5 камаран на седмицата: Нанко Казаков

0

Професия/ Работа? Инженер „Водоснабдяване и канализация”.

Представи се, кажи нещо за себе си? Привет, аз съм Нанко, на 27 години от Чирпан. По-голяма част от детските си години прекарах в Чирпан, като на 12 годишна възраст се преместих в Стара Загора. Там завърших средното си образование в строителният техникум, специалност „Водно строителство“. След това дойдох в София, за да завърша висше образование, като в момента живея и работя в София като проектант по специалността.

От кога бягаш? Бягам откакто се помня! Още от 7 годишна възраст започнах да тренирам футбол, като и не спрях докато не завърших висшето си образование. През цялото това време играех във ФК „Чирпан“, като съм играл за всички възрасти на детските формации, а един ден започнах да играя и за мъжкият отбор. С времето все по-рядко можех да се прибирам от София. Когато почти спрях да го правя, съответно спрях и да играя футбол. Тогава започнах да бягам (без да гоня топката). Почувствах се доста добре. Разбрах, че в Стара Загора се провежда маратон и през 2018 г. реших да се запиша на най-късата дистанция  – 10,5 км, като успях да завърша за около 45 минути. По това време не знаех дали това е добър резултат, но ми беше достатъчно, че се чувствах доста добре от факта, че съм го пробягал. Същата година обиколих всички по-известни градски маратони в България, докато един ден не реших, че трябва да се пробвам и на класическата дистанция от 42,195 км. Това се случи на Маратона в София през 2019 година. Сега съм се насочил към по късите дистанции поради факта, че дългото бягане изисква по-добра подготовка, а не ми остава много време за такава.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Един ден приятелката ми (вече годеница) видя в интернет, че в събота ще има организирано бягане в Южен парк. Решихме да отидем, за да се раздвижим. Всичко започна на 28 май 2016 година, мисля че това беше и най-посещаваното бягане дори и към днешна дата. Имаше около 500 човека, като си спомням, че след самото бягане имаше и томбола, на която и двамата успяхме да спечелим награди.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun  промени изцяло моето бягане. Научи ме на много неща. Едно от тях е, че единствения човек, с който трябва да се състезаваш, си самият ти. Също така промени и продължава да променя изцяло съботите ми, като ги прави по позитивни и зареждащи.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Бях планувал няколко бягания извън България, точно преди пандемията, която промени плановете ми. Така че много бих искал да потичам някъде в чужбина. Преди пътувах често и съм посещавал доста държави, но не съм бягал в нито една от тях.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Мисля, че не бих променил нищо в организацията на бяганията в Южен парк. Но тъй като съм бягал на почти всички трасета, виждам, че по останалите градове атмосферата, която се създава, не е същата. Също така много одобрявам идеята за нощното бягане, като може би бих организирал повече такива.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Хмм.. лично аз се гордея с факта, че успях да завърша висшето си образование в УАСГ (Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия), може би само хората, които са учили там, ще разберат колко усилия трябват за завършването на този университет. Иначе имам и доста успехи свързани с футбола. Не на последно място мога да отбележа и успехите свързани с бягането и всички тези маратони и състезания, които успях да завърша през последните 4 години. Сега вече съм се съсредоточил и в подобряването на времената, които имам на различните дистанции.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Сещам се веднъж как бях закъснял за едно бягане в Южен парк и точно преди да стигна, беше даден старта. Тогава започнах да бягам със суитчъра и раницата на гърба. Успях да пробягам цялото трасе по този начин. 🙂

Благодарим ти Нанко за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)