5 камаран на седмицата: Радомир Йорданов

0

Професия/ Работа? Казвам се Радомир Йорданов на 54 г. Бивш пилот от Българските ВВС, а сега летя в българска авиокомпания за товарни превози. Базирани сме извън България и половината от годината пребивавам по летищата на Европа, от където изпълняваме полетите си.

Представи се, кажи нещо за себе си? Семеен съм от 1998г. Със съпругата ми се радваме на вече порасналият ни син, който е на 24 години. Роден съм в гр. Русе, но откакто завърших Военното училище “Георги Бенковски” в гр. Долна Митрополия през 1992г , пребиваването ми там е по-скоро като гостенин (за съжаление). Девет прекрасни години изкарах в авиобаза Чешнигирово до град Пловдив и от 2003 година до сега, живеем със семейството ми в град София. През 2008 приключих службата във Военно въздушните сили и до настоящия момент работя в сферата на Гражданската авиация.

От кога бягаш? Още като ученик се занимавах с различна спортна дейност. Тренирах по-активно лека атлетика и имах желание да се развивам в спринта, но тогава треньора ме убеди, че за мен по-перспективно би било да тренирам средни и дълги дистанции и май се оказа прав. Така и не успях да постигна значими спортни успехи, но пък тези тренировки ми оказаха влияние да не загърбвам бягането и до сега. Любовта към спорта я има и до днес.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Стана съвсем случайно. През лятото на 2017 година докато си въртях обиколките около езерото в кв. Дружба, един младеж…Дани Медаров се казва, ме спря и поиска да бягаме заедно и по време на разговора ми предложи да се присъединя към Вашата инициатива. Даде ми адреса на сайта и когато прочетох, че стартовете са всяка Събота без значение от времето, дали вали, дали гърми или е сняг до колене, реших, че това е мястото и това са хората, с които си заслужава човек да сподели част от свободното си време от съботния ден. И когато дойдох за първия си старт в Южния парк разбрах, че не съм се излъгал, след като видях толкова усмихнати и позитивно настроени хора, обединени от една и съща цел….да бягат не за резултат, а за здраве и добро настроение.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun промени изцяло графика ми през почивните дни и не само. Мотивирах се да увелича дистанцията, която бягах преди това, тъй като минавах само с 2-3км два пъти в седмицата. След срещата ми с Даниел минаха около два месеца подготовка, докато не покрих дистанцията чисто физически, без да гоня време и тогава реших да се явя на първо бягане. Това бе свързано с повече дни тренировки и вече имам по-високи цели….да бягам по-дълги дистанции, да стигна ниво за XL- стартовете, а защо не и някоя полумаратон дистанция…за моите години това си е направо мечта.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Сега живея в кв. Горубляне и около Панчаревското езерото има приятни асфалтирани пътеки, където човек може да направи една много приятна тренировка под боровите сенки.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Труден въпрос. Вие се справяте страхотно, както с организацията, така и с различните инициативи и факта, че на всеки старт без значение от сезона се събират не по-малко от 200 души, говори че сте на прав път. Останете близо до обикновените хора и възпитавайте любов към спорта най-вече във младите, защото спорта възпитава положително отношение както към здравето ни, така и в отношенията помежду ни.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Лично за мен, както споменах и преди малко, повод за гордост е че от 2-3км два пъти седмично успях да увелича дистанцията до 14км. Личен рекорд който постигнах миналата година през месец Декември. Вече тренирам поне по 3 дни седмично, но за съжаление работата ми е така структурирана, че трудно намирам време за по-системни тренировки и да постигам по-високи резултати. Но дори и с това, което успявам да направя, резултатът чисто във физически план и здравословно е налице и усилията, които полагам се отразяват добре и за дълголетието в професията ми. Думите на един лекар от авиолекарската комисия, която минавам ежегодно след като прегледа резултатите от прегледа ми , че “би пожелал на всеки да остарява като мен”говорят достатъчно.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Ето една от най-смешните ми случки: Мисля, че беше през пролетта на 2018г. в съботния ден след края на нашето бягане в парка беше организирано състезание по паркур, прескачане на препятствия с коне от няколко клуба по езда в града. Бяхме решили да го посетим със съпругата ми, която пък е запалена по ездата. Но нямахме никаква представа, къде точно е организиран манежа. Решихме да попитаме пазача в будката, която беше разположена до шадравана и на въпроса ми, къде можем да открием въпросния манеж….той ме изгледа многозначително, почеса се по главата посочи към нашите пилони и думите му бяха:.. „Абе ей там има едни дето бягат, ама са хора, не са коне!“ Смяхме се цял ден и всеки път, когато се сетим за това обяснение. :))

Накрая искам да Ви пожелая да не спирате до тук. Продължавайте все така да мотивирате хората и да поддържате любовта им към спорта.  И всеки път когато Жоро каже: „Да вдигнат ръка тези, които ще бягат днес за пръв път с нас“ – гората от ръце да е все по-гъста. Успех!

Благодарим ти Радо за това интервю, успех и на теб!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)