5 камаран на седмицата: Петър Цветков

0

Професия/ Работа? Здравейте, казвам се Петър Цветков. Завършил съм УНСС. Работата ми е насочена в сферата на държавните финанси. Занимавам се със събирането на просрочени публични задължения на дружества, регистрирани като „Големи данъкоплатци и осигурители“. Работата ми е интересна и е свързана с множество срещи и контакти с юридически лица, с палитра от дейности.

Представи се, кажи нещо за себе си?  След две седмици навършвам 49 години.  Роден съм в София и съм баща на две дъщери. Обичам да карам ски и колело, да ходя по планините, както и на риболов, въпреки че за последното вече не достига време. По принцип съм спортна личност, но това не ми пречи да мързелувам понякога 😛

От кога бягаш? Бягам по сериозно от две години, като в юношеска възраст наред с многото спортове които съм тренирал, леката атлетика също не я подминах. Тренирал съм близо година на стадион „Васил Левски“.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Причината е моята голяма дъщеря, която беше бягала на 5kmrun преди мен. До преди няколко години ходих изключително редовно на фитнес, но нелепа контузия, причинена от падане с колело, сложи точка на това мое увлечение, въпреки че го практикувах повече от 20 години. Мислех си какво мога да спортувам без да пречи на причинената ми травма. С голямата ми дъщеря бягахме няколко сутрини по плажовете на нашето Черноморие, а от време на време в Западен парк. Една съботна сутрин бягахме заедно в парка и срещу нас започнаха да се появяват бегачи, които ни поздравяваха. Не знаехме откъде се появиха толкова много хора, които бягат и ни поздравяват. В последствие, моята дъщеря ми каза, че в Западен парк се организират съботни бягания и хората, които сме видели са именно тези весели бегачи, които ни поздравяваха. Няколко месеца по-късно направих първото си  бягане на 5kmrun. Резултатът ми беше 27.22, като на финала не ми беше останал никакъв въздух! Нужни ми бяха около 5 минути, за да вляза в ритъм. Но следващото мое участие беше трагично между 2-ия и 3-ия км. Просто нямах никакъв въздух, а пулсът ми беше стигнал 190, през цялото време на бягането ме мотивираше едно малко дете на видима възраст около 11 г., което ту минаваше пред мен, ту аз го изпреварвах. Казах си : „Петре, той е твърде малък, за да те бие на това състезание, нали си уж спортист“.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Мисля че 5kmrun ме мотивира да се захвана по-сериозно с бягането. След 5 дни тренировки в седмицата идва ред в съботният ден да покажеш какво можеш. Не на другите, а най-вече на себе си! След няколко месеца  редовни тренировки резултатът е налице – намалих времето, за което финиширам с близо 7 минути и свалих близо 8 кг.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Някъде в Азия, а защо не и на маратона в Токио!

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Не бих променил нищо. Организацията е на ниво, няма разхищение на времето и всеки, който иска да спортува, може да отдели 40 минути всяка съботна сутрин,  без това да наруши плановете му за уикенда.

Петър, ти си един от „патроните“ (регулярните дарители) на 5kmrun! Какво те накара да станеш патрон и всеки месец, да изпращаш своя малка сума в подкрепа на 5kmrun? Всичко, макар и безплатно, има своята цена. Призовавам всички работещи къмърънци  да станат патрони според своите възможности. Това ще спомогне за продължаване на инициативата, поета от организаторите.

Личен успех или постижение с което се гордееш?  Обичам семейството си и работата си. Интересно е че някак успях да накарам жена ми и малката ми дъщеря също да направят няколко съботни бягания на 5kmrun. През миналата година завърших Софийския полумаратон за 1ч. и 43 мин., въпреки че не бях в добра физическа форма, свалих контролното си време на 5kmrun  от 27,22 на 20,50  и избягах няколко 5 Хlkmrun. Надявам се през настоящата година да участвам и финиширам успешно в маратона за наградата на София и Пловдив.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? При едно от последните бягания в Западен парк, на около  500 м. преди финала се появиха  две кучета, които избягаха от стопанката си. Едното подгони участника, който бягаше непосредствено преди мен, предполагам, за да си играе с него. В този момент от уплах и покачен адреналин бегача така усили темпото, че за 500 метра дръпна с близо 15 секунди.

За финал, бих искал да благодаря на организаторите на 5kmrun, за седмичната емоцията която ни създават, продължавайте все така да ни радвате и да се развивате.

Бъдете здрави и успех!

Благодарим ти Пепи за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)