5 камаран на седмицата: Ния Йотова

0

Професия/ Работа? Аз съм мениджър бизнес развитие в българска софтуерна фирма с милиони клиенти и пазарна реализация в цял свят. Много обичам работата си, в нея липсва рутина и предсказуемост,всеки ден се сблъсквам с нови предизвикателства, уча нови неща. За разлика от повечето хора, любимият ми ден е понеделник. ( Е, и събота сутрин, заради 5кмрън 🙂

Представи се, кажи нещо за себе си? Жена и майка, която се опитва да постигне баланс между семейството, работата си и личностното си развитие. Опитвам се да развивам силните си качества и да работя върху слабите си страни.

От кога бягаш? Като тийнейджърка тичах, защото бях пухкава и исках да отслабна.

Хич не обичах бягането, но си бях наложила да тичам всеки ден и тогава движението  се превърна в рутина за мен.

След това вече изпитвах физическа нужда да се движа всеки ден, независимо дали тичам, плувам, ходя на планина и тн. В ден, в който не съм спортувала, се чувствам отпаднала, без настроение и с нисък тонус.

След като срещнах мъжа си и родих децата, започнахме да спортуваме заедно с него. Опитвахме всякакви спортни мероприятия заедно и открихме, че спортът ни сплотява не само като семейство, но и се преоткриваме един друг като приятели.

Какво ти харесва в 5kmrun? Най-много ми харесва, че осъзнах какво значение има постоянството в спорта. Вече година и половина пропускам тичане само ако не съм в София. Независимо от времето, в събота сутрин аз тичам.

Първото ми тичане беше за 30:52 и на финала мислех, че ще припадна от умора. На няколко пъти по трасето мислех да се откажа и с огромни усилия на волята успях да финиширам.Бях много учудена от слабото си постижение, защото по принцип се смятах за спортна личност.

Реших, че това се дължи на моментно състояние и се хванах на бас с мъжа си за 1000 лв, че за 10 бягания, ще съм свалила времето си на 25:00. Тогава, без да съм имала опит в тайминга на 5 км, смятах, че 6 минути са нищо и ще ги сваля без усилия. След 10 тичания, постижението ми беше 29мин и нещо, тоест бях безнадеждно далече от заветните 25 минути. Разбрах, че и 6 секунди надолу са си постижение. Сега, след 2 години тичане, най-доброто ми време е 25:25, така че отдавна вече дължа 1000 лв на мъжа ми.

Понеже видях, че само с напъване  и без методология няма да постигна добри резултати, реших, че от мен бегач няма да излезе и реших да тичам единствено и само за удоволствие. След около година тичане за удоволствие, установих, че тичам с лекота 5 км за 26-27 минути – нещо, което беше немислимо за мен преди около година. Незабелязано за мен, бях свалила времето си с около минута на километър.

Забелязах, че постоянството в тичането се отразява и на издръжливостта на тялото ми – когато през 2013 тичах на състезанието от НДК до Черни Връх на Витоша, на финала бях почти в несвяст, мислех, че това е най-трудното нещо, което съм правила през живота си. Тази година, след трейнинга, който получих на 5км, тичането ми го Черни Връх беше неочаквано лесно, нямаше нищо общо с преживяването ми отпреди 4 години, въпреки че трасето беше същото. Просто редовното бягане променя тялото ти в положителна посока, без изобщо да забележиш.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Както казах и в предишния въпрос, не ме направи кой знае колко по-бърза, но ме направи много по-издръжлива. Състезания, които преди са били предизвикателство за мен, вече не са.

По отношение на стила ми на бягане – аз тичам на пръсти и много пъти  други бегачи са се спирали, за да ме разпитват защо тичам така и какво постигам като тичам по този начин, мислейки си, че това е някаква специална техника. Опитвала съм се да тичам, приземявайки се на стъпалото си, а не на пръстите, но не ми е удобно и продължавам да си тичам на пръсти и да отскачам високо, като заек.

Какво мислиш за доброволчеството? Мисля, че доброволчеството по принцип (не като част от 5kmrun) е част от гражданското общество и че както едното, така и другото, не са силно развити по нашите географски ширини. Много малко от нас получават емоционално удовлетворение от това само да дават, без да искат нищо в замяна.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Не мога да се сетя за нещо, което бих променила. 5kmrun някак си е успяло да събере изключително позитивни хора, общуването с които ме зарежда с положителна енергия до края на деня.

Харесва ми че хем има състезателен елемент, хем всеки е добре дошъл да тича, независимо от пол, възраст и физическа форма, без да се притеснява, че „няма да се представи добре“. Миналата година в началото на втория километър, който е най-кошмарният за мен, винаги ме надминаваше един татко, бутащ спящо бебе в количка. Тази година, този татко, вече тичайки с порасналото бебе на рамене („на конче“), успява да ме мине едва на четвъртия километър.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се с това, че още от малка съм напълно самостоятелна и не завися от никого. На 19 години заминах да уча и да живея сама в Австралия, където след първата година се издържах съвсем сама.

Оттогава не ме е страх да разширявам границите на зоната си на комфорта, въпреки че това става с цената на хиляди грешки от моя страна. Хубавото е, че грешките водят до себе-опознаване. Точно пътят към себе-опознаването ме накара тази година да завърша един роман,  който ще излезе от печат през 2018 г. Развръзката на историята в книгата се случва точно на 5kmrun, така че вече нашето събитие е увековечено и в литературата 🙂

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Случката, въпреки че е много смешна,  е прекалено неудобна за разказване  на всеослушание. Само ще споделя урока, който научих от нея – никога не пийте течности преди бягане 🙂

Ния благодарим ти за това интервю. Страхотно, нямаме търпение да излезе този роман, поздравления 🙂

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)