5 камаран на седмицата: Йордан Велков

0

Професия/ Работа? Здравейте, казвам се Йордан Велков. Понастоящем съм студент в художествената академия в София. Художник съм.

Представи се, кажи нещо за себе си? На 23 години  съм  от Пловдив. Занимавам се с изкуство и по-точно с живопис. Също така свиря на бас китара и до скоро в групата „Feast of insanity“. Голям фен съм на моторите, като самият аз карам чопър и при всяка удобна възможност пътешествам с него. Останалото свободно време запълвам с така любимото ми бягане.

От кога бягаш? Връзката ми с бягането до скоро беше на периоди. Още като дете участвах в лекоатлетически състезания, но после имах голямо прекъсване. Да кажем че от около 3 години бягането си е задължителна част от ежедневието ми, а от 2 години се зароди желанието ми и постоянно да го подобрявам.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Ами спомням си че случайно видях реклама в социалните мрежи на 5kmrun. Беше за първото бяганe след първата вълна на пандемията. Участвах и дори там на това бягане се запознах с настоящия ми треньор Владимир Клявков.

Беше леко комичен момент защото тогава, когато се запознахме с него, аз бях финиширал на първо място (за изненада на всички) и той реши да ме похвали за бягането, като ме попита къде тренирам (визираше в кой отбор), а аз му отговорих, че тренирам в парка :D. След това бягане разменихме контакти и аз вече две години, продължавам да тренирам при него.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Със сигурност 5kmrun направи бягането ми по-осъзнато. Все пак покрай тези събития се запознах с треньора ми и започнах да тренирам една идея по-методично. Освен това ми е стимул да ставам по-рано в събота сутрин :D.

Повлия дори на работата ми като художник. След едно от съботните бягания в гъста мъгла, нарисувах една картина, в неоекспресионистична естетика.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Може би в Милано като за начало ,тъй като съм живял там за известно време и изпитвам носталгия, но със сигурност това не е единственото място. Бих искал да бягам  в повечето европейски градове и някъде в Африка.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Смятам че бягането на 5kmrun няма нещо което му липсва. Организацията е супер, на всичките места, на които съм участвал.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Нямам някакви огромни успехи. Гордея се, че като човек с лоши навици, успях да се променя и да започна да спортувам активно. Имам участия на националните състезания и няколко завършени полумаратона. А в другите аспекти от живота ми се гордея, с някои от концертите ни с групата (от други разбира се се срамувам :D) Също така с някои участия по изложби и пленери  и наградата за живопис от Българска банка за развитие.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Беше на бяганията на Гребния канал в Пловдив. Имаше турнир по риболов и ние трябваше да бягаме половината трасе и след това да се обърнем и върнем по пътя, тъй като другата половина беше заета от рибарите. Аз обаче пристигнах с бягане в последният момент на старта и тръгнах без да знам това. Бях и със слушалки и разбрах доста по-късно че бягам сам :D. Но все пак се заинатих и на пук завърших бягането по нормалното трасе между въдиците на хората.

Като за финал искам да благодаря на целия екип на 5kmrun , че всички са толкова отдадени на каузата и всяка събота са там за нас и нашето бягане.

Благодарим ти и ние Данчо за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)