичам до него без да спирам, но и без да мисля за времето. На 5kmrun започнах да подхождам по-систематично за представяне и развитие, отвъд това просто да увеличавам обхвата си. Освен това видях, че хората сме социални животни и се справяме по-добре в група. 

Къде би ти се искало да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Веднага си представям някой от полуизоставените, но все още запазени пътища в дългите долини на Западна Стара планина или Предбалкана. Реката, горите, стелещите се мъгли, огрените в далечината върхове и прокрадващото се на широките завои слънце. Естествено, ще трябват и поне 5-10 офлайн души, за да бъде забавно.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Това е лесен въпрос. В момента в България на практика няма добро състезание на 10к, каквито в Англия има на всеки ъгъл – с точно измерено и бързо трасе. Представям си, че веднъж на месец-два ще се намерят хора, които биха дали скромна сума, за да могат да пробягат 5к трасетата два пъти без почивка. Има накъде да се мисли и за отразяване на събитията – автоматично предаване на живо от старт-финала би било добро начало.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Преди няколко месеца щях да кажа, че съм завършвал всяко състезание, на което стартирам, но след тазгодишната Витоша 100 това не важи. Имам и две вече прашасали награди на бегаческото общество. Като цяло напоследък почивам на стари лаври. 

Коя е най-забавната случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Първо се сещам за едно от онези полуледени февруарски бягания, на които главният организатор моли участниците само да завършат без да се състезават този уикенд. В този момент на десетина души им хрумва, че това е най-добрият момент да се състезават и в първите 1500 метра смените на позиции в челото са постоянни. После оставаме само с Методи, който е по-бърз на асфалта и поема водачеството до следващия леден участък, където се оказва, че моите обувки са по-стабилни. До края е постоянна забава и размяна на позиции. Нещо, което Формула 1 опитва да постигне от десетилетия без особен успех. 

Благодарим ти Иво за това интервю, успех 🙂

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)