5 камаран на седмицата: Йордан Русев

0

Професия/ Работа? Работя в IT сферата (Ай ти избягай тез 5км:). Дейността на фирмата е свързана със спортни залози, но това определено не помага на спортната форма. По образование съм инженер по автоматика и специалист по електроника. Това са и нещата, с които обичам да се занимавам извън спорта – електроника, компютри и софтуер.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Йордан Русев. Преди няколко месеца закръглих годинките на 40, а съвсем наскоро съботните бягания на 100. Роден съм във Варна, от над 20 години живея в София, но винаги ще си остана Бургазлия. 🙂 Семеен съм – със съпругата ми имаме син на 12 години и котка (пълноправен член на семейстовото и голяма глезла).

Обичам спорта – бягане, плуване, колоездене, тенис и други … Много обичам да скиторя из Витоша. За човек израсъл край морето това е нещо различно.

От кога бягаш? От дете  Не толкова организирано и постоянно както сега, но за съжаление тогава нямаше подобни инициативи. През студентските години тичахме много в НСА. Бяхме се заформили една страхотна група от различни възрасти и университети. За съжаление вече не подържаме връзка, а след като се дипломирах малко се отдалечих от спорта и бягането.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Първото ми бягане беше през 2016-та на XL Драгалевци и то дългата дистанция. Включих се случайно и тотално неподготвен. Тогава основно карах колело и участвах на няколко състезания та реших, че ще пробвам и планинско бягане… Помня, че бягах с най-обикновени гуменки и няколко седмици след това ме боляха колената. Това за малко да ме откаже от бягането напълно (и преди съм имал проблеми с колената). Почти година по-късно имах уговорка да се видя с приятел в Морската градина в Бургас. Отидох с колелото, а той участва в 5кмрън. Реших, че трябва да се пробвам – сравнително равно, асфалтови алеи и само 5 км. Следващата седмица се включих. Бях уверен, че съм в добра форма заради колоезденето, но … тичах, вървях … пак тичах и пак вървях. Резултата ми беше около 28 минути и три дни болки по всичко възможно. Ноооооо от тогава не съм спирал.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Няма да забравя как мои приятели, с които участвахме на състезания по планинско колоездене ме караха да тичам с тях, а аз им отказвах. „Бягането не е за мен …“. Но още след първото бягане на 5кмрън … обстановката, хората, емоциите … промениха мнението ми. Постепенно бягането от веднъж седмично стана по-често, а разстоянието от 5 на 10 и дори на 20 км. Желанието да подобряваш резултатите, да бягаш на различни трасета, да се запознаваш с нови хора, усмихнати, позитивни. Усещането, че можеш просто ей така да потичаш 10-тина км преди работа е невероятно. Западен парк стана любимото ми място в София.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? В някой планински участък край морето. Из Странджа или по ръкавите на Халкидики. Предпочитам да бягам на диви места из природата.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Нищо! Може би да хвана някой за ушите и да го закарам на старта 🙂 Но това не става на сила – трябва да ти дойде отвътре.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Не бих могъл да отговоря еднозначно. 5км под 20 минути, 100 бягания, да убедя жена ми и синът ми да бягат с мен… “Beat your yesterday! “ това според мен е истинското постижение. Без значение дали става въпрос за спорт, професионално развитие или личен живот. Постоянно, дори и с малки стъпки, да подобряваш нещо в себе си. Миналата година най-накрая се престраших да участвам в триатлон. Резултата беше под очакваното, но това остана най-запомнящото се спортно събитие през годината за мен.  А доста време имах колебания – дали ще се справя с отделните дисциплини, а с трите заедно… Тази година ще участвам пак (стига да нямам контузии).

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Не е точно по въпроса, но ми харесва едно меме на тема класиране:

  • Завърших на първо място! (в моята възрастова група…)
  • Но в твоята възрастова група се състезава само ти?!!
  • Нищо, пак се брои!

За финал искам да се обърна към всички, които се колебаят или се притесняват да участват в съботните ни бягания – просто елате на старта, дори и само за разходка. Не всички са „големи“ бегачи, не всички гонят резултати, никой няма да се скара ако не минете цялото трасе, но съм абсолютно сигурен, че атмосферата ще ви грабне и няма да съжалявате.

Не на последно място искам да кажа едно огромно Благодаря на организаторите на това страхотно събитие. Невероятно е да виждаш всяка седмица толкова много хора събрани от спорта.

До следващото бягане,

Благодарим ти Данчо за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)