5 камаран на седмицата: Лилия Петрунова

0

Професия/ Работа? Химик/ Работя като химик в лаборатория за изследване на храни

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Лилия Петрунова, от град София, на 39г., омъжена с едно дете.

От кога бягаш? Като изключим бягането във фитнеса на пътеката, което практикувах няколко години, първото ми бягане беше точно на 5kmrun преди 2 години.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Мои близки познати, които са  дългогодишни участници на 5kmrun, споделиха с мен за съботното бягане и така се озовах и аз. В интерес на истината не знаех, че съществува това бягане, иначе щях и по-рано да се присъединя.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Бягането започна да става регулярно, а не инцидентно. Ако случайно съм възпрепятствана за съботното бягане, то  търся начин да си го набавя в следващ удобен случай. С други думи благодарение на 5kmrun станах по-постоянна в бягането.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Тъй като много обичам морето, планувам да пробягам едно 5kmrun Selfie на нашето Черноморие.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Честно казано, нищо.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Свързано е с работата ми. Преди години работейки отново като химик, но в държавна контролна лаборатория, аз и моите колеги анализирахме проби ядки внос от трети страни. Тези проби бяха предназначени, както за България, така и за други европейски страни. И така когато обаче при анализа установим наднормено съдържание най-често на микотоксини, то цялата партида трябва да се унищожи и да не стигне до консуматорите. Но има едно но, а именно, че по закон на вносителя  му се дава право на арбитражна проба в друга акредитирана европейска лаборатория. Това е така, тъй като става въпрос за партиди в количества над 20 тона., т.е вносителите търпят загуби при унищожаването им. Лабораторията, която потвърждаваше нашите резултати се намираше в Германия, доста известна и е една от големите, не само в Германия. Та до един момент всички замърсени проби, които ние установявахме тук в България,  в Германия се потвърждаваха. Но се започна един кошмарен месец, в който колегите от Германия започнаха да дават отрицателни резултати. Според тях в анализираните проби няма замърсители.  Аз съм от хората, които първо търсят грешка в себе си, така, че направихме заедно с моите колеги пълен анализ, дали случайно не допускаме някаква грешка. И когато се убедих в правотата си, и в качествено анализиране на пробите, написах  имейл  до ръководителя на германската лаборатория, в който споделих за своето учудване за огромната разлика в резултатите ни. За съжаление,  не получих отговор в рамките на 2 седмици след имейла. Тогава отново от сайта намерих телефонния номер на друг мениджър по-голям и звъннах. Отново обясних какво ме тревожи, той от своя страна, поиска да го изложа в писмена форма на неговия имейл и така се започна едно чакане. След месец чакане на пощата на директора на нашата лабораторията пристигна имейл с прикачени файлове на всичките спорни проби с коригиран техен резултат, доближаващ се до нашите резултати. С други думи потвърдиха се нашите резултати. Така признаха за грешките си. Лошото  в случая, бе че тези проби вече бяха стигнали до консуматорите, НО най-хубавото е, че за напред нямаше да има такива грешки.

Ужас..много съм подробна.. С други думи исках просто да кажа, че аз като химик се усмелих да пиша/говоря с германските мениджъри на лабораторията, да проверят своите служители, дали случайно не допускат грешка при анализите, обяснявайки им , че последствията са сериозни за здравето на хората. И успях 🙂

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания?Смешна май нямам, но много ми беше забавен един случай, в който по време на бягането бягах точно зад двама човека, които си разказваха някаква история. Историята явно ми беше доста интересна, защото се стараех да поддържам тяхното темпо на бягане за да чуя повече подробности и така си подобрих рекорда слушайки ги. 🙂

Е Лили, сега, ако ни разкажеш и тази история на тия двамата, то това твоето интервю, наистина ще остане в историята… 🙂

Благодарим, че сподели с нас иначе твоята история 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)