5 камаран на седмицата: Петко Спасов

0

Професия/ Работа? През годините съм работил на различни постове в големи фирми и екипи в сферата на търговията с бързооборотни стоки, но сега се занимавам с продажби на нещо ново и много интересно, а именно деалкохолизирани  вина и дестилати (джин и ром), както и безалкохолни крафт бири. Накратко безалкохолни „алкохоли“  Всичко това в малък, но сплотен и ведър колектив.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Петко Спасов. На 33 години съм от София. Силата, която винаги ме е дърпала напред и нагоре и ме е карала да се чувствам жив това е спорта. Като дете, пък и като по-голям  много обичах да играя футбол, като започвах рано сутрин и приключвах късно вечер. Даже тренирах за кратко в Славия. В последствие една травма ме раздели с футбола, но пък ме събра с тениса на корт. Не след дълго открих и тениса на маса. Извън тези популярни спортове харесвам и по-нестандартните, като билярд, дартс, джага и снукър. Друга страст, която практикувам, все по-често напоследък, това е да ходя в планината. Освен летните преходи и изкачвания харесвам и зимните такива. Даже наскоро изкарах курс по зимно планинарство, който препоръчвам на всички, които обичат да ходят в планината през зимата. Освен спорта  обожавам да гледам филми, да слушам музика и да чета книги с помощта, на които мога да се откъсна от реалността, а и да науча нещо ново. Разбира се срещата с приятели на по кафе или бира е задължително удоволствие.

От кога бягаш? От както се помня все преследвам някаква топка  но да бягам, може би около 14-16 годишен имах самостоятелни периодични бягания на не много големи разстояния, но за съжаление те не продължиха дълго.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Едни приятели, които по принцип не бягат ми казаха за това интересно организирано бягане в Южния парк. Тогава не бях в много добра форма, но си казах „ок ще пробвам“ . Мисля, че беше в началото на 2019г. Спомням си, че се справих с доста зор и пот, но за сметка на това доста зле . Не че сега са се променили много резултати ми, но по скоро се промени философията ми. Спомням си също, че не се бях запознал с организацията изобщо, а и тъй като отидох в последния момент не знаех, че има инструктаж за тези, които бягат за първи път и накрая, когато ми дадоха талончето с баркода просто се наредих на опашката. Когато дойде моя ред и си дадох талончето с номера Жоро ме погледна странно и ми каза „а регистрация имаш ли?“ Е сещате се.. След това си направих регистрация и записах първото си бягане в статистиката. Йеееее… и след това последва двугодишна пауза. По време на пандемията, както може би е станало с повечето хора и аз се обездвижих доста, след което при първата ми проява на някакъв спорт последва контузия ( на кръста ). След няколко месечното ми възстановяване исках просто да потичам без да ме боли след това. Така реших да се завърна на 5kmrun, този път с повече хъс .

Как 5kmrun промени твоето бягане? Ставайки рано в събота сутрин. Посрещайки изгрева и новия ден. Виждайки голяма група усмихнати, приятелски настроени хора, облечени в пъстри дрехи, готови да започнат деня си с бягане независимо от времето навън. Научавайки за различни по обем бягания, техники на бягане, планински бягания, ултрамаратони, екипировки, рекорди и т.н. Тааа..„Как 5kmrun промени твоето бягане?“ Амии…..на 180 градуса.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Бих искал да пробягам едно Selfie в Сахара или на Хавайските острови. Става и на седемте рилски езера.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Веднъж попаднах на вечерно бягане, някъде към края на лятото мисля, че беше. Много ми хареса. Вероятно бих добавил повече такива. Иначе едно огромно благодаря на организаторите и на всички, които участват в това. Трудът и усилията, които полагате са вдъхновяващи! Благодаря ви!

Личен успех или постижение с което се гордееш? Всеки си има своите малки или големи победи в живота. За да продължа с бягането ще отбележа една малка своя победа, която аз чувствам като голяма и това е завършването ми на дистанция 21 км. на Маратона на София. За това разбира се отново трябва да благодаря на 5kmrun и на един добър приятел.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Сещам се за една от съботите, когато след финала видях стар съученик, който също беше бягал. Беше с негов приятел видимо в по добра форма. Предложих му да се разходим за по едно кафе и да си поговорим по пътя, тъй като не се бяхме виждали от доста време. И така тръгнахме тримата в посока към кафето. Неговия приятел взе думата и започна да ни разказва за състезанията на които е бил и подготовките, които е правел. За планински бягания, Витоша 100 и т.н. В един момент се озовахме пред кафето, а приятелят му се сбогува с нас и ни пожела хубав ден. Тогава моят съученик ме попита „Как се казва приятеля ти?“  В този момент разбрах, че и двамата не го познаваме 🙂

Благодарим ти Петко за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)