5 камаран на седмицата: Николай Николов

0

Професия/ Работа? Работил съм като готвач, пицар, сервитьор, а сега продавам здравословни стоки и правя прясно изцедени сокове (фреш).

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Николай Николов, на 27 г. от гр. Севлиево. Още от малък обичам да се движа, да карам колело и спорта като цяло, тъй като спорта ми даваше чувството на свобода. Преди да започна да бягам съм се занимавал с фитнес около 8 години и по-малко време карате, докато бягането не ме завладя и сега е основния спорт, който практикувам и ми харесва.

От кога бягаш? На детски години бягах от точка А до точка Б просто за да стигна по-бързо до мястото. В училище също ми беше любимо занимание, когато бягаме 50 или 600 метра за време, но не го правех в свободното си време. Като започнах да се занимавам с карате и фитнес бягането използвах като кардио упражнение и начин да подобря издръжливостта си, но винаги ми харесваше като започва да става трудно и си повтарях „още малко и ще свърши“

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Живеех в Бургас и една сутрин, пътувайки към работното ми място забелязаах група от бегачи в Морската градина, където е стартовата точка на Бургаският 5kmrun и ми стана доста интересно, понеже никога не бях виждал организирано групово бягане. Разпитах шефката ми тогава дали знае какво е това събитие и тя сподели, че това е редовно и безплатно групово бягане, което се провежда всяка седмица в събота. Винаги съм обичал предизвикателствата и за това реших да опитам, понеже 5км ми звучеше твърде дълго и беше чудесното предизвикателство. Точно тогава бях в най-яката си „фитнес форма“ и прецених, че няма да е толкова тежко, затова отидох следващата седмица на 13 май 2017 г., когато стартирах на първия си 5kmrun. Огледах другите бегачи и доста ги подцених, казах си „Нали съм як, как ще ме бият тези слабичките на външен вид“ и стартирах пред всички с около 200-300 метра преднина, включително и пред момчето, което бягаше най-бързо от там (17:47 мин. беше резултата му тогава) и около 2-рият километър осъзнах колко много съм грешал и че това – бягането хич не е лесно, завършвайки за 21:07 мин. След половин година се преместих да живея в София и започнах да ходя през седмица, като всеки път се опитвах да го пробягам по-бързо от първият ми път и често беше неуспешно, докато не започнах да тичам редовно и резултатите започнаха да идват.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun беше искрата, която ме запали по бягането и ме срещна с много различни и интересни хора. От там научих за дългите бягания и ми хареса колко истинско и вдъхващо свобода е този спорт и как всеки един малък детайл прави разлика в цялата картинка, също както детайлите в живота.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Бих пробвал във всички други сателити на 5kmrun освен тези в основните градове.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Нищо, понеже организацията е перфектна!

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се най-вече, че бягането ми помага да преудолявам трудностите в живота и когато успявам да мотивирам някой да преудолее собствените си трудности, било то с резултатите си или със съвет и мотивация. Относно 5kmrun се радвах всеки път, когато си подобрявах резултата и най-вече когато за пръв път станах на 1-во място след 3 години опити, бягайки 16:52мин., понеже още в началото много се радвах на момчетата, които винаги завършваха в челната тройка и смятах това за изключително трудно предизвикателство.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Не се сещам за конкретна случка, но на 5kmrun винаги е забавно да видиш толкова много спортуващи на едно място!

Благодарим ти Ники за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)