5 камаран на седмицата: Крум Христов – Машината

0

Професия/ Работа? Машинен оператор в завод ЕТЕМ

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Крум Христов и съм на 55 години. Започнах да се занимавам с лека атлетика като дете, но любовта ми към средните и дълги бягания започна да се развива в мен през ранната ми юношеска възраст. От 1980 година започнах да бягам  дистанциите 3 и 5 км, като тогава бях състезател на Локомотив София. През 1983 година пробягах първия си маратон, а през 1985 година станах трети на Обиколката на Витоша. Идната година успях да спечеля обиколката заедно с атлета Чавдар Несторов, а през 1987 година отново станах първи с рекордното постижение от 8 ч. 36 мин. 16 сек.

Как се реши започнеш да бягаш на 5kmrun? Разбрах от мои приятели за тази чудесна инициатива и понеже се готвехме за маратона в Атина, решихме че съботните бягания с 5кмрън ще са много полезни и мотивиращи за подготовката ни. Това се отказа точно така и от този момент бягането с  5кмрън стана част от моята спортна подготовка, както и място, където да се видия с приятели. И най-важното, 5кмрън стана част от моя живот.

Освен  това  искам да разкажа и за още едно нещо, което ме мотивира в началото. На едно от бяганията, докато си тичахме лежерно с Венци Апостолов (медалист от Риш) и си говорехме,  последните няколко метра преди финалната линия ни изпревари Людмил Николов (Машината). Заради множеството ми контузии, както и непрекъснатата ми борба със свалянето на килограми не успях да завърша последните два маратона, в които участвах, а си бях поставил за цел да избягам 250 маратона. До този момент завършените ми бяха 249. След като Машината ни изненада с финален спринт, и завърши преди нас, това ми отвори очите и ми даде  допълнителна мотивация. Аз си помислих, че ако един  човек, който не се е занимавал активно със спорт  до преди 4-5 години и е успял, чрез тези съботни бягания да се възстанови от какви ли не болести и да свали излишните си килограми, то това значи, че аз също мога да продължа да се грижа за своето здраве, като всяка събота участвам в 5кмрън.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Благодарение на 5кмрън успях да осъществя целта си и да завърша 250 маратона. Това се случи именно на маратона в Атина през 2019 година, като успях да финиширам за 3 ч. 40 мин. 49 сек.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie?Ще намеря най-подходящтото трасе за мен, в някоя от планините в България, където ще пробягам 5kmrun Selfie с някой от групата планинари.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организаторите са хора с опит и и бяганията са много добре организирани. Блгодаря за чудесната идея и за нейното осъществяване, която стана част от нашият живот.

Личен успех или постижение с което се гордееш? През 1989 година пробягах състезанието в Годеч (70 км.) с рекорд – 5 ч. 01.мин. Освен това след като започнах да бягам на 5кмрън, се запознах с много нови хора, с повечето от тях станахме много добри приятели. Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Една събота имах проблем с колата, и закъснях малко за бягането. Като пристигнах вече беше даден старта и тръгнах със закъснение. Много скоро Венци, един от моите приятели ме настигна и заедно успяхме да стигнем до финала. Но най-интересното беше, че не бяхме последни.

Благодарим ти Круме за това интервюю, чест и почитания!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)