5 камаран на седмицата: Радостина Иванова

0

Професия/ Работа? Занимавам се със счетоводство на чуждестранни фирми.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Радостина. Родена съм в хубавото предбалканско градче Горна Оряховица, но през повечето време от детството си съм живяла в Габрово. Оттам дойдох във Варна заради морето и университета, и останах да живея тук. Тук родих и двете си деца. Обичам да пътувам, да вървя или да бягам по планинските пътеки, да карам колело, да снимам всичко, което ме заобикаля, да се срещам и разговарям с активни и положителни хора.

От кога бягаш? Започнах да бягам като физическа подготовка за издръжливост за изкачване на висок планински връх в Алпите. Тогава, както и сега, нямах време и възможност да посещавам фитнес зали, и най-близкото решение за тренировка се оказа в квартала, в който живея. Всяка вечер през петте месеца преди очакваното изкачване излизах на велоалеята около построените спортни съоръжения и бягах 2-3 км, последвани от серия упражнения. Няколко месеца след постигането на високата цел установих, че работното ми място е стратегически разположено почти в Морската градина и започнах да бягам там в обедната ми почивка.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Бях чувала, че има организирано бягане в Морската градина, но не смеех да отида, защото не познавах никого. Смелостта ми дойде, когато се записах на първото ми състезание в Русе и трябваше да разбера дали ще успея да се справя със 7-те км, които ми предстояха. В деня преди състезанието тръгнах за Слънчевия часовник, но се оказа, че съм закъсняла за бягането там. Веднага обаче ме насочиха към старта под Летния театър и така първите ми избягани 5 км без спиране се случиха на 5kmrun. На следващия ден пътувах до Русе, където преодолях въпросните седем километра и то с доста добро време като за начинаеща в бягането.

Как 5kmrun промени твоето бягане? В началото не бях много редовна на бяганията, тъй като се налагаше да се съобразявам и с други неща, но сега не мога да си представя да изпусна 5kmrun, естествено ако не съм на някое съботно състезание в друг град. Идвам на старта по всяко време, сезоните и климатът не ми влияят. Останалите планове за деня вече започват след края на 5kmrun в събота.

Отчитането на избяганото време е нещо, което много ми допада и ми дава стимул да опитвам да надскачам личните си рекорди.

Благодарение на 5kmrun съм част от най-добрия, забавен и цветен Отбор – Женени с деца. Ние сме Отбор в истинския смисъл на думата, защото се събираме и сме заедно и на други събития, включително и на такива, които не са свързани с бягане. Това ни сближава още повече и ни мотивира на всеки следващ старт да дадем повече от това, което си мислим, че можем.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Ще ми е интересно дали мога да избягам 5 км във височинен лагер на някой осемхилядник. Както знаем, там въздухът е много разреден и това разстояние може да се окаже нелеко приключение.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Мисля, че да имаме снимки от още една точка по трасето би било добра идея.

Иначе всичко с организацията на 5kmrun е на ниво – от трасето и времеизмерването до горещия чай в съботните зимни утрини.

Личен успех или постижение с което се гордееш? С бягането преминах към активен начин на живот, с който всеки ден ставам малко по-добра от вчера. Доволна съм, че започнах от най-късото разстояние и постепенно увеличавам пробяганите километри. Разбрах, че мога да бъда по-силна и по-издръжлива, особено след като преминах някои дълги дистанции на състезания с добро отчетено време – 75 км на Коджа Кая, 85 км на К3 Ултра. Градските маратони са другото предизвикателство, с което се опитвам да се справя. Освен това открих ползата и радостта от колоезденето и вече повече от две години ходя на работа с колело. Гордея се с преминатото за 14 дни Ком-Емине и с моите изкачени върхове, като това са все места, на които съм искала да отида като малка – Монблан, Елбрус и Ухуру в планината Килиманджаро. Миналата година бях и в Памир, но поради влошаване на времето с групата не успяхме да стигнем до така мечтания връх Ленин. Но 6300 м са добра постигната височина, нали? 🙂

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? На едно от бяганията бях в приповдигнато настроение и не спирах да си говоря с хората около мен. Малко след като стартът беше даден, все така продължавах с разговорите и изведнъж главата ми се озова в обектива на фотографа, който беше застанал в средата на алеята, за да снима бягащите от друга гледна точка. Има и снимка, която показва как съм се насочила към фотоапарата, без да го виждам. 🙂

Благодарим ти Ради за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)