5 камаран на седмицата: Илиян Мирославов

0

Професия/ Работа? Завършил съм Технически Университет-София (факултет ФЕТТ, специалност „Електронни Системи за Контрол и Управление“), но по ирония на съдбата (и по шега на ориста) от доста години работя като машинен инженер – конструктор.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Илиян Мирославов (a.k.a. ИЛКО), родом от Враца съм, живял съм в Монтана, а от почти 20 години уча, работя и продължавам да се развивам в София. Също така, от 3 седмици съм горд собственик на малко кученце от порода „Лабрадор ретрийвър“.

От кога бягаш? Първото ми официално състезание беше на 12 ноември 2017 г. (на т.нар. „междуконтинентален маратон“ – започващ от азиатската част на Истанбул, преминаващ през Босфора и завършващ пред Св. София). Тогава, без абсолютно никаква подготовка и без да осъзнавам в каква авантюра се впускам, просто реших да опровергая мои колеги (които дори се бяха обзаложили, че няма да измина и половината дистанция). Никога няма да забравя адреналина, крампите, удрянето на лактозния праг, удрянето на „стената“ и т.н. от този маратон (за тези, които не знаят, климатичните условия в Истанбул (през ноември) са почти като във Варна (през август).

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Ако трябва да съм пределно честен, след страдалческия „междуконтинентален“ маратон, трябваше да изминат 24 поредни месеца, докато „узрея“ за идеята на груповите паркови бягания. Най-напред, представители на отбор „Лабрадор“, ми препоръчаха да започна да участвам в 5kmrun; а малко по-късно, на едно от събитията на Илиян Лазаров („Trail Series“), няколко 5kmrun-ци ме „затвориха“ с 2 обиколки (като допълнително повишиха моето любопитство) … и така … бавно, но славно,  моето първо 5kmrun-същинско бягане се състоя на 16.11.2019 г. Тогава много ми хареса каузата („Променяме диабета“) – и именно заради нея се „престраших“ да застана на старта в Южен парк.

Как 5kmrun промени твоето бягане? По-кратката версия на отговора е: – Така както до преди 3 години не можех да си представя, че ще ставам всяка събота в 07:00 сутринта, за да тичам; по същия начин – в момента не мога да си представя, че ще пропусна съботно 5kmrun-бягане.

По-дългата версия би била: – По същия начин, по който повечето редовни и запалени “5kmrun”-ци вече са установили, така и аз, вече категорично знам, че единственото по-лошо от НЕСПОРТУВАНЕТО е несистемното спортуване (т.е. неравномерно разпределеното спортуване). Лично за мен, “5kmrun” ми помогна да науча един от ценен житейски урок, а именно, че ключът към ПРОГРЕСА се крие в постоянното полагане на усилия, постоянната дисциплина и постоянното фокусиране върху поставените цели. Както казваше един известен треньор: „Да бъдеш спортист е избор. А да направиш този избор и да възприемеш този светоглед, е първата крачка, която те приближава към по-високите спортни резултати.“

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Всъщност, вече успях да реализирам не само едно, а дори няколко SELFIE-бягания на специални (и легендарни) мяста. Едно от тях беше във Валенсия (на “Estadi d’Atletisme del Túria“, където Джошуа Чептегай постави актуалния световен рекорд на 10 000 м); друго специално SELFIE беше на стадиона на първите модерни олимпийски игри („Панатинайко“ в Атина); Може би, някое бъдещо SELFIE ще e на „UTMB-Chamonix“ :))))))

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Ще отговоря по следния начин: Ако съм на мястото на Гл. Организатор само за 7 дни, то тогава не бих променил нищо. Обаче, ако съм Гл. организатор поне за 365 дни (за 1 календарна година – понеже в България хубавите неща винаги стават бавно), то тогава бих започнал да работя за превръщането на Южен парк в подобие на фантастичната градина „Jardí del Túria“ (в град Валенсия): с идеално гладки алеи, с масивни месингови плочи за начало и край на дистанцията 5км, с табели на всеки 100 м от трасето, с локално ел. осветление на всяка табела и т.н. … С други думи казано, като Гл. Организатор бих се опитал да допринеса гр. София да стане “City of Running“ (на Балканския полуостров), така както гр. Валенсия е “Ciudad del Running” (на Иберийския полуостров).  … Наскоро, един известен бегач сподели идеята, че Южен парк, Западен парк и Борисовата градина всъщност са „Люпилнята за Шампиони“ и тогава се замислих колко положителна роля са изиграли досегашните над 440 “5kmrun”-бягания.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Много ми се иска да отговоря на този въпрос не сега, а когато направя 100 същински бягания.

В момента, просто ще вметна, че съм в междинна фаза на няколко „достойни постижения“ (в спорта), така че, едва през октомви-ноември, когато ги завърша, ще споделя повече подробности.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Измежду многобройните съботни случки не е лесно да откроя „най-забавната“, но … в личен план, една конкретна събота винаги ще предизвиква у мен искрена усмивка. През есента на 2021-ва в София пристигна непознат испанец (приятел на мои приятели) и понеже хем исках да се срещна с него, хем и да направя поредното “5kmrun”-същинско, го поканих в Южен парк. Преди старта, лекичко се престарах да обяснявам, колко добър бегач съм, как не бих искал да го чакам докато той финишира и т.н., и т.н. Та, представете си колко трагикомично съм изглеждал, след като въпросния испанец пробяга 5 км за 19 минути (при това в условията на проливен дъжд) и всъщност, той ме чакаше на финала. Малко по-късно разбрах, че е многократен участник в Abbott World Marathon Majors и че има PB от 02:40:00 на маратона в Берлин.

Благодарим ти Илко за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)