5 камаран на седмицата: Никола Пащрапански

0

Професия/ Работа? На този етап от живота студент в Юридическия Факултет на Софийския Университет, специалност  “Право”. Бъдещето ще покаже.

Представи се, кажи нещо за себе си?  Здравейте! Казвам се Никола Пащрапански и съм на 22 години. Роден и израснал в гр. София. Обичам движението и спорта като цяло(да практикувам и да гледам). Следя редовно мачовете на ЦСКА, както и спортовете лека атлетика и биатлон. В свободното си време(което не е много предвид задълженията покрай университета) обичам да чета книги,да карам колело, да слушам музика,да гледам филми и да правя походи в планината. Изключително любознателен съм и искам да научавам още и още.

От кога бягаш? Любов към движението винаги съм имал.Преди бягането съм тренирал по няколко години плуване и футбол, при които функционалната подготовка е неизменна част от тренировъчният процес. Бягането и аз се сблъскахме през 2015г, когато чух от един съсед за Витоша 100. Естествено първата ми мисъл беше –“ Колко пък да е трудно”. Успях да завърша в контролното време и следващата една година прекарах в  редовни тренировки и участия в състезания по  планинско бягане,подготвяйки се за Витоша 100 през 2016г. Всичките тези усилия доведоха до сериозна контузия, поради което направих почти две години почивка от бягането. През това време обърнах повече внимание на плуването и общата физическа подготовка.

Как се реши да започнеш да бягаш на5kmrun? Идеята да бягам на 5kmrun ми дойде през 2015 година. Реализацията, обаче поради зависещи от мен обстоятелства(основно мързел) се осъществи чак през есента на 2018г., когато колега от университета беше чул за вашето бягане и предложи да ходим заедно. С времето 5kmrun става не само навик, но и наркотик без който не можеш и пропускането му е по изключение. Причината , която е движеща сила за моята мотивация в бягането е любовта към движението и стремежът към активен и здравословен начин на живот.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Моето бягане определено имаше нужда от  5kmrun, защото му липсваше дисциплина и постоянство. Състезателният характер на 5kmrun доведе до друга важна промяна в моето бягане , а именно раздаването до последния метър, което пък от своя страна допринесе за подобряване на резултатите ми.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? В интерес на истината смятам,че не мястото , а хората са важни. Емоцията от движението с други хора споделящи тази страст и предизвикателства няма аналог. Следователно всяко място на планетата( а защо не и отвъд нея) би било подходящо с добра компания.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организацията е перфектна и не бих променил нищо. Тук смятам, че е подходящо да изкажа благодарности към организатори, доброволци и всички замесени в провеждането на тези съботни бягания.

Личен успех или постижение с което се гордееш? В живота смятам за постижение стремежът към постоянно израстване и изпълване на заложеният потенциал, който има всяко човешко същество, което е и моята цел. В бягането мисълта за 100км ултрамаратон ми се струва налудничава. После поглеждам класирането на Витоша 100 за 2015 година, когато съм бил едва на 16 години и виждам името си сред финиширалите, което мога да отчета като едно доста добро постижение , предвид тогавашната ми възраст.

Коя е най-смешнатаили забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Конкретен пример не ми идва на ум, но със сигурност свързвам 5kmrun само с положителна енергия, хубави емоции и нямам търпение да настъпи съботния ден. Наблюдаването и аплодирането  на детското бягане са нещата, които никога не пропускам, защото смятам, че страстта към спорта трябва да се подкрепя и поощрява.

Благодаря Ви!

Благодарим ти и ние Ники, че сподели с нас в това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)