5 камаран на седмицата: Иван Стефанов

0

Професия/ Работа? Мениджър във фирма за софтуерни продукти и услуги

Представи се, кажи нещо за себе си? Иван, на 34 г., родом от Ямбол. Завърших Компютърни науки и направих първите си професионални стъпки в Германия, а от няколко години живея и работя в София. Харесвам добрите хора, добрата храна, хубавата музика и спорта като начин за себеусъвършенстване.

От кога бягаш? Съвпадат – първото ми бягане на повече от норматива 600 м в училище, беше 5 км в Южния парк.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Ами – стартира го. След това започнах да се включвам и в XL Run, да бягам все по-дълго и по-често, купих си най-накрая свестни маратонки, средният ми пулс слезе към 20 удара надолу и осъзнах, че 9:00 в събота всъщност не е чак толкова непоносимо рано.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Всичко започна с класическото нашенско „Да не се изложим пред чужденците“. В началото на 2016 г. немските ми колеги ме поканиха да се включа във масовото фирмено бягане B2Run в Мюнхен (https://www.b2run.de/run/de/de/muenchen/index.html), което аз, разбира се, приех като лично предизвикателство да ги надбягам всички :-). Към този момент сестра ми (почетният легионер и all-round машина Анна Стефанова) беше навъртяла вече почти 150 „5кмрън“ бягания и ми предложи да започна с 5км всяка събота, така че да вляза в нещо като форма до юли, когато се провеждаше B2Run. След това поостанах…

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Засега съм „селфил“ само на родна почва; иска ми се да се отчета и по света. Колкото по-забутано и непознато, толкова по-добре 🙂

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Бих се опитал по-често да организирам бягане с пейсъри – това е страхотна помощ, а и мотивация, за по-неопитни бегачи като мен. Също така бих се радвал при по-големи и масови състезания (напр. Софийски маратон, но не само) да се организира отбор „5кмрън“ със свои тениски и т.н. по подобие на „Отбора на пандата“ към WWF. А, да, и стига да не представлява прекалено големи административни трудности, няколко бягания в годината по „извънредното“ трасе в Борисовата градина ще привнесат много допълнително настроение.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се с малките стъпки към личния връх и отвъд него: първото ми бягане под 22 минути, първото под 21, първите ми 10 км, първата ми „пълна“ XL-дистанция, 50 бягания, 100 бягания… С още малко късмет и мотивация съм се прицелил и в първия си полумаратон тази есен. Е, и разбира се с това, че гореспоменатите немски колеги 4 поредни години ми дишат прахта 🙂

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Бих споменал газенето в лепкавата кал по баирите около Бистрица; катереното, буквално, със зъби и нокти из Драгалевските дерета; или пък артистичното ми пльосване в цял ръст в огромната локва малко над Плана; но за всички тях не съм сигурен дали са за смях или сълзи 🙂 Затова ще посоча бягането с розови полички (някъде из снимките) по повод Международния ден за борба с рака на гърдата – никога не съм се чувствал толкова шармантен по трасето.

Благодарим ти Иване за това интервю, успех 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)